Έκτακτο: 11 νέα κρούσματα - Στους 4 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Μόλις έσκασε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Έκτακτο: 11 νέα κρούσματα - Στους 4 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα. Στα 11 έφτασαν τα κρούσματα από κορωνοϊό στη χώρα μας, ενώ το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 4 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.

Την Κυριακή του Θωμά δεν υπήρξε η καθιερωμένη ενημέρωση-συνέντευξη Τύπου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτή, ανακοινώνονται 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.517, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.181 (46,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

46 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (28.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 134 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 35 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.

Ανησυχία για τον ασθενή που ανάρρωσε και κόλλησε ξανά κορωνοϊό

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση που έγινε γνωστή και αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μιας και ένας ασθενής στην Ελλάδα κατάφερε να αναρρώσει, ωστόσο λίγες μέρες μετά κόλλησε ξανά τον επικίνδυνο ιό, προκαλώντας την ανησυχία του ΕΟΔΥ.

Στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται ένα περιστατικό επαναλοίμωξης από κορονοϊό. Μια για γυναίκα, η οποία είχε βρεθεί θετική στον ιό στα τέλη Μαρτίου, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», απ' όπου πήρε εξιτήριο στις 6 Απριλίου. Όπως μετέδωσε το Open TV εβδομάδες αργότερα, έπειτα από αδιαθεσία που ένιωσε πήγε ξανά στο νοσοκομείο και το Σάββατο βρέθηκε ξανά θετική στον κορονοϊό.

Στο φαινόμενο αυτό είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς υπήρξε η καταγραφή περίπου ανάλογων περιστατικών στη Νότια Κορέα.

«Σχετικά με την πιθανότητα επαναλοίμωξης, που ίσως διαβάσατε για αυτή το Σαββατοκύριακο και ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας, είχαμε και κάποιες δηλώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Θα σας πω ότι αυτό που ανέφεραν οι Νοτιοκορεάτες συνάδελφοι, αφορούσε ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου» είχε αναφέρει στις 13 Απριλίου ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

κορωνοϊός μετάλλαξη