Γιάννης Καλλιάνος: Μας έσωσε η σκόνη από μίνι-καύσωνα! Πότε θα ξαναδούμε τον ήλιο;

Ο μετεωρολόγος αναλύει τον καιρό του Πάσχα!

Γιάννης Καλλιάνος: Μας έσωσε η σκόνη από μίνι-καύσωνα! Πότε θα ξαναδούμε τον ήλιο;

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποκάλυψε για τον καιρό πως η σκόνη που υπάρχει στην ατμόσφαιρα μας έσωσε από υψηλές θερμοκρασίες, ενώ έκανε γνωστό πότε -επιτέλους- θα ξαναδούμε τον ήλιο!

Ο μετεωρολόγος αναφέρθηκε και στον καιρό της νέας εβδομάδας. Διαβάστε παρακάτω...

«Ακριβοθώρητος» θα είναι ο ήλιος μέχρι το Μεγάλο Σάββατο λόγω της σκόνης από τη Βόρεια Αφρική όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Ήλιο θα δούμε από την Κυριακή του Πάσχα» είπε ο κ. Καλλιάνος προσθέτοντας για την πρόγνωση του καιρού των επόμενων ημερών ότι «στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να βρέξει και αυτό μόνο στις πολύ ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Για την Κυριακή του Πάσχα ο μετεωρολόγος προβλέπει αρκετά διαστήματα με ήλιο «γιατί θα έχει αραιώσει αρκετά η σκόνη από το βοριαδάκι» και «βροχοπτώσεις μόνο στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας».

Χαρακτηριστικό του καιρού των επόμενων ημερών σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο θα είναι και «οι αρκετά αυξημένες τιμές στον υδράργυρο που σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, θα φτάσουν στους 28 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο και τοπικά έως και τους 30 βαθμούς Κελσίου».

Μάλιστα ο κ. Καλλιάνος έκανε γνωστό πως χωρίς τη σκόνη θα μπορούσαμε να έχουμε έναν μίνι-καύσωνα, καθώς όπως είπε: «Αν δεν είχαμε τη σκόνη θα είχαμε θερμοκρασίες έως και 34-35 βαθμούς Κελσίου».

Όσον αφορά την περίοδο από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά ο μετεωρολόγος είπε ότι «θα εναρμονιστούμε με τις κανονικές τιμές της εποχής για τη θερμοκρασία» ενώ, όπως είπε «δεν φαίνεται κάτι ιδιαίτερο, λίγες τοπικές νεφώσεις, δεν φαίνεται κάτι οργανωμένο από πλευράς κακοκαιρίας».

Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα; Δείτε αναλυτικά

Καιρός: Αφρικανική σκόνη σε όλη την χώρα! Πόσο θα διαρκέσει - πόσο επικίνδυνη είναι!

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη να έχει απλωθεί σε όλη την χώρα! Πόσο θα διαρκέσει; Πόσο επικίνδυνη είναι; Δείτε αναλυτικά!

Το σκηνικό του καιρού για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου συνθέτει ένα «κοκτέιλ» από συννεφιά, βροχές και πολλή αφρικανική σκόνη που αναμένεται να διαρκέσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης σε Αθήνα, δυτική Ελλάδα(Κέρκυρα-Καλαμάτα), βόρεια Ελλάδα(Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη), αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφουν οι προγνωστικοί χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει, σύμφωνα με τα προγνωστικά, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα; Δείτε αναλυτικά

Δείτε τους αναλυτικούς χάρτες από το meteo.gr

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνηΆστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη

Από πού προέρχεται η σκόνη;

Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, εντοπίζονται οι πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη


Στον xάρτη με αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και με βέλη η διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά;

«Όπως κάθε αιωρούμενο σωματίδιο, έτσι και η αφρικανική σκόνη, μπορεί να επιβαρύνει τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Κυρίως τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι επικίνδυνα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά και χρόνια καρδιολογικά νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το ΧΑΠ καθώς και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ο.κ.», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση.

«Η αφρικανική σκόνη στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, να επιδεινώσει τα συμπτώματα που ήδη υπάρχουν, να εμφανίσουν δύσπνοια, βήχα, ρινική συμφόρηση κτλ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τζανάκης ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

«Δεν θα πρέπει να γυμνάζονται ή να δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην εκτίθενται στην αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.