Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Θα δούμε μέχρι και χαλάζι

Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού - Θα δούμε μέχρι και χαλάζι

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού μόλις εκδόθηκε από την ΕΜΥ και θα δούμε μέχρι και χαλάζι! Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο και πόσο θα κρατήσει; Μεγάλη προσοχή και ψυχραιμία, μπόρα είναι και σίγουρα θα περάσει!

Σε συνέχεια του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που έχει εκδώσει, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί σήμερα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους

Συγκεκριμένα η κακοκαιρία θα επηρεάσει:

Σήμερα Κυριακή (08-03-2020)

Από το απόγευμα την κεντρική, βαθμιαία την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς τη Θράκη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Αύριο Δευτέρα (09-03-2020)

α) Την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και πιθανώς μέχρι το απόγευμα τη Θράκη.

β) Τις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο μέχρι το απόγευμα.

γ) Αρχικά τη δυτική Κρήτη και βαθμιαία τα υπόλοιπα τμήματα της Κρήτης και τις Κυκλάδες μέχρι τις βραδινές ώρες.

δ) Από τις πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα για την Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα.

Μεταφορά σκόνης

Σημαντική μεταφορά αφρικάνικης σκόνης αναμένεται την Κυριακή 08/03 και τη Δευτέρα 09/03 στη χώρα μας, όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί και παρουσιάζει τις εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης με βάση το προγνωστικό μοντέλο WRF-CHEM του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Η εκδήλωση του επεισοδίου οφείλεται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία ευνοεί τη δημιουργία ισχυρών ανέμων νότιας διεύθυνσης.

Το κύμα σκόνης αναμένεται να επηρεάσει ακόμα και περιοχές της Βορείου Ελλάδος, ενώ μείωση των συγκεντρώσεων της σκόνης αναμένεται από το απόγευμα της Δευτέρας 09/03.

protothema.gr

Τι είχε αναφέρει η ΕΜΥ στο προηγούμενο έκτακτο δελτίο καιρού; Διαβάστε εδώ αναλυτικά για όλες τις περιοχές

Η πρόγνωση για τον καιρό σήμερα αναλυτικά - Τι θα γίνει με το έκτακτο δελτίο

Έκτακτο δελτίο καιρού εκδόθηκε από την ΕΜΥ για σήμερα και η Κυριακή μας θα είναι με βροχές και καταιγίδες! Πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα και ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο; Διαβάστε αναλυτικά και με προσοχή...

Πιο συγκεκριμένα, τα φαινόμενα στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στα υπόλοιπα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές που από τη νύχτα θα ενταθούν. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Αττική με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια όπου από το απόγευμα ενδέχεται να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 10 έως 18 βαθμούς κελσίου/

Στη Θεσσαλονίκη, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 6 και 15 βαθμούς κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

  • Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία και σταδιακά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
  • Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

  • Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς.
  • Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

  • Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες τη νύχτα στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν.
  • Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και μέχρι το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικές βροχές στα βόρεια όπου το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και μέχρι το απόγευμα στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 12 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι πρώτες προβλέψεις για τον καιρό αύριο - Θα κρατήσουν τα φαινόμενα με βροχές και καταιγίδες;

Νεφώσεις με βροχές και στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία,τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη αργότερα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς στη Θράκη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα Δωδεκάνησα πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.