Κορωνοϊός: Νέες προειδοποιήσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα για το πασχαλινό τραπέζι

Νέος τρόπος μετάδοσης του επικίνδυνου ιού

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Νέες προειδοποιήσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα για το πασχαλινό τραπέζι

Νέες προειδοποιήσεις είχαμε από τον Σωτήρη Τσιόδρα για το πασχαλινό τραπέζι, και τον κορωνοϊό, καθώς βρέθηκε ακόμη ένας τρόπος μετάδοσης του επικίνδυνου ιού που δεν γνωρίζαμε.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα. Τους κάλεσε όλους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, τονίζοντας ότι «ακόμη κι ένας πονόλαιμος θα πρέπει να αναφέρεται».

Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για προστασία των μονίμων κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις γιορτές μας» όσοι ταξίδεψαν. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο». Ο λοιμωξιολόγος ρωτήθηκε και για το κατά πόσο θα ευθύνεται η μη τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας ή η κοινή χρήση πιάτων και ποτηριών.

Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί περαιτέρω ο ιός και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 μέρες, από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, παρέες όπως τις λέω εγώ, που ενδεχομένως έχουν τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν πολύ λίγη συμπτωματολογία και μεταφέρει ο ένας τον ιό στον άλλον. Αυτή είναι η ανησυχία μας, αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις. Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το επίπεδο διασποράς έχει διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα αλλά «παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που αίρονται τα μέτρα».

«Τυχόν, λοιπόν, συναθροίσεις, οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό. Πιστέψτε με. Θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν είχαμε και επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο. Το τραπέζι είναι το λιγότερο. Υπήρχαν και άλλες μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο, οι οποίες βλέπετε, κοινή συναινέσει δεν γίνονται» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Όλα όσα ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα νέες προειδοποιήσεις για το πασχαλινό τραπέζι και τον κορωνοϊό

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε: «Θέλει προσοχή. Τώρα, δεν μπορείς να πάρεις περιπτωσιολογίες και να πεις ότι εγώ έχω τον πατέρα μου, ο οποίος είναι μόνος του και θέλω να πάω να τον δω. Είναι καλύτερα να πας να του αφήσεις το φαγάκι και να φύγεις, παρά να πας και να κάτσεις μαζί του, μη γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας του ιού και να του μεταδώσεις τον ιό.Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες, και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα, που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν. Για αυτό είπα το παράδειγμα, ακόμα και ένας πονόλαιμος. Πιστέψτε με, έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς του ιού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι», δεν είναι για αυτήν την περίοδο. Ας το αφήσουμε λίγο. Ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορούμε μετά να ξελασκάρουμε την κατάσταση».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και για τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αναφορικά με την καμπύλη της πανδημίας, αλλά και το σημείο από το οποίο ο κορωνοϊός θα αρχίζει να υποχωρεί στην Ελλάδα.

Σωτήρης Τσιόδρας νέες προειδοποιήσεις Πάσχα

Καθώς τα κρούσματα που καταγράφονται στην Ελλάδα μειώνονται, αλλά και η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα της άρσης των μέτρων, είναι λογικό οι απορίες για το αν η πανδημία υποχωρεί να πληθαίνουν. Απαντώντας στο ερώτημα αυτό, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μέτρηση των επιστημόνων αναφορικά με την μετάδοση του κορωνοϊού, το «Ρ0» όπως το αποκάλεσε. Είναι ουσιαστικά ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου από έναν άνθρωπο σε έναν άλλο. Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η τιμή του «Ρ0» θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα τον μετέδιδε σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους, αν η χώρα δεν λάμβανε τα μέτρα περιορισμού.

Όμως παρατήρησε πως σημειώνεται σταδιακή μείωση κρουσμάτων που νοσηλεύονται και καταγράφονται στη χώρα μας. Το ζητούμενο, όπως είπε ο λοιμωξιολόγος υπήρξε «η χρυσή ισορροπία καταγραφής ενός αριθμού λοιμώξεων που θα μπορούσε να διαχειριστεί το σύστημα Υγείας. Εμείς δεν είδαμε τέτοια απότομη κορυφή. Το Ρ0 μένει κάτω από το1, αυτό σημαίνει πως η νόσος φθίνει και τελικά χάνεται», είπε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπήρξε ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικός, τονίζοντας πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως αυτή τη τάση θα διατηρηθεί. «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefimerida.gr

H προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα για το νέο κύμα του κορωνοϊού

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού προειδοποίησε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τι είπε ο καθηγητής για τον ιό και το νέο κύμα. Πότε αναμένεται;

Στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, για τη βέλτιστη αντιμετώπιση του δεύτερου «κύματος» της επιδημίας της νόσουCOVID-19, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του ygeiamou.gr για το τί προβλέπεται για την καλύτερη προστασία των ευπαθών ομάδων και το ενδεχόμενο χορήγησης χημειοπροφύλαξης, όπως στους υγειονομικούς εργαζόμενους, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Πρέπει να χτίσουμε σταδιακά ανοσία στην κοινότητα. Μια καθολική ανοσία θα μεταφραζόταν σε χιλιάδες νεκρούς. Χρειαζόμαστε τη σταδιακή ανοσία ώστε να μην υπερφορτωθεί το Σύστημα Υγείας και να προετοιμαστούμε καλύτερα για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων. Σε ό,τι αφορά στη χημειοπροφύλαξη, γίνονται πειράματα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, με διάφορα φάρμακα. Αλλά η καλύτερη προφύλαξη μπορεί να γίνει με ένα εμβόλιο.

Εμείς με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε, σχεδιάσαμε θεραπευτικά πρωτόκολλα με κάποια φάρμακα και μένει να δούμε αν είναι αποτελεσματικά ή όχι. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή. Ελπίζουμε σε μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά σαφώς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, όπως κι αν αυτό έρθει, το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε το πρωτόκολλο χημειοπροφύλαξης των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας. Σύμφωνα με αυτό, γιατροι, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή των δομών που διαχειρίζονται κρούσματα κορωνοϊού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν είτε φωσφορική χλωροκίνη, είτε κολχικίνη.

Και τα δύο φάρμακα, θα λαμβάνονται από τους υγειονομικούς εργαζομένους καθημερινά και για όσο χρόνο ο ιός «κυκλοφορεί» στην κοινότητα (8-12 εβδομάδες) σε δοσολογίες χαμηλότερες αυτών του θεραπευτικού πρωτοκόλλου για νοσηλευόμενους ασθενείς, καθώς συνοδεύονται από ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι λήπτες χημειοπροφύλαξης θα ενταχθούν σε ειδικό Μητρώο για την καλύτερη παρακολούθησή τους, ενώ ανά τακτά διαστήματα θα δίνουν πληροφορίες για την υγεία τους.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στο ειδικό πρωτόκολλο της προφυλακτικής αγωγής έχει ήδη αρχίσει να απευθύνεται στο προσωπικό των νοσοκομείων που νοσηλεύουν κρούσματα COVID-19 (με έμφαση σε όσους έρχονται σε άμεση και καθημερινή επαφή με πιθανά ή πραγματικά κρούσματα), των Κέντρων Υγείας για τον κορωνοϊό και στα πληρώματα του ΕΚΑΒ, καθώς εκτιμάται ότι εκτίθενται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν. Εκτιμάται ότι, οι πρώτοι υγειονομικοί αναμένεται να λάβουν προφυλακτική θεραπεία τις προσεχείς ημέρες.