Κυρίακος Μητσοτάκης: Η ανακοίνωση του για την άρση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων

Πότε πρόκειται να την κάνει;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κυρίακος Μητσοτάκης: Η ανακοίνωση του για την άρση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων

Μια ανακοίνωση πρόκειται να κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την άρση μιας σειράς των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πότε ωστόσο, αναμένεται να στείλει το νέο του μήνυμα;

Συγκεκριμένα, νέο τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό ετοιμάζεται να απευθύνει από το Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου ο πρωθυπουργός, όπου όπως λέγεται θα πει πως σταματούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

Όπως επίσης λέγεται αυτό το Σαββατοκύριακο πρόκειται να έχει συσκέψεις με συνεργάτες και αρμόδιους φορείς ώστε να συζητηθούν όλα τα τελευταία στοιχεία για τον ιό στην Ελλάδα και να βάλουν χρονοδιαγράμματα τα οποία θα ανακοινωθούν.

Κυρίακος Μητσοτάκης κορωνοϊός

Ωστόσο, στους 123 ανέρχονται πλέον οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στη χώρα μας καθώς έχασαν τη ζωή τους δύο ακόμη άτομα. Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για τους δυο ασθενείς που έφυγαν σήμερα από τον ιό.

Τι γίνεται ωστόσο με τα σχολεία;

Το μεγάλο αγκάθι, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, παραμένει το αν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, θέμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η δυσκολία αυτή καταγράφηκε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τις απόψεις που εκφράστηκαν να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, όπως έκανε και δημοσίως στην καθιερωμένη ενημέρωση, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος, ενώ μεγάλος αριθμός συναδέλφων του διαφώνησαν και υποστήριξαν ότι τα σχολεία, ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά πρέπει να παραμείνουν κλειστά. Παρόμοια διχογνωμία υπάρχει και στο εσωτερικό της κυβέρνησης με δύο διαφορετικές εισηγήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Πιθανόν την τελική απόφαση να πάρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφού ακούσει την τελική πρόταση των επιστημόνων. Ως δεδομένη κρίνεται η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ώστε στα τέλη Ιουνίου να διεξαχθούν οι Πανελλήνιες.

Αν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, αυτό θα γίνει σταδιακά από τις 25 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου και μια μικρή παράταση του σχολικού έτους. Αυτό αφορά κυρίως τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια, καθώς μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν τα δημοτικά. Για τον Σεπτέμβριο προσδιορίζεται το άνοιγμα των πανεπιστημιακών αμφιθεάτρων.

Πώς θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων και των παραλιών
Βέβαια, όλα τα παραπάνω έχουν άμεση συνάρτηση με την επανεκκίνηση της οικονομίας, την επιστροφή γονέων στις εργασίες του, αλλά και, την παράλληλη προστασία των ευπαθών ομάδων και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται στις οικογένειες.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η άρση των μέτρων να ξεκινήσει από κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λιανεμπόριο με την έναρξη της λειτουργίας τους στις 4 Μαΐου. Μεταγενέστερο θα είναι το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων που προσδιορίζεται μετά τις 20 του μήνα. Το διάστημα από 25 Μαΐου έως 5 Ιουνίου σχεδιάζεται η επαναλειτουργία καφετεριών, εστιατορίων και μπαρ.

Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας θα δώσει την δυνατότητα και για τα πρώτα μπάνια στις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα επιτραπεί το άνοιγμα των πλαζ και των παραλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, πάντα με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και αποφυγής του συνωστισμού.

Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους και τα ξενοδοχεία. Το άνοιγμα θα γίνει σε δύο φάσεις. Η αρχή θα γίνει με αυτά που έχουν 12μηνη λειτουργία με πιθανότερη ημερομηνία την 15η του μήνα ενώ στις την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά ξενοδοχεία και καταλύματα,δείτε και τι έγινε με τα μωρά που βγήκαν θετικά στο Κρανίδι.

Πηγή: iefimerida.gr