Σεισμός 4,5 Ρίχτερ «χτύπησε» πριν από λίγο!

Ταρακουνήθηκε όλη η περιοχή!

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ «χτύπησε» πριν από λίγο!

Σεισμός ,5 Ρίχτερ «χτύπησε» πριν από λίγο!

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στο Ιράν, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό - Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.

Ο σεισμός σημειώθηκε 73 χιλιόμετρα από την επαρχία Γιαζντ.

Πηγή: protothema.gr

Σεισμός ταρακούνησε την Αμαλιάδα!

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (18/7) στην Αμαλιάδα, ταρακουνώντας την περιοχή!

Το επίκεντρο εντοπίζεται 2 χιλιόμετρα νότια της Αμαλιάδας και με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα!

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, η δόνηση ήταν μικρή, μεγέθους 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο έγινε αισθητή από τους κατοίκους που πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους. Ο λόγος που ήταν αισθητός ο σεισμός, ήταν το χαμηλό εστιακό βάθος του, καθώς αυτό ήταν στα 5 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα νότια της πόλης της Αμαλιάδας, ενώ σύμφωνα με το ilialive.gr, νωρίτερα ακούστηκε άλλο ένα βουητό, το οποίο ενδεχομένως προέρχεται από άλλη, ασθενέστερη σεισμική δόνηση. Η περιοχή του νομού Ηλείας έχει υποστεί δεκάδες σεισμούς την φετινή χρονιά, αλλά αυτός ήταν χαμηλής έντασης.

Σεισμός ταρακούνησε την Αμαλιάδα!

Σεισμός αναστάτωσε τη Ζάκυνθο!

Σεισμός αναστάτωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (17/7) το νησί της Ζακύνθου, με το επίκεντρο να βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο!

Η δόνηση έγινε αισθητή στους κατοίκους του νησιού και καταγράφηκε στις 06:40!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα την αυτόματη προκαταρκτική λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC) η δόνηση είχε μέγεθος 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ! Σεισμός είχε αναστατώσει και την Καστοριά!

Το επίκεντρο βρίσκεται σε υποθαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, κοντά στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα 24 χλμ. νοτιοδυτικά του νησιού!

Σεισμός αναστάτωσε τη Ζάκυνθο!

Η αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει το σεισμό στα 3,5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος λιγότερο από 1 χλμ., και επίκεντρο τα 61 χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη της Ζακύνθου.

Άκης Τσελέντης: Ο κορυφαίος σεισμολόγος προειδοποιεί! «Περιμένουμε κύριο σεισμό στην...»

Μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση για σεισμό έκανε ο σεισμολόγος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, Ακης Τσελέντης!


Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Γαλαξίδι «δεν ήταν ο κύριος σεισμός»!

Μιλώντας στον Ρ/Σ «Γάμμα», ο κ. Τσελέντης επανέλαβε την άποψή του ότι υπάρχει μια διέγερση στη Δυτική Ελλάδα και τόνισε ότι μετά τα 5,3 Ρίχτερ του Σαββάτου «η μετασεισμική ακολουθία δεν είναι καθόλου φυσιολογική».

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «ένας σεισμός των 5,3 Ρίχτερ, κατά μεγάλο ποσοστό, πρέπει να μας δώσει 4,4 ή 4,7 ή 4,5 Ρίχτερ (σ.σ. μετασεισμούς) κάτι που δεν έχει γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Δεν κινδυνολογούμε, προειδοποιούμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Χρειάζεται να περιμένουμε δυο με τρεις εβδομάδες
Ο κ. Τσελέντης στη συνέχεια είπε ότι δεν ασπάζεται το γνωστό «δόγμα» των σεισμολόγων περί αναμονής 48 ωρών για να φανεί αν η εκάστοτε δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός.

«Μεγάλο ποσοστό των κύριων σεισμών γίνεται μετά από κάποιες μέρες. Εγώ θα ήθελα ένα χρονικό παράθυρο αρκετών εβδομάδων, δυο – τριών εβδομάδων για να δούμε πώς πάει το φαινόμενο. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι (σ.σ. τα 5,3 Ρίχτερ στο Γαλαξίδι) δεν ήταν ο κύριος σεισμός» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως οι σεισμολόγοι ήταν από την πρώτη στιγμή επιφυλακτικοί για το σεισμό στο Γαλαξίδι.

Να γίνουν έλεγχοι στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας
Ο Ακης Τσελέντης επισήμανε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην Ελλάδα, δεν είναι η ανθεκτικότητα των κτιρίων τους σε σεισμούς, αλλά η εσωτερική διαρρύθμιση των κατοικιών, με τα αντικείμενα που μπορούν να τραυματίσουν ανθρώπους.

Παρά ταύτα, σημείωσε ότι απαιτείται προσεισμικός έλεγχος.

«Αν ήμουν δήμαρχος Πατρών, ή αρμόδιος για Ιτέα, Πύργο και Αμαλιάδα, θα πήγαινα να κοιτάξω τα σχολεία να δω σε τί κατάσταση είναι» είπε καταλήγοντας.