Καιρός: Βαρύς χιονιάς "χτυπάει" την Αττική! Σε ποιες περιοχές θα το "στρώσει";

Έρχεται με άγριες διαθέσεις ο «Ηφαιστίων»!

Καιρός: Βαρύς χιονιάς

Ο καιρός αλλάζει δραματικά τις επόμενες ημέρες και ο βαρύς χιονιάς «χτυπάει» ακόμα και την Αττική! Μάθετε αναλυτικά, σε ποιες περιοχές θα το "στρώσει"!

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» θα φέρει την Κυριακή και τα Θεοφάνεια χιονοπτώσεις σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (και στην Αττική), πολύ κρύο και θυελλώδεις ανέμους, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Μη χάσετε επίσης την αναλυτική πρόγνωση του γνωστού μετεωρολόγου, Σάκη Αρναούτογλου για τον χιονιά που πλησιάζει!

Οι βροχές, οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, το έντονο ψύχος και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας «Ηφαιστίων» που θα επηρεάσει τη χώρα μας από το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, βροχές θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες της Κυριακής στο Ιόνιο, οι οποίες σταδιακά στα νότια θα ενισχυθούν. Παράλληλα, από το πρωί βροχές κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά θα σημειωθούν στο Βόρειο Αιγαίο, στη Νότια Χαλκιδική και στη Θράκη, φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια θα επεκταθούν στο Κεντρικό Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά και στην Πελοπόννησο, ενώ προς το βράδυ θα επηρεάσουν και το Νότιο Αιγαίο.

Από το μεσημέρι της Κυριακής χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας, της Βόρειας Εύβοιας και της Κεντρικής και Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, καθώς επίσης προς το βράδυ και στην Αττική. Ασθενείς χιονοπτώσεις αναμένονται στη Δυτική Μακεδονία και στη Θεσσαλία έως το μεσημέρι και τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στην Ήπειρο από το μεσημέρι.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στον Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο, και θα φτάνουν κατά τόπους τα εννέα μποφόρ. Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της Κυριακής θα παρουσιάσει πτώση, που στα βόρεια θα φτάνει τους τέσσερις έως έξι βαθμούς.

Την Δευτέρα των Θεοφανείων αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ολικός παγετός σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Θεσσαλία και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, που γρήγορα θα περιοριστούν στην Αττική και στην Εύβοια. Επίσης θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου και περαιτέρω ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο, όπου θα φτάνουν τα δέκα μποφόρ.

Πηγή: protothema.gr

Η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» προ των πυλών! Σε ποιες περιοχές θα έχουμε χιονοπτώσεις και καταιγίδες;

Προ των πυλών βρίσκεται η νέα κακοκαιρία «Ηφαιστίων»! Καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε ποιες περιοχές θα έχουμε αυτήν την φορά;

Ψυχρή εισβολή θα επηρεάσει την Ελλάδα από το απόγευμα της Κυριακής 5 Ιανουαρίου προκαλώντας νέα μεταβολή του καιρού.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η κακοκαιρία «Ηφαιστίων» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους στα πελάγη, τις βροχές στα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της Ελλάδας και τις χιονοπτώσεις, που με τα έως σήμερα (Παρασκευή 3 Ιανουαρίου) διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα των κεντρικών και νότιων ηπειρωτικών.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στο μεταξύ και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων προειδοποιεί για την επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες καθώς και τον παγετό.

Αναλυτικά οι χιονοπτώσεις την Κυριακή (05-01-2020) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική).

Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, τα 200 με 400 μέτρα.

Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης.

Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

Οι πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ, ενώ την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα.

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

Ο παγετός που θα σημειωθεί τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Επίσης η ΕΜΥ προειδοποιεί νέα επιδείνωση την Κυριακή με παγετό και χιόνια!

Πηγή: protothema.gr