Παγκόσμιο πένθος! Πέθανε ο άνθρωπος που σημάδεψε τον 21ο αιώνα!

Το έργο του άλλαξε τον κόσμο!

Παγκόσμιο πένθος! Πέθανε ο άνθρωπος που σημάδεψε τον 21ο αιώνα!

Στο πένθος έχει βυθιστεί η παγκόσμια κοινότητα, μετά την είδηση ότι πέθανε χθες Δευτέρα ο άνθρωπος που σημάδεψε τον 21ο αιώνα!

Η εφημερίδα New York Times επιβεβαίωσε τον θάνατό του, σε ένα νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, από έναν από τους τρεις γιους του.

Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν, ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), ένας ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και των αντιφρονούντων, δεν είναι πια κοντά μας, όπως ανακοίνωσαν οι γιοι του. Εχτές όμως, πέθανε και ο Γεώργιος Παπαθανασόπουλος!


Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν εκτός από ιδρυτής του HRW ήταν και εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο των εκδόσεων. Ως επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Random House εξέδωσε μεταξύ άλλων βιβλία Αμερικανών συγγραφέων, όπως η Τόνι Μορισον, ο Γκορ Βιντάλ και ο δρ Σέους, αλλά και Σοβιετικών αντιφρονούντων όπως ο Αντρέι Ζαχάροφ και Έλενα Μπόνερ, όπως και του Τσέχου Βάτσλαβ Χάβελ.

Από το 1966 ως το 1990, οπότε και ήταν επικεφαλής του Random House, θεωρούνταν ένας από τους σημαντικότερους εκδότες βιβλίων γενικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τους New York Times.


Το 2009 ο Μπέρνσταϊν, που ήταν Εβραίος, κατηγόρησε το HRW, το οποίο ίδρυσε το 1978, ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν

Κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι καταδικάζει «πολύ περισσότερο» τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ από ό,τι στις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου κυβερνούν «απολυταρχικά καθεστώτα με καταστροφικό απολογισμό σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Όταν αποσύρθηκα το 1998, το HRW ήταν ενεργό σε 70 χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν κλειστές κοινωνίες», είχε γράψει τότε στους New York Times. «Από τότε ολοένα και πιο συχνά η οργάνωση απορρίπτει τη σημαντική διαφορά μεταξύ κλειστής και ανοικτής κοινωνίας», κατήγγειλε.

Τις επικρίσεις αυτές είχε απορρίψει το HRW.

«Ο Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν ήταν ένας άνδρας με πραγματικές αξίες», έγραψε στο Twitter ο Σεθ Μάντελ διευθυντής σύνταξης του Washington Examiner.

Εξάλλου τα πανεπιστήμια Γιέιλ και της Νέας Υόρκης προσφέρουν υποτροφίες με το όνομα του Ρόμπερτ Μπέρνσταϊν σε όσους επιθυμούν να κάνουν έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2011 σε ηλικία 88 ετών ο Μπέρνσταϊν ίδρυσε μια νέα οργάνωση με το όνομα Advancing Human Rights, της οποίας ήταν πρόεδρος.

Θλίψη! Πέθανε ο Γιώργος Μαυρογένης!

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο, 25 Μαΐου ο δημοσιογράφος, γελοιογράφος Γιώργος Μαυρογένης σε ηλικία 91 ετών.

Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ.


Σχετική ανακοίνωση εξέφρασε και η Ένωση συντακτών Κύπρου όπου αναφέρει: «Ο Γιώργος Μαυρογένης, πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ανήσυχο πνεύμα και πολυτάλαντος δημιουργός, απεβίωσε, πλήρης ημερών, το πρωί του Σάββατου 25 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών. Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε ο πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διατέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλυπτής, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος.

Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε από τα πρώτα μέλη και στελέχη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέχρι τέλους διατηρούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και τη σχέση του με την οργάνωση. Η ΕΣΚ εξέδωσε ειδικό πολυσέλιδο τόμο - λεύκωμα για το έργο του Γ. Μαυρογένη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο Κλάδος Βετεράνων της ΕΣΚ τον τίμησε με ειδικό βραβείο και σχετική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2016.

undefined

Η Σατιρική, εφημερίδα που εξέδιδε ο Γ. Μαυρογένης από το 1964 μέχρι το 1985, αποτέλεσε φυτώριο για νέους δημιουργούς, σκιτσογράφους και δημοσιογράφους, υπήρξε δε έπαλξη έκφρασης για πολλά κριτικά μυαλά του τόπου. Μόνον γι’ αυτή την εφημερίδα αξίζει το όνομά του Γ. Μαυρογένη να καταγράφει στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας με τα πιο λαμπρά γράμματα.

Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ. Η ταφή θα γίνει στη Λεμεσό, γενέτειρα του μεταστάντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Μνήμη αγαθή θα συνοδεύει τη θύμησή του για το έργο που επιτέλεσε με τη δράση και το παράδειγμα του.»

Ο γνωστός σκιτσογράφος ΠΙΝ αποχαιρέτησε τον Μαυρογένη με ένα σκίτσο και τα εξής λόγια: «Σήμερα έφυγε ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ο Δασκαλός μου, ο Φίλος μου, ο Αρχηγός μου. Ενας γλυκός, “θυμοθκιάρης", έντονα πολιτικοποιημένος, με άποψη για όλα, υπέροχος άνθρωπος. Ένας γίγαντας. Τον γνώρισα όταν είμουν 17 χρονών και προσπαθούσα να ανοίξω την μεγάλη πόρτα. Και σημάδεψε για πάντα την επαγγελματική μου πορεία και την ζωή μου. Γιώργο Μαυρογένη, αγαπημένε μου Ττόφαλλε, Αρχηγέ μου, καλόν Παράδεισο.»
Ενώ σε ανάρτηση του ο Δήμαρχος Λεμεσού, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.