Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τις μάσκες: «Είναι επικίνδυνο»

Κάθετος ο λοιμωξιολόγος

Προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για τις μάσκες: «Είναι επικίνδυνο»
Ενημέρωση 01.04.2020 21:58
Από Youweekly Team

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μέσα από τις σημερινές καθιερωμένες δηλώσεις του, θέλησε να κάνει μία προειδοποίηση για τη χρήση των μασκών, εξηγώντας πως η άμετρη χρήση τους μπορεί τελικά να αποβεί επικίνδυνη.

«Κανείς μας δεν είναι άτρωτος, δεν έχουμε ακόμη ανοσία, θεωρητικά όλοι μπορεί να κολλήσουμε τον ιό, αρκεί να μην νοσήσουμε μαζί» σημείωσε ο λοιμωξιολόγος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, την Τετάρτη.

Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί έρευνα που έγινε για την ταχύτητα μετάδοσης του ιού μέσα από τα σταγονίδια.

ΠΟΥ και CDC συνηγορούν στην ελληνική οδηγία για τη χρήση μάσκας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέλεξε να σχολιάσει και πάλι το θέμα της χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, στο οποίο αναφέρθηκε και την Τρίτη. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων (CDC) υποστηρίζουν ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν για αυτά, καθώς και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος παρατήρησε πως στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, οι Αρχές προτρέπουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, χωρίς να υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις. Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού, έχει δημιουργήσει φωνές που προτρέπουν στην γενική χρήση μάσκας και στην Ευρώπη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος, ειδικά με δεδομένο πως εν μέσω πανδημίας η ανάγκη για ιατρικό υλικό σε νοσοκομεία εντείνεται. Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η χρήση μάσκας ενέχει και κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Πρωτοβουλία Σωτήρη Τσιόδρα για νέα ενημέρωση από το ECDC

«Είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί στο 100% να τεκμηριωθεί» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και επανέλαβε τον πρώτο και απαράβατο κανόνα που θα έχει αποτέλεσμα: «Αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση μάσκας οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς»» τόνισε.

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα αυτό της χρήσης μάσκας και επικοινώνησε προσωπικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, όπου και ζήτησε μια επιπλέον γνωμοδότηση για το θέμα, όπως είπε.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. Ο κ.Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορωνοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.

Πηγή: iefimerida.gr

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας στις σημερινές δηλώσεις του

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας στις καθιερωμένες δηλώσεις του, ανακοίνωσε 81 νέα κρούσματα στην Ελλάδα με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 1.415. Παράλληλα ανακοίνωσε 1 νέο θάνατο με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 50.

Ο λοιμωξιολόγος μίλησε παράλληλα για 20 νέα κρούσματα, τα οποία εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοιο, το οποίο έχει ελεγχθεί.

Από το σύνολο των ασθενών, οι 90 είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Οι 14 από αυτούς είναι γυναίκες ενώ όλοι οι υπόλοιποι άνδρες. Το 57% των διασωληνωμένων ασθενών πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 6 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.

Όσον αφορά στους θανάτους, σήμερα σημειώθηκε ένας νέος με το συνολικό αριθμό να φτάνει τους 50. Οι 38 εξ΄αυτών είναι άνδρες ενώ οι 12 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη. Το 94% των νεκρών ήταν ηλικιωμένη ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 17.350 τεστ.

Σας έχουμε παρακάτω live τις καθιερωμένες δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους στη χώρα μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δείτε εδώ το live:

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τις οι 10.000 αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ από την πρώτη μέρα

Κορωνοϊός: Τι πραγματικά ισχύει με τις πτήσεις εσωτερικού

Share