"Θέρισε" ο «Γηρυόνης» - Αυτές είναι οι περιοχές που "βούλιαξαν"!

Παραμένει κλειστή η Εθνική οδός!

Ο «Γηρυώνης» "θέρισε" κανονικά! Αυτές είναι οι περιοχές που "βούλιαξαν" από την βροχή!

Σαρωτικό πέρασμα σχεδόν από όλη την ελληνική επικράτεια πραγματοποίησε η κακοκαιρία Γηρυόνης, αφήνοντας πίσω της πλημμυρισμένους δρόμους, υπερχειλισμένα ρέματα, σπίτια μέσα στο νερό και το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής να επιχειρούν για τη διάσωση πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί ή για απάντληση υδάτων.

Εκτακτο! Κλειστά τα σχολεία στην Αττική λόγω κακοκαιρίας!

Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή της Κινέτας, όπου υπερχείλισε το ρέμα Πίκκα, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου και να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια μέσα στην πόλη, και στην παραλία της Κατερίνης, όπου φούσκωσε η θάλασσα, με συνέπεια να ανέβει στην επιφάνεια και να μπει στον αστικό ιστό. Οι αρχές εκκένωσαν τα σπίτια στην πρώτη γραμμή της παραλίας.

κακοκαιρία επαρχία

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ολυμπιας Οδού η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου είναι κλειστή στο ρεύμα προς Κόρινθο από το 54ο χιλιόμετρο μέχρι το 62ο χιλιόμετρο και στο ρεύμα προς Αθήνα στο ύψος του 62ου χιλιόμετρου με αποτέλεσμα η τροχαία να σταματά τα οχήματα στα διόδια της Ελευσίνας και του Ισθμού. Η εκτιμησή του μάλιστα, είναι ότι η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο θα πάρει πάρα πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί και γι' αυτό κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει ταξίδι προς την Πελοπόννησο να το αναβάλουν. Για το ρεύμα προς Αθήνα η εκτιμησή του ήταν ότι «κάτι θα γίνει τις επόμενες ώρες».

Για τεράστια καταιγίδα και για χειρότερη πλημμύρα από αυτή του Σεπτεμβρίου του 2018 έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μεγάρων επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα της καταιγίδας πολλαπλασιάστηκαν λόγω της φωτιάς γιατί δεν υπάρχουν δέντρα στα Γεράνια Όρη για να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά»

φαινόμενο «Γηρυόνης»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανακοίνωσε ότι από την περιοχή της Κινέτας υπήρξαν 40 κλήσεις στην υπηρεσία με τις 27 να αφορούν απομακρύνσεις κατοίκων και τις 13 αντλήσεις υδάτων.

Παράλληλα ο Προαστιακός ανακοίνωσε αναστολή δρομολογίων στο τμήμα από Κιάτο προς Πειραιά και αντίστροφα.

Φούσκωσε η θάλασσα στην Κατερίνη - Εκκενώθηκαν τα σπίτια στην παραλία

Προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πιερία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας Κατερίνης Παναγιώτης Πατσιαλής πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν για να απεγκλωβίσουν και να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο Ισπανό ποδηλάτη και τον σκύλο του, που διανυκτέρευαν στα Λείβηθρα Ολύμπου και δεν μπορούσαν να φύγουν από το σημείο, λόγω της καταιγίδας που έπληξε την περιοχή.

βροχή

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης και των ανέμων που έπνεαν, δημιουργήθηκαν προβλήματα και στο παραλιακό μέτωπο της Κατερίνης.

«Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 8 κλήσεις από Κατερίνη και Λιτόχωρο και προχώρησε σε 4 αντλήσεις υδάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στο οδικό δίκτυο της παραλίας, καθώς σε κάποια σημεία, λόγω συγκέντρωσης υδάτων, δεν μπορεί να γίνει η κυκλοφορία των οχημάτων», δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Πατσιαλής.

Στη Θεσσαλονίκη οι ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσαν πτώσεις δέντρων με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να παρεμβαίνει σε επτά περιπτώσεις για κοπές και απομακρύνσεις κλαδιών και κορμών από το οδόστρωμα, οι περισσότερες εκ των οποίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Καλαμαριά και Κορδελιό.

Σε δύο από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες επενέβησαν οι πυροσβέστες καταγράφηκαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στην Πιερία ενώ κλειστά θα μείνουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ και στον δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής, μετά τα προβλήματα κακοκαιρίας των προηγούμενων 24ωρων.

Έκλεισε προσωρινά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών-Δράμας

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στη δισηροδρομική γραμμή Σερρών-Δράμας προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης, καθώς φερτά υλικά που μεταφέρθηκαν στις ράγες από μεγάλες ποσότητες νερού, προκάλεσαν μετατόπιση των γραμμών του δικτύου, στη γέφυρα του Νεοχωρίου. Η κυκλοφορία της γραμμής διακόπηκε, καθώς το τρένο δεν μπορούσε να περάσει. Αμέσως στο σημείο έσπευσαν συνεργεία για τον καθαρισμό και την επιδίορθωση των γραμμών, ενώ οι επιβάτες του τρένου μεταφέρθηκαν σε λεωφορεία του ΟΣΕ, ώστε να μεταβούν στους προορισμούς τους.

Δυνατή βροχή στα Τρίκαλα

Στις περιοχές που πλήττονται από το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται και ο Νομός Τρικάλων.

Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής εκδηλώνονται καταιγίδες σε όλο το Νομό, οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.

Όπως κατέγραψε το trikalavoice.gr η κατάσταση ήταν δύσκολη στην ε.ο. Τρικάλων-Καλαμπάκας λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και οι οδηγοί αναγκάστηκαν να κινηθούν με πολύ μεγάλη προσοχή λόγω της περιορισμένης ορατότητας.

Καιρός σήμερα: Ο «Γηρυόνης» "σαρώνει" τη χώρα! Συναγερμός από την πολιτική προστασία!

Δείτε αναλυτικά πώς θα είναι ο καιρός σήμερα! "Σαρώνει" τη χώρα ο «Γηρυόνης» ενώ την ίδια στιγμή έχει σημάνει συναγερμός από την πολιτική προστασία.

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις αναμένεται σήμερα, Δευτέρα.

Ξεκίνησε να μετράει "θύματα" ο «Γηρυόνης»! Ποιες περιοχές "πνίγηκαν";

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Ήπειρος, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες η ανατολική Στερεά, η ανατολική Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Κρήτη, μέχρι το απόγευμα η Θεσσαλία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις βραδινές ώρες η δυτική και κεντρική Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν στα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην Κρήτη και μέχρι το απόγευμα στις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.