Μεγάλη Παρασκευή: Η ημέρα των Παθών του Ιησού - Κορυφώνεται το Θείο δράμα

Πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μεγάλη Παρασκευή: Η ημέρα των Παθών του Ιησού - Κορυφώνεται το Θείο δράμα

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα που κορυφώνεται το Θείο δράμα, καθώς ο Ιησούς περνά τα Πάθη. Τι τιμούμε σήμερα λοιπόν;

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση.

Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του Θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και θυμόμαστε και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Δηλαδή:

α) Τα πτυσίματα
β) τα μαστιγώματα
γ) τις κοροϊδίες
δ) τους εξευτελισμούς
ε) τα κτυπήματα
στ) το αγκάθινο στεφάνι και κυρίως την
ζ) Σταύρωση και
η) τον θάνατο του Χριστού μας.

H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο , την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του.

Ο Χριστός, μετά την σύλληψη του στο Όρος των Ελαιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς.

Η δίκη ήταν βέβαια τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί. Οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο Του.Επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή.Τα χρόνια εκείνα διοικητής στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος.

Σε αυτόν σύρθηκε ο Ιησούς, ενώ το πλήθος, μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας, ζητούσε την Σταύρωση Του.Υπήρχε το έθιμο, την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οι Ρωμαίοι να απελευθερώνουν έναν κατάδικο Εβραίο. Ο Πιλάτος θέλοντας να μην έχει την ευθύνη της σταύρωσης του Χριστού, ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στον Θεάνθρωπο και στον Βαραβά, ένα στασιαστή και φονιά, ποιος θα ήταν αυτός που θα απελευθερωνόταν.

Το πλήθος,δια βοής, επέλεξε να αφεθεί ελεύθερος ο Βαραβάς. Αμέσως μετά, και με την εντολή πλέον του Πιλάτου, ο Χριστός οδηγείται στην εσωτερική αυλή του Πραιτωρίου (του διοικητηρίου δηλαδή των Ρωμαίων).

Εκεί οι τρατιώτες του φορούν μια πορφύρα και ένα αγκάθινο στεφάνι. Χλευαστικά αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Ιουδαίων», τον χτυπούν και τον φτύνουν. Η ώρα της Σταύρωσης έχει πλησιάσει. Φορτωμένος ο Ιησούς με τον Σταυρό στον οποίο θα σταυρωθεί, οδηγείται προς τον λόφο του Γολγοθά. Στο δρόμο δεν αντέχει το βάρος του Σταυρού και πέφτει.

Οι Ρωμαίοι επιβάλουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο, που διερχόταν από εκείνο το σημείο, να μεταφέρει αυτός τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Δείτε ωστόσο και ποια Ακολουθία ψάλθηκε σήμερα. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Πηγή: athensmagazine.gr

Ποιος ο συμβολισμός πίσω από την σταύρωση του Ιησού, που σήμερα Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα των Παθών;

«Το πλήρωμα της Εκκλησίας αυτές τις ημέρες ζει για ακόμα μία φορά τη μεγάλη θυσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, θυσία από την οποία απορρέουν η θεραπεία, ο αγιασμός και η σωτηρία του ανθρώπου».

Αυτό τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ δείτε και το μήνυμα που έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το φετινό Πάσχα.

Και συνεχίζει… «Ο Σταυρός του Κυρίου προτυπώνεται στην έρημο με την ύψωση του χάλκινου όφεως, όπου όσοι τον ατένιζαν θεραπεύονταν από το δηλητήριο των όφεων.

Η Σταύρωσή Του αποτελεί το τεκμήριο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο

Επάνω στον Σταυρό συντελείται η θυσία, όπου ο Βασιλεύς της Δόξης σταυρώνεται και με το αίμα του εξαγοράζει και χαρίζει στον άνθρωπο την αιώνια ζωή στη Bασιλεία του.

Στον Σταυρό εκδηλώνεται το θέλημα του Πατρός, για τη θεραπεία και τη σωτηρία του ανθρώπου, αναφέρει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Είναι η δόξα του Μονογενούς που θυσιάζεται από την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Ο Ιησούς με τη Σταύρωσή του "ανείλε την αμαρτίαν", μύρια αγαθά χορήγησε σε εμάς, "καθάρσιον της οικουμένης εγένετο", έγινε η καταλλαγή χρόνιας έχθρας, άνοιξαν οι πύλες του Ουρανού, τους μισουμένους τους έκαμε φίλους, "την ημετέραν φύσιν στον ουρανόν επανήγαγεν, εν δεξιά του θρόνου εκάθισε".

Εκεί παρών είναι ο κάθε άνθρωπος και δοκιμάζεται η προαίρεσή του. Ο έχων αγαθή προαίρεση και μετάνοια θα αναφωνήσει "Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου" και θα ακούσει από τον Κύριο "Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ' εμού έση εν τω παραδείσω" και θα σωθεί.

Αυτός που θα ακολουθεί τον Κύριο ακόμα και στον Σταυρό θα θεραπευθεί από τα πάθη και τις κακές επιθυμίες, ώστε να ακούσει μέσα του "δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι κα' 'γώ αναπαύσω υμάς άρατε τον ζυγόν μου εφ' υμάς και μάθετε απ' εμού ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρόν εστίν"».

Ως ευγνώμων ληστής ο καθένας μας ας αναφωνήσει: "Μνήσθητί μου Κύριε, εν τη Βασιλεία σου" και ο Σταυρός Σου, Κύριε Ιησού Χριστέ, έγινε η πηγή της ζωής και της αναστάσεως για τον πιστό λαό σου* στηριγμένοι με απόλυτη πεποίθηση και εμπιστοσύνη επάνω σ' αυτόν, υμνολογούμε Εσένα τον Αναστάντα εκ νεκρών Θεό μας και σε παρακαλούμε να μας ελεήσης, "Ο Σταυρός σου, Κύριε, ζωή και ανάστασις υπάρχει τω λαώ σου* και επ' αυτώ πεποιθότες σε τον αναστάντα Θεόν ημών υμνούμεν* ελέησον ημάς"».

Πηγή: iefimerida.gr