Καιρός σήμερα: H "Ζηνοβία" φέρνει πολική θερμοκρασία με χιόνια! Ποιες είναι οι περιοχές που πρέπει να προσέξουν;

Αναλυτικά η πρόγνωση!

Καιρός σήμερα: H

Ο καιρός σήμερα κάνει ψυχρή εισβολή! H κακοκαιρία "Ζηνοβία" φέρνει πολική θερμοκρασία με χιόνια, σε αρκετά μέρη της χώρας! Ποιες είναι οι περιοχές που πρέπει να προσέξουν ωστόσο;

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού για σήμερα, από το πρωί θα υπάρχει πτώση της θερμοκρασίας, καθώς αναμένονται τοπικές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και μεμονωμένες καταιγίδες στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους, που θα φτάσουν ως τα 7 μποφόρ.

Στα κεντρικά και τα βόρεια η θερμοκρασία θα πέσει, αλλά το βράδυ αναμένεται το κύμα ψύχους από τα βόρεια, το οποίο θα επηρεάσει τα ηπειρωτικά της χώρας. Η κακοκαιρία θα κρατήσει μάλιστα ως την Τρίτη, με θερμοκρασίες που θα πέσουν μέχρι και 10 βαθμούς κάτω απ’ ότι ήταν μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ήδη χθες στη Κρήτη η κακοκαιρία έδειξε τα «δόντια» της, καθώς ισχυροί άνεμοι έφεραν μεγάλα κύματα στο Ηράκλειο και προβλήματα στο αεροδρόμιο της πόλης. Χιονισμένη ήταν και η Πάρνηθα όπου και σήμερα αναμένεται να είναι ίδιο το σκηνικό του καιρού.

Σε αρκετές περιοχές το θερμόμετρο έδειξε κάτω από το μηδέν, με το εντονότερο κρύο να σημειώνεται στο Καρπενήσι και τη περιοχή Βουτύρω, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους -4,5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα κεντρικά και σε μεγάλο βαθμό στα βόρεια ηπειρωτικά από το πρωί. Αύριο πάντως αναμένεται το μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές, αλλά και θερμοκρασίες, οι οποίες θα πέσουν κάτω από το μηδέν.

Η πρόγνωση του καιρού


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Τη νύχτα στα θαλάσσια - παραθαλάσσια πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις από το μεσημέρι αυξημένες, με τοπικές βροχές, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα). Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θυμηθείτε επίσης την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τις ημέρες των γιορτών!

Πηγή: iefimerida.gr

Έκτακτο δελτίο καιρού: Η «Ζηνοβία» φέρνει χιόνια! Μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος την πρωτοχρονιά;

Έσκασε μόλις τώρα έκτακτο δελτίο καιρού για τις επόμενες ημέρες! Η «Ζηνοβία» βρίσκεται προ των πυλών και μαζί της φέρνει χιόνια μέχρι και στην Αττική! Μάθετε αναλυτικά μέχρι πού θα φτάσει ο υδράργυρος την πρωτοχρονιά!

Με κρυό και χιόνι θα υποδεχτούμε το νέο έτος, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

Μη χάσετε επίσης την πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου, Σάκη Αρναούτογλου για τις επόμενες μέρες!

Μπορεί οι ημέρες των Χριστουγέννων να πέρασαν με ήπιες, για τα δεδομένα της εποχής, συνθήκες, ωστόσο αυτές που θα ακολουθήσουν τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά θα έχουν, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, τα χαρακτηριστικά πραγματικής κακοκαιρίας.

Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης, που αναμένεται να κινηθούν προς τη χώρα μας από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα, θα φέρουν πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς από τις κλιματικές τιμές της εποχής.

Ήδη πάντως, αρκετά σημεία της χώρας, έχουν αρχίσει να παίρνουν μια πρώτη «γεύση» της επερχόμενης κακοκαιρίας, καθώς θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν και κατά τόπους παγετός σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα ηπειρωτικά κυρίως τμήματα της Ελλάδας, τόσο της Βόρειας όσο και της Νότιας, ενώ ακόμα και η Πάρνηθα «άσπρισε».

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της Πέμπτης

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.g, καταγράφηκαν το πρωί της Πέμπτης στη Βουτύρω του Καρπενησίου (-4,5), στη Βωβούσα Ιωαννίνων (-4,2), στο Νευροκόπι (-4), στην Τρίπολη (-3,9), στο Βαρικό Φλώρινας (-3,4) και στη Βυτίνα Αρκαδίας (-3,3 βαθμοί).


Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα -της τάξης του ενός έως τριών βαθμών- από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τις επόμενες ημέρες όμως, αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (έως και δέκα βαθμούς κάτω από τις κλιματικές τιμές) η οποία θα σχετίζεται με την κακοκαιρία «Ζηνοβία» και τις αρκτικές αέριες μάζες που θα τη συνοδεύουν. Αντίθετα, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις ψυχρών εισβολών στη χώρα μας, στη Δυτική και στη Βόρεια Ευρώπη θα επικρατήσουν πολύ θερμές αέριες μάζες, έως και δέκα βαθμούς πάνω από τις κλιματικές τιμές.