Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς προειδοποιεί: «Το θέμα του κορωνοϊού δε θα έχει τελειώσει μέχρι το Μάιο»

Τι είπε για την κορύφωση της πανδημίας;

Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς προειδοποιεί: «Το θέμα του κορωνοϊού δε θα έχει τελειώσει μέχρι το Μάιο»
Ενημέρωση 26.03.2020 08:24
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Follow us on Google News

Μέσα από μία αναλυτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς θέλησε να προειδοποιήσει για τον κορωνοϊό, σχολιάζοντας πως η προσωπική του εκτίμηση είναι πως το όλο θέμα δε θα έχει τελειώσει μέχρι το Μάιο.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος θέλησε να είναι ειλικρινής και να εκφράσει την προσωπική του οπτική για την εξέλιξη του κορωνοϊού αλλά και της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Μάλιστα δε δίστασε να πει πως πολλοί θα είναι αυτοί που θα διαφωνήσουν με την προσωπική του άποψη, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τη σκέψη του.

Ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε και στην χλωροκίνη, τονίζοντας ότι είναι ένα φάρμακο που έχει «γνωστές παρενέργειες», επισημαίνοντας πως χρησιμοποιείται πρωτίστως από αυτούς που παίρνουν το φάρμακο εδώ και χρόνια και «δευτερευόντως και επειγόντως» αυτοί που έχουν πρόβλημα με τον κορωνοιό.

«Θα σας πω την προσωπική μου άποψη η οποία μπορεί να δεχθεί κριτικές. Δεν νομίζω ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει τελειώσει το θέμα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή οι αριθμοί των θυμάτων σε όλο τον πλανήτη σοκάρουν, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 20.000 παγκοσμίως.

Το δικό του σχόλιο για τον κορωνοϊό έκανε χθες και ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας λέγοντας:

«Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές».

«Έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά αλλιώς μας περιμένει καταστροφή», επεσήμανε ο Νίκος Σύψας.

Όσο για τις νεότερες ηλικίες, ο καθηγητής τόνισε ότι «στην Ιταλία το 10% των διασωληνομένων είναι 20-40 ετών. Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι».

«Παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία. Να μην περιμένουμε, όμως, από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας» ανέφερε ο κ. Σύψας και κατέληξε στο ότι «αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Μεγάλη προσοχή - Αυτό είναι το αδύνατο σημείο του κορωνοϊού

Κορωνοϊός: Χτύπησε το καμπανάκι ο υφυπουργός Ανάπτυξης - «Αν χρειαστεί θα κλείσουν οι λαϊκές»

Share