Καιρός: Προειδοποιεί για βροχές και καταιγίδες η ΕΜΥ!

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού!

Καιρός: Προειδοποιεί για βροχές και καταιγίδες η ΕΜΥ!

Η ΕΜΥ προειδοποιεί για την αλλαγή του καιρού, καθώς έρχονται βροχές και καταιγίδες από αύριο Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στη χώρα!

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα δυτικά τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αναλυτικά ο καιρός από την ΕΜΥ:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 35 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Mερομήνια 2019-2020: Πλησιάζουν τα πρώτα χιόνια! "Παγωμένος" χειμώνας και καλοκαίρι "κόλαση"!

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Τάσος Αρνιακός: Προειδοποιεί για την ραγδαία αλλαγή του καιρού! (Βίντεο)

Ο Τάσος Αρνιακός προειδοποιεί για την ραγδαία αλλαγή του καιρού που έρχεται και θα φέρει έντονα φαινόμενα στη χώρα από σήμερα!

Πότε και πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα;

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τάσος Αρνιακός στην εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί» του ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας (2/9).

Τάσος Αρνιακός: Προειδοποιεί για ισχυρά μελτέμια! Ποιες περιοχές θα «χτυπηθούν» από τους ανέμους; (Βίντεο)

Ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποίησε για τα φαινόμενα!

Καιρός σήμερα: Βροχές και χαλάζι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με πτώση της θερμοκρασίας!

Βροχές και χαλάζι θα δούμε σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με την ΕΜΥ για την πρόγνωση του καιρού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόγνωση, δεν αποκλείεται να υπάρξει και χαλαζόπτωση σε ορισμένες περιοχές των βόρειων ορεινών. Παρά την μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδο για την εποχή, καθώς η μέγιστη θα φτάσει ως και τους 36 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, μικρή πτώση θα παρουσιάσει στα ανατολικά, αλλά και στις περιοχές που αναμένεται να βρέξει.

Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί και σήμερα και θα πνέουν με βόρειες διευθύνσεις, που θα φτάνουν ως και τα 7 μποφόρ, με το σκηνικό να μην αλλάζει, καθώς ο Αύγουστος κύλησε με πολλά μελτέμια.

Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται βροχές από αύριο! Που θα "ανοίξουν" οι ουρανοί;

Καιρός σήμερα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της Μακεδονίας. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 36 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 και κατά τόπους 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στη βόρεια Κρήτη. Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειότερα η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και είναι πιθανό να εκδηλωθούν μεμονωμένοι όμβροι στα ορεινά του νομού. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Τα Μερομήνια μίλησαν για το 2019-2020: Βαρύς χειμώνας και κρύο!

Βαρύς χειμώνας και κρύο για το 2019-2020! Τα Μερομήνια μίλησαν και σας έχουμε αναλυτική πρόγνωση!

Τα μερομήνια είναι ένας πρακτικός τρόπος πρόβλεψης του καιρού που θα έχουμε το επόμενο 12μηνο. Στηρίζονται στην παρατήρηση διάφορων καιρικών φαινομένων (άνεμος, υγρασία, σύννεφα) κατά το διάστημα της καταγραφής αυτών που γίνεται τις πρώτες μέρες του όγδοου φεγγαριού (Αυγούστου) επειδή αυτός ο μήνας θεωρείται η αρχή του χειμώνα.

Ο συγγραφέας-λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, που βλέπει τα μερομήνια, προβαίνει σε καιρικές προβλέψεις στην ακόλουθη επιστολή του, την οποία τιτλοδοτεί «Οι πρώτες δρίμες». Τα μερομήνια, λοιπόν, για τον Μιχάλη Γεροντή ερμηνεύονται ως εξής:

Καιρός σήμερα: Ο Αύγουστος μας αποχαιρετά αλλά ο καύσωνας παραμένει! Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»;

«Για 34η χρονιά, παρατηρώντας τα φυσικά σημάδια, είδα ολωσδιόλου διαφορετικά σημάδια φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά. Μετά τις επιτυχέστατες προβλέψεις μου του περασμένου έτους και τις αναφορές μου στο “ΚΡΗΤΗ TV” τον Μάρτιο, για δυνατά καιρικά φαινόμενα τον Ιούλιο που μας πέρασε και τους δύο καύσωνες μέσα στον Δεκαπενταύγουστο που τώρα διάγουμε, που βγήκα αληθινός απόλυτα (τώρα έρχεται ο δεύτερος καύσωνας), θα σημειώσω τι θα γίνει το επόμενο 6μηνο ως τις πρώτες μέρες του προσεχούς Φεβρουαρίου 2020. Είχα τον Μάρτιο επιπλέον προειδοποιήσει ότι μέσα στον Απρίλιο θα γνωρίζαμε σε ολόκληρη τη Κρήτη σφοδρές βροχοπτώσεις, και ήρθαν οι πλημμύρες που θυμόμαστε με πολλές καταστροφές.

Για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα ’χουμε συννεφιές και ελαφρές βροχοπτώσεις, πιο πολύ στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Νοέμβριος θα είναι πολύ επικίνδυνος μήνας για όλους μας. Φοβάμαι ακραίες καταιγίδες – ίσως σφοδρές χαλαζοπτώσεις. Σφοδρότερα φαινόμενα θα συμβούν στον κυρίως κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδας, από Στερεά Ελλάδα ως Μακεδονία.

Προς το τέλος του Νοέμβρη έως τα μέσα Δεκεμβρίου συνεχίζονται οι βροχές, χωρίς σχεδόν καθόλου φαινόμενα χιονοπτώσεων, μόνο στις κορφές των βουνών, και όσο θα βαδίζουμε προς τα τέλη Ιανουαρίου 2020 ο χειμώνας θα γίνεται ήπιος. Έτσι θα συλλέξουν οι αγρότες τις ελιές τους, που φοβάμαι ότι θα πειραχτούν από τα άγρια καιρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου ως τις 8 Δεκεμβρίου. Στις αρχές του Φλεβάρη αλλάζει λίγο η κατάσταση και θα δριμώσει ο χειμώνας. Για τους υπόλοιπους μήνες θα τα δούμε από τις 26 Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα επανέλθουμε…».

Τι είναι τα μερομήνια


Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας», γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γιόμιση και χάση) ή ένας μήνας. Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις. Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του χειμώνα, γι’ αυτό στον μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού.

Πιστεύεται ότι ο Θεός έδωσε τα μερομήνια σαν σημάδια του καιρού και εμφύτευσε νου και γνώση στους ανθρώπους και τους βοήθησε να μπορούν να τα διαβάζουν ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν για το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μήνα περίπου μετά τα μερομήνια, άρχιζε το έτος της σποράς. Γνωρίζουμε ότι οι ενοίκια των αγρών άρχιζαν του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εκάστοτε έτους), δηλαδή η καλλιεργητική περίοδος άρχιζε και τέλειωνε αυτή την ημερομηνία. Εφόσον παρατηρούσαν τα μερομήνια, στην διάρκεια του ενός μηνός περίπου σχεδίαζαν τις εργασίες τους, ανάλογα με τον καιρό που πρόβλεπαν και ανέμεναν.

Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τα Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερεύοντα ρόλο σε αυτήν τη συσχέτιση έχουν ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.