Αυτές τις μέρες θα ανοίξουν οι εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Βδομάδα

Τα ειδικά μέτρα για τους πιστούς

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αυτές τις μέρες θα ανοίξουν οι εκκλησίες κατά τη Μεγάλη Βδομάδα

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και την αναστολή της λειτουργίας τους, οι εκκλησίες τη Μεγάλη Βδομάδα θα ανοίξουν συγκεκριμένες μέρες και οι πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να τις επισκεφθούν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών.

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο οι εκκλησίες θα ανοίγουν για «τουλάχιστον δύο ώρες» μετά το πέρας των ακολουθιών, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή οι πόρτες τους θα ανοίξουν από τη 1:00 μμ. έως τις 5:00 μμ.

Από την αρχή που η κυβέρνηση έλαβε αυστηρά μέτρα, η Εκκλησία συμφώνησε να «κλείσουν» οι ναοί για τους πιστούς και να μείνουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των αποστάσεων ασφαλείας.

H αναστολή λειτουργίας των εκκλησιών έχει παραταθεί στο πλαίσιο των νέων μέτρων που αποφασίστηκε. Δείτε εδώ μέχρι πότε θα παραμείνουν κλειστές.

Ωστόσο παρατηρήθηκαν απαράδεκτες συμπεριφορές από ιερείς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας που δεν δέχθηκαν ούτε την απειλή του κορωνοϊού, ούτε τα μέτρα της κυβέρνησης και έκαναν κάλεσμα στους πιστούς και να πηγαίνουν στις εκκλησίες και να κοινωνούν.


Εγκύκλιο με οδηγίες για την τέλεση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού δίνει η Ιερά Σύνοδος. Στο έγγραφο με χθεσινή ημερομηνία τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, και οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν «τουλάχιστον δύο ώρες» μετά το πέρας των ακολουθιών.

Δεν θα μοιράσουν οι Δήμοι το Αγιο Φως στα σπίτια

Την απαγόρευση της διανομής του Αγίου Φωτός ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού να διανείμει κατ’ οίκον το Αγιο Φως. «Το Αναστάσιμο Φως στο Σπίτι σας! Το Μεγάλο Σάββατο με απόλυτο σεβασμό θα μεταφέρω το Αναστάσιμο Φως από το αεροδρόμιο στις εκκλησίες της πόλης μας. Στην συνεχεία και δίχως να έρθετε στους ναούς, μένοντας σπίτι σας, κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φώς σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο δήμαρχος, Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ο κ.Χαρδαλιάς σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωθούν οι όποιες προσπάθειες περιορισμού διασποράς του ιού.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη λειτουργία εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών αλλά, όπως τονίζεται προς τους κατά τόπους μητροπολίτες οι πόρτες θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11π.μ έως την 1μ.μ., ενώ την Μεγάλη Παρασκευή το άνοιγμα των θυρών θα γίνει από την 1μ.μ έως τις 5μ.μ.
Χαρακτηριστικά στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται «αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ».

Τηλεοπτικά και διαδικτυακά οι λειτουργίες -Αυστηρά τα μέτρα για τον κορωνοϊο

Σημειώνεται πάντως ότι η Ιερά Σύνοδος ξεκαθαρίζει πως οι ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση ή μέσω διαδικτύου και επιβάλλεται οι ναοί να πληρούν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μην δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους. Ενδεικτικά αναφέρεται «η τέλεσις τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, κατά τήν ἐν λόγῳ περίοδον, δέον νά εἶναι λιτή καί σεμνοπρεπής, συμφώνως πρός τό ἦθος καί τήν παράδοσιν τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας. Ἰδίως αἱ μεταδιδόμεναι ἀπό τῆς τηλεοράσεως ἤ τοῦ διαδικτύου ἱεραί Ἀκολουθίαι ἐπιβάλλεται νά πληροῦν τά προβλεπόμενα ὑπό τῆς Κ.Υ.Α., διά νά μή δώσωμεν οἱανδήποτε ἀφορμήν πρός κακεντρεχῆ σχόλια καί ψόγους.

«Ἡ χρῆσις τῶν κωδώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν δέν εἶναι ἀπαραίτητος κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Δύνασθε, ὅμως, νά κάμνητε χρῆσιν αὐτῶν κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε θά σημάνουν πενθίμως ὡς εἴθισται, καί κατά τήν τελετήν τῆς Ἀναστάσεως, ψαλλομένου τοῦ «Χριστός Ἀνέστη», χαρμοσύνως καί πανηγυρικῶς».

Πηγή: iefimerida.gr

Τηλεοπτικές μεταδόσεις για τη Μεγάλη Βδομάδα θα κάνει και ο ANT1

Ο ANT1 εξέδωσε μία έκτακτη ανακοίνωση για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο κανάλι ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας που πλησιάζει σχετικά με τις μεταδόσεις των ιερών ακολουθιών.

Στηρίζοντας την οδηγία περί αποφυγής των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, αλλά και δείχνοντας σεβασμό στο θρησκευτικό συναίσθημα μεγάλης μερίδας τηλεθεατών, ο ΑΝΤ1 θα καλύψει και τη Μεγάλη Εβδομάδα τις Ιερές Ακολουθίες.

Η μετάδοση θα γίνει από την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και σε live streaming στο www.antenna.gr και www.ant1news.gr

Οι Ιερές Ακολουθίες θα μεταδοθούν, σε απευθείας σύνδεση, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Νέας Ιωνίας, όπου θα τελεστούν κεκλεισμένων των θυρών:

  • Τη Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου, 17:00 - 18:00, η Ακολουθία του Νυμφίου.
  • Τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου, 17:00 - 18:00, το Τροπάριο της Κασσιανής.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, 17:00 - 18:00, η Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου, 17:00 - 19:30, η Ακολουθία των Αγίων Παθών.
  • Τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου, 10:00 - 12:15, ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης και στις 17:00 - 19:30 η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.
  • To Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου, 07:45 - 10:00, η Πρώτη Ανάσταση και 23:55 - 00:30 η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία (από την Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, χωρίς live streaming).

Έχοντας συναίσθηση του ρόλου και της ευθύνης του, ο ΑΝΤ1 θα συνεχίσει να αφουγκράζεται τις ανάγκες που δημιουργούνται από τη νέα πραγματικότητα και θα διαμορφώνει το πρόγραμμά του βάσει των νέων συνθηκών.

Μιας και είπαμε για τον ΑΝΤ1, σας έχουμε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ στο Vanda's Blog, σχετικά με την "σφαγή" που έχει επικρατήσει στα κανάλια λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού. Δείτε εδώ όλες τις λεπτομέρειες!