Καύσωνας προ των πυλών! Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει;

Έρχεται καύσωνας με 40άρια!

Καύσωνας προ των πυλών! Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει;

Καύσωνας προ των πυλών και στην Ελλάδα με θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου το τριήμερο Τετάρτη με Παρασκευή.

Ο καιρός, μόλις πέντε ημέρες πριν τις Εκλογές 2019, προβλέπεται καυτός, καθώς οι θερμές αέριες μάζες, οι οποίες «καίουν» τη Δυτική Ευρώπη, μετακινούνται ανατολικά και θα επηρεάσουν βαθμιαία την Ανατολική Ευρώπη και την χώρα μας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το σφοδρό «κύμα» καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη αναμένεται να φτάσει και στην χώρα μας από αύριο Τετάρτη. Τόσο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όσο και η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 40-41 βαθμούς Κελσίου.


Σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών προβλέπεται από την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη στα βόρεια ηπειρωτικά και την Παρασκευή και στα κεντρικά, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Τριήμερος καύσωνας προ των πυλών: Ποιες περιοχές θα «καούν» από τα 40άρια

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι θερμότερες ημέρες θα είναι η Τετάρτη 03/07 και η Πέμπτη 04/07, όπου οι μέγιστες θερμοκρασίες τοπικά θα φτάνουν τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός καύσωνας

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), από σήμερα Τρίτη θα αρχίσουν να επηρεάζονται σχεδόν όλες οι περιοχές, με τις υψηλότερες θεμοκρασίες να αναμένονται στη Θεσσαλία, όπου κατά τόπους το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσει τους 40 και 41 βαθμούς, καθώς και τη Μακεδονία, με τη Θεσσαλονίκη να αναμένει μέχρι και 39 βαθμούς, αλλά και 40άρια στα περίχωρα. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται και στη Θράκη, όπου ο υδράργυρος, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα αγγίξει τους 38 και 39 βαθμούς.

Tην Πέμπτη 04/07 και την Παρασκευή 05/07 κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες τις θερμές ώρες της ημέρας.

Καιρός καύσωνας

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Αναλυτικά, για σήμερα αναμένουμε ηλιοφάνεια με μελτέμι στο Αιγαίο και άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 20 έως 34 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 36 βαθμούς Κελσίου), 19 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 23 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 22 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες ισχυροί 6 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες ισχυροί 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις απογευματινές ώρες από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Καιρός καύσωνας


Στον «φούρνο» την Τετάρτη Θεσσαλία, Αγρίνιο και Πειραιάς

Την Τετάρτη, το κύμα καύσωνα θα αρχίσει να υποχωρεί λίγο από την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ωστόσο θα παραμείνουν οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, στους 40 και 41 βαθμούς στη Θεσσαλία, ενώ η ζέστη θα γίνει πιο αισθητή στην Αττική, με την Αθήνα να αναμένει έως και 38 βαθμούς Κελσίου και τον Πειραιά να «κτυπάει» ακόμη και 40άρι. Υψηλές θερμοκρασίες, στους 41 βαθμούς, αναμένονται και στην περιοχή του Αγρινίου, ενώ σε Αργολίδα και Λακωνία αναμένονται θερμοκρασίες στους 37 με 38 βαθμούς. Πιο αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός καύσωνας


40άρια στη Θεσσαλία και την Πέμπτη

Την Πέμπτη θα διατηρηθούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, παρουσιάζοντας μικρή πτώση της τάξεως του ενός ή δύο βαθμών. Η Θεσσαλία θα παραμείνει στο... καμίνι, με 40άρια κατά τόπους, ενώ αισθητή θα είναι η μείωση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο αναλυτικά η πρόγνωση:

Γενικά αίθριος καιρός. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός καύσωνας

Πτώση από την Παρασκευή

Την Παρασκευή τα 40άρια θα εξαφανιστούν και η μείωση της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές θα είναι αισθητή. Ωστόσο, ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα στη Νότια και Κεντρική Ελλάδα, καθώς στη Θεσσαλία οι ανώτερες τιμές θα αγγίξουν τους 39 βαθμούς, στην Πρέβεζα, τη Βοιωτία, τον Πειραιά και το Αγρίνιο θα φτάσουν τους 36 και 37 και στη Δυτική Μακεδονία τους 35 βαθμούς Κελσίου. Πιο αναλυτικά η πρόγνωση:

Γενικά αίθριος καιρός. Στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (κατά 3 με 4 βαθμούς) στα βόρεια αλλά στα νότια θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Καιρός καύσωνας


ΙΣΑ: Μέτρα προφύλαξης από το νέο κύμα καύσωνα! Όλες οι οδηγίες

Αναλυτικές οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού από το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται τις επόμενες ημέρες εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών. Μάλιστα συστήσει στους κατοίκους του Κέντρου της Αθήνας να αποφεύγουν να μετακινούνται και γενικά να μην κυκλοφορούν τις ζεστές ώρες.

Συγκεκριμένα:

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.

Καιρός σήμερα: Θα καούμε από την ζέστη! Στο κόκκινο η θερμοκρασία!

Θα καούμε από την ζέστη σύμφωνα με το δελτίο του καιρού για σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου! Στο κόκκινο θα ανέβει η θερμοκρασία!

Σε όλη τη χώρα αναμένεται αίθριος καιρός, με την θερμοκρασία να φτάνει ως και τους 37 βαθμούς, σε Μακεδονία, Θράκη, Ιόνιο, Δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησο και Θεσσαλία. Ένα με δύο βαθμούς πιο χαμηλά θα είναι στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Γιάννη Καλλιάνου, η θερμοκρασία θα φτάσει το επόμενο διήμερο ως τους 40 βαθμούς.


Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση σε σχέση με χθες, καθώς θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Mεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και στο Θρακικό μέχρι 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπιικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6, που βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6, που από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και βόρεια τοπικά 6 μποφόρ, που από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.