Συγκλονίζει η εικόνα από τον Πανάγιο Τάφο - Ιερείς με μάσκες πάνω από το Άγιο Φως

Το βίντεο που έγινε viral υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Συγκλονίζει η εικόνα από τον Πανάγιο Τάφο - Ιερείς με μάσκες πάνω από το Άγιο Φως

Συγκλονίζει η εικόνα από τον Πανάγιο Τάφο εν μέσω πανδημίας! Στο viral βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες, μπορείτε να δείτε ιερείς με μάσκες πάνω από το Άγιο Φως. Πότε θα φτάσει ωστόσο η φλόγα στην Αθήνα;

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον ιερό ναό της Αναστάσεως, στα Ιεροσόλυμα, υπό πρωτόγνωρες συνθήκες εν μέσω του επικίνδυνου ιού.

Τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, και σε κλίμα κατάνυξης έγινε η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ. Στον Πανάγιο τάφο, συγκεκριμένα ήταν ελάχιστος κόσμος, ενώ αρκετοί ήταν οι ιερείς οι οποίοι φορούσαν μάσκες. Δείτε τη στιγμή της αφής του Αγίου Φωτός.

Το Άγιο Φως θα φτάσει στις 18:00 στην Αθήνα με ειδική πτήση, δεν θα διανεμηθεί ωστόσο στους πιστούς, ενώ η διαδικασία που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής:

  • Αεροσκάφος της Aegean θα αναχωρήσει για το Ισραήλ. Σε αυτό θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός μαζί με έναν βοηθό του.
  • Δεν θα κατεβούν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ. Θα λάβουν το Άγιο Φως από αυτοκίνητο του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα που θα το φέρει απευθείας από τον Πανάγιο Τάφο.
  • Το αεροσκάφος θα επιστρέψει από το Τελ Αβιβ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Το Άγιο Φως θα υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάχος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.
  • Θα γίνει μια λυτή υποδοχή στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 17 άτομα, χωρίς κόκκινα χαλιά και μεγάλες μπάντες.
  • Στη συνέχεια το Άγιο Φως θα μεταφερθεί για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα και δεν θα διανεμηθεί πουθενά.

Δείτε ολόκληρη τη διαδικασία στον Πανάγιο Τάφο με τους ιερείς και το Άγιο Φως

«Για εμάς αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας», «θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό, δεν θα διανεμηθεί το Άγιο Φως», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσσης. Δείτε ωστόσο και την ανάρτηση που έκανε ο Ιερέας της λειτουργίας στο Κουκάκι.

Πηγή: protothema.gr

Δεν θα μοιράσουν οι Δήμοι το Άγιο Φως στα σπίτια - Όλα όσα ανέφεραν για τον νέο τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών

Την απαγόρευση της διανομής του Αγίου Φωτός ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Αφορμή στάθηκε η απόφαση του δημάρχου Αργυρούπολης-Ελληνικού να διανείμει κατ’ οίκον το Αγιο Φως. «Το Αναστάσιμο Φως στο Σπίτι σας! Το Μεγάλο Σάββατο με απόλυτο σεβασμό θα μεταφέρω το Αναστάσιμο Φως από το αεροδρόμιο στις εκκλησίες της πόλης μας. Στην συνεχεία και δίχως να έρθετε στους ναούς, μένοντας σπίτι σας, κλιμάκιο της Διοίκησης του Δήμου μας θα σας μεταφέρει το Άγιο Φώς σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο δήμαρχος, Γιάννης Κωνσταντάτος.
Ο κ.Χαρδαλιάς σε επικοινωνία του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η μεταφορά του Αγίου Φωτός κατ’ οίκον, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα ακυρωθούν οι όποιες προσπάθειες περιορισμού διασποράς του ιού.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τη λειτουργία εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών αλλά, όπως τονίζεται προς τους κατά τόπους μητροπολίτες οι πόρτες θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11π.μ έως την 1μ.μ., ενώ την Μεγάλη Παρασκευή το άνοιγμα των θυρών θα γίνει από την 1μ.μ έως τις 5μ.μ.
Χαρακτηριστικά στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται «αἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ».

Τηλεοπτικά και διαδικτυακά οι λειτουργίες -Αυστηρά τα μέτρα για τον κορωνοϊο

Σημειώνεται πάντως ότι η Ιερά Σύνοδος ξεκαθαρίζει πως οι ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση ή μέσω διαδικτύου και επιβάλλεται οι ναοί να πληρούν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μην δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους. Ενδεικτικά αναφέρεται «η τέλεσις τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, κατά τήν ἐν λόγῳ περίοδον, δέον νά εἶναι λιτή καί σεμνοπρεπής, συμφώνως πρός τό ἦθος καί τήν παράδοσιν τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας. Ἰδίως αἱ μεταδιδόμεναι ἀπό τῆς τηλεοράσεως ἤ τοῦ διαδικτύου ἱεραί Ἀκολουθίαι ἐπιβάλλεται νά πληροῦν τά προβλεπόμενα ὑπό τῆς Κ.Υ.Α., διά νά μή δώσωμεν οἱανδήποτε ἀφορμήν πρός κακεντρεχῆ σχόλια καί ψόγους.

«Ἡ χρῆσις τῶν κωδώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν δέν εἶναι ἀπαραίτητος κατά τήν ἔναρξιν τῶν ἱερῶν Ἀκολουθιῶν. Δύνασθε, ὅμως, νά κάμνητε χρῆσιν αὐτῶν κατά τήν ἡμέραν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε θά σημάνουν πενθίμως ὡς εἴθισται, καί κατά τήν τελετήν τῆς Ἀναστάσεως, ψαλλομένου τοῦ «Χριστός Ἀνέστη», χαρμοσύνως καί πανηγυρικῶς».

Πηγή: iefimerida.gr