Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.6 ρίχτερ! (Βίντεο)

Πού χτύπησε ο "Εγκέλαδος";

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.6 ρίχτερ! (Βίντεο)

Έγινε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.6 ρίχτερ!

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 33 χιλιόμετρα και επίκεντρο περίπου 203 χιλιόμετρα στα ανοικτά των ακτών της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας.

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές ή θύματα από τον σεισμό. Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κάσο!

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτοκίνητα και κτίρια να τρέμουν, τρόφιμα να πέφτουν από τα ράφια των καταστημάτων, ενώ κάποιοι κάτοικοι έκαναν λόγο για μικρές ζημιές σε επιχειρήσεις.

Τέτοιου είδους σεισμοί είναι σπάνιοι στην περιοχή, δήλωσε ο Φιλ Κάμινς σεισμολόγος του ινστιτούτου Γεωεπιστήμης της Αυστραλίας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ABC. «Είναι αρκετά σπάνιος (…) βλέπουμε τέτοιου είδους συμβάντα κάθε 20 χρόνια», εξήγησε.

Πηγή: protothema.gr

Πανικός: Προειδοποίηση για νέους μεγάλους σεισμούς!

Πανικός έχει προκληθεί από την προειδοποίηση των ειδικών για νέους μεγάλους σεισμούς!

Ο Εγκέλαδος χτύπησε με μεγάλη ορμή, σκορπώντας τον τρόμο!

Φόβους για νέους ισχυρούς σεισμούς εκφράζουν Αμερικανοί σεισμολόγοι μετά την σεισμική δόνηση που ταρακούνησε για τα καλά τους πολίτες Καλιφόρνια.

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild», οι σεισμολόγοι έχουν καταγράψει εκατοντάδες μετασεισμούς μετά την σεισμική δόνηση των 7,1 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και τώρα προειδοποιούν για νέους μεγάλους σεισμούς.

Σε μήνυμά της στο Twitter, η Αμερικανίδα σεισμολόγος, καθηγήτρια Λούσι Τζόουνς, η οποία ερευνά τις πιθανότητες εκδήλωσης μεγάλων σεισμών στη Νότια Καλιφόρνια, προειδοποιεί για το ενδεχόμενο νέων μεγάλων σεισμών στην περιοχή: «Ναι, εκτιμούμε ότι υπάρχει πιθανότητα 1:10 να υπάρξει κι άλλος σεισμός, μεγέθους 7 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στην κοιλάδα Searles».

Η κοιλάδα Searles, που βρίσκεται στην έρημο Mojave, περίπου 150 μίλια βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, είναι πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, το οποίο, όταν ενεργοποιείται, «δίνει» μεγάλους σεισμούς.

Από την πλευρά του, ο Ζακάρι Ρος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια επισημαίνει ότι «ο αριθμός των μετασεισμών- μετά τον σεισμό της Πέμπτης- έχουν ήδη φθάσει τις δύο χιλιάδες, αριθμός που είναι πάνω από το μέσο όρο. Ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει μετασεισμούς για χρόνια».

Στιγμές αγωνίας και τρόμου από τον νέο ισχυρό σεισμό! Πυρκαγιές και δεκάδες τραυματίες!

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών έπληξε τη νότια Καλιφόρνια το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα, πρωί Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Προκαλώντας κάποιες ζημιές σε κτίρια, πυρκαγιές και ορισμένους τραυματισμούς, με την ισχύ του να είναι 8 φορές μεγαλύτερη από τον προσεισμό που συντάραξε την ίδια περιοχή την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η νεότερη σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 8:20 μμ τοπική ώρα (06.20 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), κοντά στην πόλη Ρίτζκρεστ στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ντεθ Βάλεϊ, σε απόσταση 202 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Η δήμαρχος του Ρίτζκρεστ Πέγκι Μπρίντεν δήλωσε τηλεφωνικά: «Έχουμε πυρκαγιές, έχουμε διαρροές αερίου, έχουμε τραυματισμούς, έχουμε κόσμο χωρίς ρεύμα. Το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ρίτζκρεστ Τζεντ Μακλάφλιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν αναφορές μόνο για δεκάδες ελαφρείς τραυματισμούς, προσθέτοντας ότι οι αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για σοβαρά τραυματίες. Νωρίτερα, άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των τραυματιών και η έκταση των ζημιών δεν είναι ακόμα γνωστά, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς.

Ο νεότερος σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που πλήττει τη νότια Καλιφόρνια ύστερα από τη δόνηση των 7,1 βαθμών στην έρημο Μοχάβε κοντά σε στρατιωτική βάση το 1999, δήλωσε η Λούσι Τζόουνς, σεισμολόγος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (CalTech).

«Σπίτια άλλαξαν θέση»

Η πυροσβεστική υπηρεσία της κομητείας του Σαν Μπερναντίνο ανέφερε ότι ο νεότερος σεισμός προκάλεσε κάποιες ζημιές σε κτίρια. «Σπίτια άλλαξαν θέση, θεμέλια ράγισαν, τοιχία αντιστήριξης έπεσαν», ανέφερε η πυροσβεστική στο Twitter. Καταγράφηκε «ένας τραυματισμός (ελαφρύς), οι πυροσβέστες προσφέρουν φροντίδες στον ασθενή. Δεν υπάρχουν ανάγκες που να μην έχουν καλυφθεί αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λουκ Σμιθ, ιδιοκτήτης του Furys Sports Bar στο Ρίτζκρεστ δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η δόνηση προκάλεσε κάποιες ζημιές στην εσωτερική ψευδοροφή του καταστήματος και στο μπαρ ενώ είχε ως αποτέλεσμα να σπάσουν και κάποια μπουκάλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ώρα στο μπαρ βρίσκονταν τρεις πελάτες αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.

Πλήθος μετασεισμών

Πλήθος μετασεισμών έπληξαν την περιοχή της νότιας Καλιφόρνιας μετά τη δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών που σημειώθηκε προχθές το πρωί κοντά στο Ρίτζκρεστ. Σύμφωνα με τη Τζόουνς, η δόνηση της Πέμπτης αποδείχθηκε ότι ήταν προσεισμός της δόνησης των 7,1 βαθμών. Προχθές αναφέρθηκαν μερικοί μόνο τραυματισμοί ενώ σε δύο σπίτια ξέσπασε πυρκαγιά λόγω των σπασμένων αγωγών αερίου, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το USGS, ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) απελευθέρωσε περίπου οκτώ φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τη δόνηση της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο νεότερος σεισμός ήταν σχεδόν 11 φορές ισχυρότερος σε σχέση με αυτόν της Πέμπτης.

Ο τελευταίος μεγάλος καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη νότια Καλιφόρνια ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών στο Νόθριτζ, που είχε επίκεντρο μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Λος Άντζελες. Τότε έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι ενώ προκλήθηκαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η αντίδραση παρουσιαστών ζωντανής εκπομπής
Ο σημερινός σεισμός σημειώθηκε στις 8:20 μ.μ., την ώρα που ήταν σε εξέλιξη τα βραδινά δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών, με τις κάμερες να καταγράφουν ζωντανά τις αντιδράσεις των παρουσιαστών.

Κι όπως όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, έτσι και οι δημοσιογράφοι του CBS κατατρόμαξαν, με την παρουσιάστρια να κοιτάζει έντρομη προς το ταβάνι για να δει αν θα της έρθει τίποτα κατακούτελα, και έτοιμη να τρέξει για να σωθεί, σε περίπτωση κινδύνου.

Πηγή: iefimerida.gr