Κορωνοϊός: Ο Πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών προειδοποιεί - "Έχουμε ξεμείνει από μάσκες"

Σοβαρές ελλείψεις στα φαρμακεία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Ο Πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών προειδοποιεί -

"Έχουμε ξεμείνει από μάσκες". Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον Κορωνοϊό, μιας και ο Πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών προειδοποιεί για τις ελλείψεις στα φαρμακεία. Τι αποκάλυψε;

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο Κωνσταντίνος Λουράντος, μίλησε αναλυτικά για τον κορωνοϊό που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στη γειτονική Ιταλία και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «χθες, μετά την ανακοίνωση όσων γίνονται στην Ιταλία, έχουν αρχίσει οι Έλληνες να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο και να ζητούν μάσκες. Και να είχαμε θα τέλειωναν, δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε την τεράστια ζήτηση».

«Έχουμε ξεμείνει από μάσκες αλλά έχει ξεφύγει και ο ελληνικός λαός. Νομίζω είναι υπερβολή όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργείται. Θέλει όλος ο κόσμος να έχει μάσκες στο σπίτι του για παν ενδεχόμενο».

«Και τα αντισηπτικά εξαντλούνται σιγά - σιγά, και εκεί θα έχουμε πρόβλημα. Ήδη σήμερα κάποιοι φαρμακοποιοί ζήτησαν αντισηπτικά, υπάρχουν ελάχιστες ποσότητες. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό, η ατομική υγιεινή είναι το σημαντικό και όχι οι μάσκες. Οι χώροι πρέπει να είναι ανοιχτοί και να αερίζονται, οι άνθρωποι σε απόσταση μεταξύ τους, δεν χρειάζεται να έρχονται κοντά. Ατομική υγιεινή, καλό πλύσιμο στα χέρια. Δεν προστατεύει η μάσκα αυτόν που το φοράει 100%». Να σημειώσουμε πως ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με το ύποπτο κρούσμα που «έσκασε» στην Πάτρα.

Ωστόσο, εσείς γνωρίζετε πως μεταδίδεται ο Κορωναϊός και τι πρέπει να προσέξετε;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.