Ευθύμης Λέκκας: Γι' αυτό σάρωσε τα πάντα η κακοκαιρία στην Χαλκιδική!

Το σπάνιο χαρακτηριστικό!

Ευθύμης Λέκκας: Γι' αυτό σάρωσε τα πάντα η κακοκαιρία στην Χαλκιδική!

Ο Ευθύμης Λέκκας εξήγησε γιατί η κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στην Χαλκιδική, σκορπώντας τον θάνατο σε 7 ανθρώπους!

Τα χαρακτηριστικά της σφοδρής κακοκαιρίας καταγράφει σε υπόμνημά του ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η κακοκαιρία που έπληξε τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική και στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους είχαν χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, ραγδαίων και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους, καθώς και μικρής χρονικής διάρκειας. «Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις», εξηγεί ο καθηγητής. Τι θα συμβεί τελικά στην Αττική;

Περαιτέρω παρατηρεί ότι οι μεγάλες βλάβες αντιστοιχούν κατά κύριο λόγο σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines), σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής». «Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», εκτιμά.

Μέτρα για την αντιμετώπιση παρόμοιων ακραίων καιρικών φαινομένων

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών ήταν πολύ χρήσιμη - είναι αμφίβολο ωστόσο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση». Επισημαίνει, δε, την ανάγκη «να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης».

«Θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης», καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή: iefimerida.gr

Χαλκιδική: Εικόνα-σοκ από τον δορυφόρο με το "μάτι" της καταιγίδας!

Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες από το «μάτι» της καταιγίδας που έφερε η φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι σκηνές σοκάρουν από το μέγεθος του "ματιού"!

Στο βίντεο του meteo.gr από την κακοκαιρία στη Χαλκιδική, που σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο επρόκειτο για την πιο φονική καταιγίδα των τελευταίων 36 ετών, παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες με χρονικό βήμα 15 λεπτών από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου έως το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019.

Το «μάτι» της καταιγίδας κατά την επέλαση της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

Ανεπανάληπτη τραγωδία στη Χαλκιδική

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν δημοσιευτεί καθηλωτικές αεροφωτογραφίες από την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής που παραπέμπουν σε εικόνες αποκάλυψης.

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι η κακοκαιρία στη Χαλκιδική είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 120 άνθρωποι.

Πέρα από τους τραυματισμούς και τις πρωτοφανείς καταστροφές σε κατοικίες, το επίκεντρο της τραγωδίας είναι οι 7 άνθρωποι που έχασαν, μάταια, τις ζωές τους κατά την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πηγή: iefimerida.gr