Έκτακτη ενημέρωση για την Αττική και την κακοκαιρία! Η ΕΜΥ προειδοποιεί!

Μεγάλη προσοχή!

Έκτακτη ενημέρωση για την Αττική και την κακοκαιρία! Η ΕΜΥ προειδοποιεί!

Έκτακτη ενημέρωση για την Αττική και την κακοκαιρία μόλις «έσκασε» και η ΕΜΥ προειδοποιεί!

Αναγνώστες του EleftherosTypos.gr ανέφεραν πως έγινε διακοπή του ρεύματος στις Περιοχές του Παγκρατίου, του Αγίου Δημητρίου και της Γλυφάδας, εξαιτίας της έντονης κακοκαιρίας που χτυπά από το μεσημέρι της Πέμπτης την Αττική.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα το πρωί της Πέμπτης 31/10.

Χωρίς ρεύμα νησί στο Ιόνιο! Η κακοκαιρία το σάρωσε!

Η ΕΜΥ εξέδωσε προειδοποίηση το μεσημέρη της ίδιας μέρας και αναφέρει ότι το επόμενο δίωρο θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια του νομού της Αττικής. Καταιγίδες σε ανατολική Αττική και μέσα στον Σαρωνικό.

Σαρώνει την χώρα η κακοκαιρία! Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες;

Σαρώνει την χώρα η κακοκαιρία και έχουμε τις λεπτομέρειες με το πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες! Μεγάλη προσοχή!

Βροχές σημειώνονται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας και καταιγίδες εκδηλώνονται στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11 που ακολουθεί, όπου φαίνονται οι νεφώσεις που καλύπτουν την Ελληνική επικράτεια στις 08:15 ώρα Ελλάδας καθώς και οι κεραυνοί που καταγράφηκαν στο διάστημα 07:45-08:15 από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σαρώνει την χώρα η κακοκαιρία! Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες;

Για το υπόλοιπο της Πέμπτης 31/10 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο σύνολο σχεδόν της χώρας. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται αρχικά στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, από το απόγευμα όμως θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ξεκίνησαν βροχές και χαλάζι! Ποιες περιοχές σαρώνει η κακοκαιρία;

Από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 1/11 έως το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Στη συνέχεια και έως το μεσημέρι του Σαββάτου 2/11 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν εκ νέου στο σύνολο της χώρας, με τα ισχυρότερα αυτών να αναμένονται στη Ανατολική Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, και την Πελοπόννησο.

Χαλαζοπτώσεις αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 31/10 έως και τις πρώτες ώρες της Παρασκευής 1/11 κατά κύριο λόγο στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Στη συνέχεια και έως το απόγευμα της Παρασκευής 1/11 πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει για το Ιόνιο και τη Δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους μόνο σε πολύ μεγάλα υψόμετρα των ορεινών όγκων της χώρας. Πιθανότητα εμφάνισης υδροσιφώνων υπάρχει από το απόγευμα της Πέμπτης 31/10 έως το πρωί της Παρασκευής 1/11 στο Νότιο Αιγαίο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη ολικού υετού αναμένονται από το μεσημέρι της Πέμπτης 31/10 έως και της πρώτες ώρες της Παρασκευής 1/11 στην Αττική.

Σαρώνει την χώρα η κακοκαιρία! Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες;

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χαλάζι/χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Πέμπτης 31/10.

Σαρώνει την χώρα η κακοκαιρία! Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες;

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα είναι ενισχυμένοι μόνο την Παρασκευή 1/11 και θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 6 με 7 μποφόρ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που θα προκύψουν στο οδικό δίκτυο σας προτρέπουμε να συμβουλεύεστε την υπηρεσία μας rοads για τον σχεδιασμό των οδικών σας ταξιδιών. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι συνθήκες που αναμένεται να επικρατούν στο οδικό δίκτυο το απόγευμα της Πέμπτης 31/10.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί: "Θρίλερ" με τα προγνωστικά για τον φετινό χειμώνα!

"Θρίλερ" με τα προγνωστικά για τον φετινό χειμώνα! Τι προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου!

Δείτε αναλυτικά:

Σάκης Αρναούτογλου: Προειδοποιεί ο μετεωρολόγος! Πότε θα χαλάσει ο καιρός;

CICERO (Kέντρο Διεθνούς Ερευνας για το Κλίμα): Σπάνια ομοφωνία των εποχικών προγνώσεων όσον αφορά στο φετινό χειμώνα για τη βόρεια Ευρώπη!

Πριν από λίγες ημέρες συνέβη προγνωστικά κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο: Στο σύνολό τους τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα συμφωνούν για φέτος ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για έναν πιο υγρό αλλά και ήπιο από το κανονικό χειμώνα στη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια και κλιματολόγο Nathalie Schaller του CICERO (Kέντρο Διεθνούς Ερευνας για το Κλίμα) οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι σίγουρα συχνά αβέβαιες καθώς τα προγνωστικά μοντέλα μερικές φορές μπορούν να προβλέψουν τον καιρό έως και δέκα ημέρες, ενώ για πάνω από δέκα μέρες ολα είναι ανοιχτά, πράγμα που σημαίνει ότι η προγνωσιμότητα είναι ανύπαρκτη, τουλάχιστον σε μέρη όπως τη βόρεια Ευρώπη.

Υπάρχει όμως μια εξαίρεση στον κανόνα: Το NAO (North Atlantic Oscillation): η λεγόμενη ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού που όπως υποδηλώνει και το όνομα, περιγράφει μια διακύμανση των ατμοσφαιρικών πιέσεων στο επίπεδο της θάλασσας και πιο συγκεκριμένα τη διαφορά πίεσης της στάθμης της θάλασσας μεταξύ ενός μετεωρολογικού σταθμού στην Ισλανδία και ενός στο πορτογαλικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Αζορών... Οταν ο δείκτης αυτός δίνει ισχυρό σήμα τότε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αποτελεί ένδειξη σχετικά καλής προγνωσιμότητας για τον χειμώνα!

Το NAO είναι έντονα θετικό όταν η μέση ατμοσφαιρική πίεση στην Ισλανδία όλο το χειμώνα είναι πολύ χαμηλή ( κακός καιρός εκεί για να το θέσουμε απλά) και εκείνο των Αζορών είναι πολύ υψηλό ( ο καιρός είναι καλός). Στην αντίθετη περίπτωη, αν η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από την Ισλανδία πρόκειται να είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, και αυτή πάνω από τις Αζόρες μικρότερη, τότε ο δείκτης NAO είναι αρνητικός

Αν ο δείκτης ΝΑΟ δεν είναι ούτε έντονα θετικός αλλά ούτε αρνητικός, κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αρκετών χειμώνων, τότε δεν υπάρχει καλή προγνωσιμότητα, και δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το τι να περιμένουμε για το χειμώνα που έρχεται.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εποχικές εκτιμήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατό να μας δώσουν με ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε δύο μήνες από τώρα παρόλαυτά τα έξι εποχιακά μοντέλα πρόγνωσης από τα κορυφαία μετεωρολογικά κέντρα στον κόσμο προβλέπουν έναν σχετικά ισχυρά θετικό NAO για τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Αυτές οι προβλέψεις υπολογίζονται μία φορά το μήνα, και η τελευταία εκτίμηση εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου. Δεν μένει παρα να δούμε αν η σπάνια αυτή συμφωνία των προγνωστικών μοντέλων θα επιβεβαιωθεί στη πράξη και πως θα κυλησει ο καιρός στο νότο της Ευρώπης..

πηγή: www.cicero.oslo.no/

Στην εικόνα παρουσιάζονται από αριστερά προς τα δεξιά: : ΤΟ ΕΥΡΏ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΉ (CMCC), Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (DWD), Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΉ ΜΕΤ ΥΠΗΡΕΣΙΑ MET OFFICE, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ EUROPEAN CENTRE FOR MEDIUM-RANGE WEATHER FORECASTS (ECMWF), Η ΓΑΛΛΙΚΗ MÉTÉO-FRANCE ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΉ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ NCEP

Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου