Θλίψη! Πέθανε Έλληνας πολιτικός!

Ο λόγος για τον....

Θλίψη! Πέθανε Έλληνας πολιτικός!

Πέθανε Έλληνας πολιτικός και επικρατεί θλίψη. Υπήρξε ο δημιουργός και πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και καθηγητής στο Ίδρυμα μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ενώ διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Σάμου στην τριετία 1993 - 1996.

Ο Κώστας Σοφούλης, δημιουργός και πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής στο Ίδρυμα μέχρι τη συνταξιοδότησή του, έφυγε από τη ζωή, σήμερα Παρασκευή τα ξημερώματα, σε ηλικία 83 ετών. Επί πολλά χρόνια ο Κώστας Σοφούλης έζησε στη Μυτιλήνη την οποία αποκαλούσε «θετή πατρίδα», ενώ μετά τη συνταξιοδότησή του επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, στη Σάμο.

Πέθανε ο Κώστας Σοφούλης

Στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια υπήρξε δραστήριο στέλεχος του νεολαιίστικου και φοιτητικού κινήματος, και στη διάρκεια της Δικτατορίας, φυλακίστηκε καταδικασμένος ως ιδρυτικό μέλος της «Δημοκρατικής Άμυνας».

Μετά τη δικτατορία βρέθηκε φιλοξενούμενος επιστημονικός ερευνητής στην Οικονομική Σχολή της Στοκχόλμης και στη συνέχεια δίδαξε ως καθηγητής της έδρας George Miller στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως οικονομικός συντάκτης στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», το «Βήμα» και τα «Νέα». Αφιέρωσε σημαντικό χρόνο στη μετάφραση επιστημονικών οικονομικών εγχειριδίων που αποτέλεσαν το θεμέλιο της Νεοθετικής οικονομικής σκέψης στη χώρα μας και συνέβαλε με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες του προς την ίδια κατεύθυνση.

Διετέλεσε υποδιοικητής της Κτηματικής Τράπεζας και στη συνέχεια διοικητής της ΕΤΒΑ, αφού προηγουμένως είχε περάσει για αρκετό διάστημα από τη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ως βοηθός Γενικός Διευθυντής. Το 1984 ανέλαβε πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του. Διετέλεσε βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Σάμου στην τριετία 1993 - 1996. Έγραψε σειρά βιβλίων, ενώ δεν έπαψε να γράφει μέχρι το τέλος.

Λίγες ώρες πριν είχαμε ακόμη έναν θάνατο... Πέθανε από ναρκωτικά παίκτης γνωστού ριάλιτι που νοσηλευόταν μια εβδομάδα πριν «σβήσει»..

Πηγή: Protothema.gr

Θρήνος! Πέθανε γνωστός Έλληνας πολιτικός!

Θρήνος σκορπίστηκε στον κοινοβουλευτικό χώρο με την είδηση ότι γνωστός Έλληνας πολιτικός πέθανε! Είχε μεσουρανήσει ως επιχειρηματίας επί 4 συνεχόμενες δεκαετίες στο νησί της Ρόδου!

Σε ηλικία 91 ετών απεβίωσε χθες το βράδυ στην Αθήνα, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια ο πρώην πρόεδρος της ΔΑΝΕ Επαμεινώνδας (Νώντας) Σολούνιας!

O λόγος για τον Νώντα Σολούνια! Ο ίδιος που κατάγονταν από τη Σάμο, είχε μεσουρανήσει ως επιχειρηματίας επί 4 συνεχόμενες δεκαετίες στο νησί της Ρόδου.

Πέθανε πολιτικός

Είχε διατελέσει πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, ενώ μαζί με τον θείο του Ερρίκο, είχαν κάνει πρωτοποριακές επενδύσεις στο νησί μας. Στις ταραχώδεις εποχές που διοίκησε τη ΔΑΝΕ, κατηγορήθηκε, καθαιρέθηκε, φυλακίστηκε, λοιδορήθηκε.

Έζησε στη συνέχεια απομονωμένος σχεδόν στην Αθήνα, πικραμένος με ελάχιστες συναναστροφές και επικοινωνίες με γνωστούς του από τη Ρόδο. Έφταιξε, πήγε φυλακή, έχασε ξενοδοχεία, βίλες, αλευρόμυλους, τιμωρήθηκε και πλήρωσε -πανάκριβα είναι η αλήθεια- και τα δικά του λάθη αλλά και τα λάθη άλλων πολλούς από τους οποίους είχε ευεργετήσει.

Το 2011, ένας άνθρωπος που είχε ζήσει κοντά του, όσο ίσως κανένας άλλος, ο αείμνηστος Γιάννης Τζωρτζής, (υπήρξε επί 42 χρόνια στενός του συνεργάτης) μίλησε στη ΡΟΔΙΑΚΗ και τη Ροδούλα Λουλουδάκη, για τον Επαμεινώνδα Σολούνια σκιαγραφώντας έτσι το πορτραίτο του και κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν:


Δεν είναι Ροδίτης ο Νώντας Σολούνιας;

Η οικογένεια του ήρθε από τη Σάμο το 1947 όταν ο ίδιος και η αδελφή του Ελένη ήταν μικρά παιδιά. Ο πατέρας του ήταν ο Σπύρος, και είχε αδελφό τον Δημήτρη και τον Ερρίκο ο οποίος ήταν γνωστός ως Ροίκος, εξ ου και η στοά Ροίκου στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Πλούσια οικογένεια

Στη Σάμο δραστηριοποιείτο σε ελαιοτριβεία, στην οινοποιία και την παγοποιία. Τα τρία αδέλφια, όταν έγινε η απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, άρπαξαν την ευκαιρία της πώλησης των Αλευρόμυλων από τον Ιταλό ιδιοκτήτη τους και μετακόμισαν στη Ρόδο.

Θα θυμάστε ότι και οι Αλευρόμυλοι, λόγω υποθήκης τους, ενεπλάκησαν στις «ορέξεις» των διαφόρων «καλοπροαίρετων» δανειστών, το τελευταίο διάστημα της θητείας του ως προέδρου.

Η επιχείρηση των Αλευρόμυλων αναπτύχθηκε ραγδαία διότι είχε το μονοπώλιο παραγωγής αλεύρων και επί μία 20ετία σχεδόν αποτελούσε τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση στη Δωδεκάνησο, με δεδομένο ότι είχε το μονοπώλιο στην κάλυψη των αναγκών της Δωδεκανήσου σε παράγωγα του σίτου και των υποπροϊόντων του σίτου που ήταν οι ζωοτροφές.

Ανέπτυξε κι άλλες δραστηριότητες όμως και μάλιστα σε διαφορετικούς τομείς.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1965-75 επεξέτεινε τη δραστηριότητά της και εκτός Δωδεκανήσου σε Χίο, Μυτιλήνη, ακόμη και στην Κύπρο.

Παράλληλα ίδρυσαν σε συναφή βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών τα περίφημα, ανά την Ελλάδα, μακαρόνια “ROSOL”, με τα αρχικά της επωνυμίας να προέρχονται από το όνομα Ροίκος Σολούνιας, που υπήρξε και ο διευθύνων σύμβουλος αυτής της εταιρίας. Δυστυχώς επήλθε ο θάνατος του Ροίκου, πολύ νωρίς στα 55 του.

Προτού πεθάνει είχε ξεκινήσει βιομηχανία παραγωγής ηλεκτροκινητήρων στην Αθήνα. Αυτή η επέκταση, ενδεχομένως λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού, να υπήρξε μία από τις αιτίες για την απώλεια κερδών αφού κεφάλαια μεταφέρθηκαν από τη Ρόδο για τον εκσυγχρονισμό της, χωρίς ωστόσο να επιφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Το ξενοδοχείο πότε δημιουργήθηκε;
Το 1965 με 1970 όταν ξεκίνησε η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου ανήγειραν στο κέντρο της πόλης το ξενοδοχείο «Δελφίνι», πάνω από τη στοά Ροίκου. Κι αυτό, ολόκληρο το οικοδόμημα πουλήθηκε. Είναι μια ιστορία πολύ πονεμένη.

Πρόσφατα μάλιστα, «έφυγε» από την ζωή η σύζυγος γνωστού Έλληνα Πολιτικού!