Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός - "Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αρρώστια, είναι πόλεμος"

Τι λέει για την πανδημία;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Συγκλονίζει Έλληνας γιατρός -

Συγκλόνισε Έλληνας γιατρός που περιέγραψε την κατάσταση με τον κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος παρομοίασε την κατάσταση με πόλεμο και είπε ότι δεν έχει δει τέτοια αρρώστια στην ζωή του.

Ο Σωτήρης Κασσαπίδης από την Αστόρια, μιλώντας στο Mega, έκανε λόγο για συνθήκες «κόλασης» και πολέμου, τονίζοντας πως καθημερινά πεθαίνει κόσμος, δίχως να μπορέσει να έχει έναν δικό του άνθρωπο δίπλα του. Παρά τις προσπάθειες του συστήματος υγείας, η κατάσταση έχει ξεφύγει στη Νέα Υόρκη, καθώς μετρά εκατοντάδες νεκρούς και η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει, παρά το γεγονός ότι έχει επιστρατευτεί ακόμη και πλωτό νοσοκομείο.

«Είναι πόλεμος, είναι κάτι το απίστευτο. Δεν έχω δει αρρώστια τέτοια στη ζωή μου. Ασθενείς έρχονται, χειροτερεύουν και πεθαίνουν. Είναι κάτι από την τηλεόραση και από το θέατρο. Φορτηγά έρχονται και παίρνουν τους νεκρούς», σημείωσε αρχικά εμφανώς σοκαρισμένος.

«Είναι ακόμα νωρίς για βελτίωση. Πολλοί ζουν με την αρρώστια, αλλά οι πιο πολλοί πεθαίνουν, κάτι που είναι απίστευτο. Πάνε στα μηχανήματα για να τους βοηθήσουν να αναπνέουν. Τα νεφρά δεν δουλεύουν. Τους βάζουμε σε αιμοκάθαρση και στα μηχανήματα για τους πνεύμονες και τότε οι πιθανότητες να πεθάνουν είναι μεγάλες», πρόσθεσε.

Κασσαπίδης: Πεθαίνουν μόνοι τους χωρίς να τους κρατάει κανείς το χέρι

Στη συνέχεια ο Ελληνας πνευμονολόγος, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, δεν αντέχουν πάνω από 3-4 μέρες, καθώς η κατάστασή τους χειροτερεύει. Η Νέα Υόρκη μετρά περίπου 1.500 νεκρούς και 50.000 κρούσματα, τα περισσότερα από κάθε άλλο μέρος στον πλανήτη.

«Οι ασθενείς εδώ είναι σαν να κοιτάζεις όλο το κράτος. Νέοι, γέροι, με προβλήματα και δίχως. Το μόνο που έχουμε δει είναι ότι οι μεγάλοι άντρες, πάνω από 50, και αυτοί που καπνίζουν και είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν κιλά, είναι πιο εύκολο να πεθάνουν», εξήγησε ο κ. Κασσαπίδης. «Πεθαίνουν από πνεύμονες και από τα νεφρά. Οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, τα νεφρά χειροτερεύουν σε τέσσερις ημέρες, και μετά τους βάζουμε για αιμοκάθαρση. Έχουμε και νεαρούς που είναι άρρωστοι», ανέφερε ο ίδιος και στην συνέχεια περιέγραψε το δράμα που ζουν στα νοσοκομεία, αλλά και οι συγγενείς των ασθενών.

Κασσαπίδης: Είδα γιατρούς να λυγίζουν- Εύχομαι να μην το ζήσει αυτό η Ελλάδα

«Το πρόβλημα που έχουμε είναι το εξής: όλοι οι ασθενείς που έρχονται εδώ πεθαίνουν μοναχοί τους. Δεν αφήνουμε την οικογένεια να έρθει να τους δει. Δεν υπάρχει κανείς να τους βαστήξει το χέρι. Δεν υπάρχει παπάς να έρθει να τους ευλογήσει. Είναι κόλαση. Τους βλέπεις από το γυαλί έξω και περιμένεις. Είναι να κλαις κάθε βράδυ. Είμαι γιατρός, αυτή είναι η ζωή μου. Αυτό το ρόλο παίζω. Έχω δει συναδέλφους να λυγίζουν. Κλάματα κάθε μέρα. Είναι τρέλα, είναι κάτι το απίστευτο. Εύχομαι η Ελλάδα να μην το ζήσει αυτό. Χειροτερεύει και χειροτερεύει», πρόσθεσε.

«Ακόμη δεν έχουμε μπει σε δίλημμα για το ποιος θα ζήσει. Αλλά κοντεύουμε. Ακόμη έχουμε αρκετά μηχανήματα. Είμαστε 30-40 νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη. Όλα ασχολούνται με τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν άλλοι ασθενείς. Είμαστε στον πόλεμο κάθε μέρα και χάνουμε κάθε μέρα. Κάθε μέρα χάνουμε 5-10 ασθενείς στο νοσοκομείο το δικό μου» κατέληξε ο κ. Κασσαπίδης. Δείτε ωστόσο και τα όσα είπε για τον ιό ο Σωτήρης Τσίοδρας.

Πηγή: iefimerida.gr

Από τον Έλληνα γιατρό που είπε ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοια αρρώστια στην προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Σύψα

Την προσοχή όλων απέναντι στην μάχη με τον κορωνοϊό ζήτησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας ο οποιος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ "είμαστε ακόμα ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου, έχουμε πολύ δρόμο και να χτυπήσουμε ξύλο μπορεί να έχουμε και παράταση".

"Έρχονται δύσκολες ημέρες μπροστά μας και να μην κάνουμε από τώρα καθησυχαστικές δηλώσεις» πρόσθεσε ο κ. Σύψας τονίζοντας ότι «η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη [...] Εδώ πέρα παίζονται όλα, πρέπει να είμαστε όλοι απόλυτα προσεκτικοί, να επικεντρωθούμε σε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται ειναι να αντέξει το σύστημα υγείας την κορύφωση που έρχεται" πρόσθεσε ακόμα ο κ. Σύψας.

"Πρέπει να μας φτάσουν οι ΜΕΘ που έχουμε. Ακόμα και οι λίγοι που προκαλούν διασπορά κάνουν μεγάλη ζημιά. Αυτό που γίνεται στις λαϊκές ή στις τράπεζες δείχνει ότι έχουμε διασπορά. Δεν χρειάζεται καμία χαλάρωση, είμαστε ακόμα στην αρχή" συμπλήρωσε.

Όπως υπενθύμισε, μάλιστα, «και στην Ιταλία είχαν ομαλή καμπή και από τις 26 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η ραγδαία αύξηση».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα μέτρα και το πότε θα υπάρξει χαλάρωσή τους αρχικά παρατήρησε ότι θα εξεταστεί για ένα-ένα η άρση τους προσθέτοντας ότι "ναι μεν έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής αλλά δεν έχει τελειώσει τίποτα, δεν έχουμε ξεμπερδέψει".

Πηγή: Protothema.gr