Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Η απόφαση για την λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα

Τι ανακοίνωσαν;

Η απόφαση για την λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα
Ενημέρωση 07.04.2020 09:36
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Πάρθηκε η απόφαση για την λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα. Τι ανακοίνωσαν και τι προβλέπει η ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας;

ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας προβλέπονται νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020. Οι νέες ρυθμίσεις για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού στους χώρους λατρείας προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.
  • Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.
  • Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.
  • Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Πηγή: ant1news.gr

Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό συνεχίζονται, ενώ νέα παράταση πήρε και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες και γενικότερα όλοι οι χώροι λατρείας.

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις Εκκλησίες και σε όλους τους χώρους λατρείας μέχρι τις 11 Απριλίου.

Οι πιστοί δεν θα μπορούν να πηγαίνουν μαζικά στις εκκλησίες για την αποφυγή του κορωνοϊού και θα δίνεται η δυνατότητα σε τηλεοράσεις, διαδίκτυο και ραδιόφωνα να μεταδίδουν τη Θεία Λειτουργία.

Και ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας και η λειτουργία των καταστημάτων συνεχίζεται, τα πρόστιμα και οι συλλήψεις των παραβατών συνεχίζονται.

Σύμφωνα με ΚΥΑ των υπουργείων Παιδείας Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται αργότερα, η μόνη τροποποίηση αφορά στην προσθήκη δυνατότητας και διαδικτυακής μετάδοσης των λειτουργιών από τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο το οποίο αναμεταδίδει την λειτουργία.

Από την πλευρά της η Εκκλησία οργανώνει με τηλεδιάσκεψη έκτακτη σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, το απόγευμα της Τετάρτης προκειμένου να συζητηθεί η νέα ΚΥΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε επισημάνει στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΔΙΣ την ανάγκη για τέλεση της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής με έναν ιερέα και έναν ψάλτη χωρίς την παρουσία πιστών.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Θετικός στον κορωνοϊό λοιμωξιολόγος στην Λάρισα

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη - Θετικές τρεις νοσηλεύτριες

Share