Αλλάζει η ώρα - Πότε γυρνάμε τους δείκτες του ρολογιού;

Πλησιάζει η θερινή ώρα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αλλάζει η ώρα - Πότε γυρνάμε τους δείκτες του ρολογιού;

Σχεδόν βγάλαμε τον χειμώνα με την αλλαγή της ώρας να πλησιάζει! Πότε λοιπόν αλλάζει η ώρα και πώς θα βάλουμε τους δείκτες των ρολογιών; Γυρνάμε μια ώρα μπροστά ή μια ώρα πίσω;

Ειδικότερα η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε και τα ρολόγια μπαίνουν μια ώρα μπροστά. Αλλαγή ώρας έχουμε πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτώβριο, οπότε και πάμε μία ώρα πίσω.

Έτσι και φέτος την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή η θερινή ώρα και τα ρολόγια θα μπουν μια ώρα μπροστά. Να πούμε ότι φέτος αυτή η ημερομηνία πέφτει στις 29 Μαρτίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η αλλαγή της ώρας - Γιατί γυρνάμε τα ρολόγια μας;

Η θερινή ώρα είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Βασίζεται σε ένα σύστημα που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Σήμερα το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα αποτελεί μειοψηφία καθώς σχεδόν όλες οι Ασιατικές και Αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα, όπως αναφέρει η Wikipedia. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και η ιδέα του τελικά υιοθετήθηκε, ο ίδιος δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915.

Αρχικά εφαρμόστηκε από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.