Κορωνοϊός: Συναγερμός στο ΑΠΘ - Πάνω από 200 ύποπτα δείγματα

Σημαντική αύξηση μετά τα πρώτα κρούσματα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Συναγερμός στο ΑΠΘ - Πάνω από 200 ύποπτα δείγματα

Συναγερμός σήμανε στο ΑΠΘ μιας και έχουν καταγραφεί πάνω από 200 ύποπτα δείγματα για κορωνοϊό. Οι έλεγχοι μετά τα πρώτα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη είναι ασταμάτητοι. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες;

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και για προληπτικούς λόγους -λόγω πιθανής επαφής μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας με νοσούντες- τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία αρκετών σχολείων στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Ναύπλιο.

Κορωνοϊός: 107 τα δείγματα που εξετάστηκαν στο ΑΠΘ

Μιλώντας στο iefimerida.gr, η Άννα Παπά, διευθύντρια του εργαστηρίου μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, υποστηρίζει ότι «μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν σημαντικά τα δείγματα που λαμβάνουμε».

Σύμφωνα με την κυρία Παπά, που είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδας, «τα τελευταία εικοσιτετράωρα μπορούμε να πούμε ότι εικοσαπλασιάστηκαν τα δείγματα. Μέχρι στιγμής, στο εργαστήριό μας, στο ΑΠΘ, έχουμε εξετάσει 107 δείγματα». Η διευθύντρια του εργαστηρίου εξηγεί ότι «τα περισσότερα δείγματα που εξετάζονται για κορωνοϊό είναι από ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το θετικό, δηλαδή το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Είμαστε στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης ακόμα

Αναφορικά με τη διαδικασία, η Άννα Παπά σημειώνει ότι «τα νοσοκομεία αρχικά επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ αναφέροντας την περίπτωση. Ο ΕΟΔΥ στη συνέχεια, με βάση τα κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία, κρίνει αν το δείγμα είναι ύποπτο για κορωνοϊό. Τότε το δείγμα αποστέλλεται σε εμάς. Στο εργαστήριό μας έχουμε την απάντηση, για το αν το δείγμα είναι θετικό ή αρνητικό, σε διάστημα τριών ωρών».

Κορωνοϊός: Σημαντική αύξηση στα δείγματα που φτάνουν στο Παστέρ

Πανομοιότυπη τάση με τα δείγματα που είναι ύποπτα για κορωνοϊό καταγράφεται και στο Ινστιτούτο Παστέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, μέσα σε διάστημα 24 ωρών -από χθες μέχρι και σήμερα- εξετάστηκαν 41 δείγματα.

Μέχρι στιγμής, στο Ινστιτούτο Παστέρ έχουν οδηγηθεί 98 δείγματα (σύνολο 205 μαζί με του ΑΠΘ) που ήταν ύποπτα για κορωνοϊό. Στους χώρους του Ινστιτούτου Παστέρ -τους οποίους επισκέφθηκε το iefimerida.gr για να παρακολουθήσει τη διαδικασία- λειτουργεί εργαστήριο, επιπέδου 3, με θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Ο Θάνος Κοσσυβάκης, μοριακός βιολόγος και προϊστάμενος του εργαστηρίου του Παστέρ είχε δηλώσει στο iefimerida.gr για την πρόκληση που αντιμετωπίζουν: «H εμπειρία μας μάς βοηθά να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για τέτοια συμβάντα, όπως αυτό του κορωνοϊού. Δηλαδή για την εμφάνιση ενός άγνωστου ιού, που ενέχει κινδύνους. […] Ζήσαμε μια δύσκολη κατάσταση το 2009 με την πανδημία της γρίπης των χοίρων και το Ινστιτούτο Παστέρ ανταποκρίθηκε στο ακέραιο. Γι' αυτόν τον λόγο δεν αγχωνόμαστε για τον κορωνοϊό. Και το 2009 τα δείγματα ήταν πολλά. Αυτή είναι η δουλειά μας».

Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό έπειτα από τον συναγερμό των 200 ύποπτων δειγμάτων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ακυρώνονται όλες οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό.

Πριν τον συναγερμό στο ΑΠΘ για τα 200 ύποπτα δείγματα βγήκε ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα σε πλοίο που φτάνει στην Πάτρα

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλες τις χώρες και ειδικά στην Ελλάδα μιας και ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού φαίνεται πως φτάνει στην Πάτρα από την Ιταλία. Διακομίσθηκε στο «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων» όπου και εισήχθη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Συγκεκριμένα μιλάμε για το πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «CRUISE OLYMPIA» μετά την πληροφορία από το protothema.gr, για τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος κορωνοϊου, μεταξύ των επιβατών που βρίσκονταν εν πλω από την Ιταλία με προορισμό το λιμάνι της Πάτρας.

Πρόκειται για γυναίκα που ένιωσε αδιαθεσία, ενημέρωσε για την κατάσταση της και κατά τον κατάπλου του πλοίου στην Ηγουμενίτσα, παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας λίγο πριν τις 13:30 όπου το περιμένουν κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «tempo24», ο επιβάτης αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (ενδιάμεσος σταθμός του δρομολογίου) παρελήφθη από ασθενοφόρο και διακομίσθηκε στο «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων» όπου και εισήχθη σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι επόπτες δημόσιας υγείας θα δώσουν οδηγίες στους επιβάτες και το πλήρωμα. Στην περίπτωη που το κρούσμα επιβεβαιωθεί τότε θα ληφθούν μέτρα για όλους. Μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται το σενάριο το πλοίο να τεθεί σε καραντίνα. Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνωνι ήδη αποσταλεί στο Ινσιτούτο Παστέρ δείγμα του "ύποπτου" ασθενή.

Υπενθυμίζεται το ΠΓΝ Ιωννίνων έχει οριστεί ως αναπληρωματικό Νοσοκομείο στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Βασικό είναι Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», στο Ρίο. Παρόλα αυτά σοκ προκάλεσε και το έκτακτο που έσκασε πριν λίγο, με τον πρώτο σκύλο να βγαίνει θετικός στον κορωνοϊό! Τι λένε οι ειδικοί για αυτήν την περίπτωση;