Σεισμός και στη Σαντορίνη - Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Ταρακουνήθηκε το νησί

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σεισμός και στη Σαντορίνη - Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Σεισμός έγινε και στη Σαντορίνη, ενώ ο Εγκέλαδος είχε "χτυπήσει" νωρίτερα και στη Ρόδο. Πόσα Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση;

Σεισμός έγινε κοντά στη Σαντορίνη το μεσημέρι της Παρασκευής (24/4) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η δόνηση ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Βάσει και της αυτόματης μέτρησης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 21 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαντορίνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα είχα δόνηση και κοντά στο νησί της Ρόδου. Δείτε εδώ τα όσα λένε οι πληροφορίες.

Σεισμός στην Σαντορίνη

Εκτός από την Σαντορίνη είχαμε και σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Ιαπωνίας το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS), πάντως δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές, ούτε εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε 41,7 χιλιόμετρα κάτω από τον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού, περίπου 50 χλμ. από τις ακτές της νομαρχίας Μιγιάγκι, κατά τα στοιχεία του USGS, σύμφωνα με το οποίο ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές ή να προκληθούν υλικές ζημιές είναι μικρός.

Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για θαλάσσια σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, εξαιτίας του σεισμού, που καταγράφηκε λίγο μετά τις 05:30 (τοπική ώρα· 23:30 της Κυριακής ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού, τόξο στο οποίο καταγράφεται έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα και διαπερνά τη νοτιοανατολική Ασία και τη λεκάνη του Ειρηνικού.

Το 2011, σεισμός 9,0 βαθμών έπληξε το αρχιπέλαγος, προκαλώντας γιγαντιαίο τσουνάμι από το οποίο υπέστησαν φοβερές ζημιές περιοχές στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 16.000 άνθρωποι και καταστράφηκε το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα.

Πηγή: skai.gr