Ραγδαίες εξελιξεις με τον αντικαπνιστικό νόμο - Έξαλλοι οι καταστηματάρχες τι ζητούν

Τι συνέβη;

Ραγδαίες εξελιξεις με τον αντικαπνιστικό νόμο - Έξαλλοι οι καταστηματάρχες τι ζητούν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον αντικαπνιστικό νόμο! Οι καταστηματάρχες είναι έξαλλοι! Τι ζητούν;

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά του αντικαπνιστικού νόμου, προσέφυγε το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης.

Το ΠΑΣΚΕΔΙ κατέθεσε αίτηση κατά των συναρμόδιων υπουργείων και του ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση καπνού, χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης οποιουδήποτε καταστήματος.

«Το Σωματείο έχει ως σκοπό την προάσπιση των εν γένει συμφερόντων των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΣΚΕΔΙ, που σημειώνει, αναφορικά με τους λόγους για την αίτηση ακύρωσης, ότι έχουν να κάνουν με παράβαση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της εν γένει επαγγελματικής ελευθερίας, με παράβαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με τα προστατευόμενα δικαιώματα καθώς και με παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με το ύψος των επιβληθέντων προστίμων.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τον αντικαπνιστικό νόμο, έχει ανοίξει η συζήτηση για λέσχες καπνιστών και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη κατατεθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις. Όμως, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει τονίσει ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για την ίδρυσή τους και πως θα γίνουν έλεγχοι.

Πηγή: www.lifo.gr

Eντωμεταξύ δείτε ποιος πιάστηκε να καπνίζει μέσα στη Βουλή!

Αντικαπνιστικός νόμος: Κόπηκαν τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιμα! Φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ!

Κόπηκαν τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιμα μετά τον αντικαπνιστικό νόμο. Φτάνουν έως και τα 3.000 ευρώ, ενώ ξεκινούν από τα 100 ευρώ.

Στην Νέα Σμύρνη μετά από επιχειρήσεις, σημειώθηκαν παραβάσεις σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Τα κλιμάκια ελεγκτών δεν δείχνουν καμία ανοχή.

Οι καταγγελίες γίνονται στον τετραψήφιο αριθμό 1142. Όπως έγινε γνωστό, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κέντρου έγιναν 235 κλήσεις, εκ των οποίων:

Ποια είναι τα πρόστιμα;

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες, τα οποία ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν υπό προϋποθέσεις έως και τα 3.000 ευρώ για τον καπνιστή. Αναλυτικά:

200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων.
200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε κλειστούς χώρους νοσηλευτικών ιδρυμάτων & φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας.
200 ευρώ για όσους καπνίζουν σε χώρους παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, παιδότοπων κλειστών & υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων & ιδιωτικών.
100 ευρώ για όσους καπνίζουν στους λοιπούς κλειστούς ή στεγασμένους χώρους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους παροχής εργασίας, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
1.500 ευρώ για όσους καπνίζουν μέσα σε οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών (3.000 ευρώ για τον οδηγό).