Κορωνοϊός: Ποια ακριβώς η επιρροή του ιού πάνω στο σώμα μας;

Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Ποια ακριβώς η επιρροή του ιού πάνω στο σώμα μας;

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι ακριβώς η επιρροή του Κορωνοϊού πάνω στο σώμα μας. Όσα πρέπει να ξέρετε για τον ιό και τις παρανέργειες που έχει αν τον κολλήσετε. Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι τελικά;

Ο COVID-19 είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού, που σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει και τελειώνει στους πνεύμονες. Το νεό αυτό είδος του κορωνοϊού είναι γενετικά πολύ παρόμοιο με το SARS.

Η δομή από παρόμοιες ιογενείς λοιμώξεις όπως το SARS έδειξε ότι δεν είναι απαραίτητα ο ιός που σκοτώνει τους ασθενείς, αλλά μάλλον μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σύστηματος.

Ο SARS επιτίθειτε στους πνεύμονες σε τρεις φάσεις - ιική αντιγραφή, ανοσοπαθολογική καταστροφή και πνευμονική καταστροφή. Όλοι οι ασθενείς με SARS δεν πέρασαν και τις τρεις φάσεις και παρόμοια πρώιμα σύμπτωματα δείχνουν ότι ο COVD-19 προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε περίπου 82% των περιπτώσεων.

Όπως ο SARS, έτσι και ο νέος κορωνοϊός μολύνει και σκοτώνει τα κύτταρα της βλεφαρίδας καθώς εισβάλλει στους πνεύμονες. Τα κύτταρα Cillia είναι υπεύθυνα για την εκκαθάριση της βλέννας.Να πούμε ότι πριν λίγες ημέρες συναγερμός σήμανε και στον στρατό της Ελβετίας που τέθηκε σε καραντίνα, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα!

Σε ποιες περιπτώσεις κορωνοϊού το σώμα μας μπορεί να πάθει βλάβη

Το αν θα νοησήσει σοβαρά από τον ιό εξαρτάται από το πώς το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται στην επίθεση του.Με την παρουσία του ιού, υπάρχει απελευθέρωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κατακλύζουν τους πνεύμονες σε μια προσπάθεια να τον καταπολεμήσουν.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της ασθένειας, η αρχική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα είναι να πάει σε overdrive. Αυτή η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος βλέπει ότι τα ανοσιακά κύτταρα σκοτώνουν οτιδήποτε συναντούν, συμπεριλαμβανομένου του υγιούς ιστού.

Η πνευμονία μπορεί να χειροτερέψει.Εάν η βλάβη των πνευμόνων εξακολουθεί να δημιουργείται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Για όσους επιβιώνουν, οι ασθενείς μπορούν να μείνουν με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες.

Η υπερδραστική ανοσοαπόκριση μπορεί να προκαλέσει βλάβη και σε άλλα μέρη του σώματος. Το σώμα μπορεί να γεμίσει με κύτταρα και πρωτεΐνες που καταστρέφουν άλλα όργανα. Αυτή η αντιπαραγωγική απόκριση από το ανοσοποιητικό σύστημα είναι γνωστή ως θύελλα κυτοκίνης. Σε μερικές από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις κορωονοϊού, αυτή η απόκριση των κυτοκινών έχει οδηγήσει σε αποτυχία πολλών οργάνων.
Εξακολουθεί , να μην είναι γνωστό αν ορισμένοι ασθενείς έχουν επιπλοκές εκτός των πνευμόνων, αλλά θα μπορούσαν να συνδεθούν με υποκείμενες παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο διαβήτης.

Αυτοί που κινδυνεύουν από μια αναντιστοιχία μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των αναπνευστικών ασθενειών τείνουν να είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί με υποκείμενες χρόνιες ασθένειες.