Μεγάλος σεισμός στην Κίνα - Τουλάχιστον επτά νεκροί

Ακολούθησε ισχυρός μετασεισμός, ο οποίος ταρακούνησε ξανά τους κατοίκους της περιοχής

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
EUROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ισχυροί σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην Κίνα, με απολογισμό επτά νεκρούς μέχρι στιγμής. Ο σεισμός ήταν 6,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ (δείτε αντίστοιχο σεισμό στις Φιλιππίνες) και είχε επίκεντρο την επαρχία Σετσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV, ο σεισμός σημειώθηκε 12:52 τοπική ώρα (07:52 ώρα Ελλάδος). Το εστιακό του βάθος ήταν 16 χιλιόμετρα στην πόλη Λούντινγκ, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τσενγκντού, της πρωτεύουσας της επαρχίας Σετσουάν, όπως σημείωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στην Κίνα

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές και οδήγησε επτά άτομα στον θάνατο. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, έχουν εντοπιστεί επτά σωροί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες από τις αρχές.

Αυτός δεν ήταν ο μοναδικός σεισμός, που σημειώθηκε στην περιοχή. Λίγο αργότερα ακολούθησε μετασεισμός υψηλής κλίμακας και αυτός. Συγκεκριμένα, ένας σεισμός της τάξεως των 4.2 ρίχτερ ταρακούνησε ξανά τους κατοίκους στην πόλη Γιάαν κοντά στη Λούντινγκ

Τι να κάνεις σε περίπτωση σεισμού

  • Όταν σταματήσει η δόνηση, κοιτάξτε γύρω σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να προχωρήσετε. Στη συνέχεια, βγείτε από το κτίριο.
  • Αναμείνετε μετασεισμούς. Αυτές οι δευτερεύουσες δονήσεις είναι συνήθως λιγότερο βίαιες από τον κύριο σεισμό, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ισχυρές για να κάνουν επιπλέον ζημιά.
  • Βοηθήστε τραυματίες ή εγκλωβισμένους. Θυμηθείτε να βοηθήσετε τους γείτονές σας που μπορεί να χρειάζονται ειδική βοήθεια, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Δώστε τις πρώτες βοήθειες ανάλογα με την περίπτωση. Μην μετακινείτε σοβαρά τραυματισμένους, εκτός αν βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να πάθουν περαιτέρω ζημία. Καλέστε βοήθεια. Ψάξτε και σβήστε μικρές πυρκαγιές. Η φωτιά είναι ο πιο κοινός κίνδυνος μετά από ένα σεισμό.
  • Ακούστε από ραδιόφωνο ή τηλεόραση μπαταριών τις τελευταίες πληροφορίες έκτακτης ανάγκης.
  • Προσέξτε για πιθανά τσουνάμι, αν ζείτε σε παράκτιες περιοχές. Το τσουνάμι είναι επίσης γνωστό ως θαλάσσια σεισμικά κύματα (λανθασμένα αποκαλείται «παλιρροϊκά κύματα»). Όταν οι τοπικές αρχές προειδοποιήσουν για τσουνάμι, θεωρήστε ότι μια σειρά από επικίνδυνα κύματα είναι
    καθοδόν. Μείνετε μακρυά από παραλίες και παράκτιες περιοχές.
  • Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης.