Απίστευτο: Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Νάυπλιο! Την ρούφηξε η υπερπανσέληνος!

Δείτε τις απίστευτες εικόνες!

Απίστευτο: Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Νάυπλιο! Την ρούφηξε η υπερπανσέληνος!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι κάτοικοι του Ναυπλίου και οι επισκέπτες βλέποντας τη θάλασσα να έχει εξαφανιστεί!

Η υπερπανσέληνος προκάλεσε άμπωτη! Διαβάστε παρακάτω...

Συγκεκριμένα, η άμπωτη, το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας.

Από την άλλη, άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Το φαινόμενο αυτό, λοιπόν, χτύπησε σήμερα το Ναύπλιο με αποτέλεσμα η θάλασσα να «χαθεί» και αντί για τα καταγάλανα νερά, οι περαστικοί να βλέπουν... στεριά.

Να σημειωθεί πως το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ωρο οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή αυτών των ουράνιων σωμάτων.

Το φαινόμενο πουι όμως εμφανίστηκε στο Ναύπλιο σε τέτοια έκταση συνδέεται, πιθανότατα, με την υπερπανσέληνο των προηγούμενων ημερών και την πολύ κοντινή απόσταση της Σελήνης από τη Γη.

Το φαινόμενο στο Ναύπλιο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους της έκτασης που αποκαλύπτεται από την άμπωτη καθώς και της διάρκεια του που έχει να κάνει με το πολύ μικρό βάθος της θάλασσας.

Ναύπλιο εξαφανίστηκε η θάλασσα!
Ναύπλιο εξαφανίστηκε η θάλασσα!
Ναύπλιο εξαφανίστηκε η θάλασσα!

Όλα τα παράξενα γίνονται στο Ναύπλιο. Διαβάστι τι είχε συμβεί την Τσικνοπέμπτη:

Ναύπλιο: Η πιο μακάβρια Τσικνοπέμπτη με... μπάρμπεκιου σε φέρετρο!

Η ξεχωριστή υπερπανσέληνος: Συμβαίνει μία φορά κάθε 100 χρόνια!

Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, η υπερπανσέληνος ήταν ξεχωριστή καθώς συνδυάστηκε με την έλευση της εαρινής ισημερίας, μία εξαιρετικά σπάνια σύμπτωση, καθώς κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1905 ενώ αναφέρουν οι επιστήμονες ότι θα ξανασυμβεί το 2144.

Για την Ελλάδα, η εαρινή ισημερία συνέβη τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (στις 23:58), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 της Πέμπτης η υπερπανσέληνος ήταν στο κορύφωμά της.

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 έλαμψε στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη και φωτεινότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της βρισκόταν πλησιέστερα στη Γη.
Αυτό σημαίνει ότι, όσοι είχαν την ευκαιρία, απόλαυσαν μία υπερπανσέληνο που ήταν κατά 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από τον μέσο όρο.

Το ουράνιο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «πανσέληνος των σκουληκιών» καθώς συμπίπτει με την επιστροφή των σκουληκιών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.

Θα υπάρξουν αντίστοιχα κι άλλες υπερπανσέληνοι κατά τη διάρκεια του έτους, που όμως δεν θα είναι ορατές.

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα με ένα κλικ!