Κορωνοϊός: Έκαναν απίστευτη ανακάλυψη! Η δημιουργία που ίσως... μας σώσει

Τι μπορεί να κάνει το θαυματουργό σπρέι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Έκαναν απίστευτη ανακάλυψη! Η δημιουργία που ίσως... μας σώσει

Μια απίστευτη ανακάλυψη έκαναν για τον κορωνοϊό, μια δημιουργία που ίσως μας σώσει. Αντιιικό σπρέι επίστρωσης που μπορεί να παρέχει «σημαντική προστασία» κατά των βακτηρίων και των ιών υποστηρίζουν ότι έφτιαξαν επιστήμονες.

Ένα σπρέι επίστρωσης, που μπορεί να παρέχει «σημαντική» προστασία κατά των βακτηρίων και των ιών, όπως ο κορωνοϊός, για 90 ημέρες υποστηρίζουν ότι παρασκεύασαν ερευνητές σε πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST) υποστηρίζουν ότι το σπρέι επίστρωσης, που ονόμασαν MAP-1, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να παρασκευαστεί και μπορεί να ψεκάζεται σε επιφάνειες οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το κοινό, όπως τα κουμπιά των ανελκυστήρων και οι κουπαστές της σκάλας.

«Αυτά τα μέρη αγγίζονται συχνά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο μετάδοσης ασθενειών», δήλωσε ο βοηθός καθηγητή Τζόζεφ Κουάν, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών που παρασκεύασαν αυτό το προϊόν.

Η επίστρωση περιέχει εκατομμύρια νανοκάψουλες με απολυμαντικά

Η επίστρωση που σχηματίζεται μετά τον ψεκασμό του σπρέι περιέχει εκατομμύρια νανοκάψουλες με απολυμαντικά, τα οποία σύμφωνα με τον Κουάν, παραμένουν αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων και των ιών ακόμη και αφού στεγνώσει η επικάλυψη.

Σε αντίθεση με τις κοινές μεθόδους απολύμανσης, όπως είναι η αραιωμένη χλωρίνη και η αλκοόλη, το MAP-1 είναι επιπλέον ενισχυμένο με πολυμερή που είναι ευαίσθητα στην θερμότητα και τα οποία περιλαμβάνουν και απελευθερώνουν απολυμαντικά με την ανθρώπινη επαφή, εξήγησε ο Κουάν.

Επιπλέον οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το προϊόν αυτό δεν είναι τοξικό και είναι ασφαλές για το δέρμα και για το περιβάλλον.

Τον επόμενο μήνα θα διατίθεται στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ

Έπειτα από κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε ένα νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ και σε έναν οίκο ευγηρίας, το προϊόν διατέθηκε για εμπορική εκμετάλλευση από την Germagic, μια μονάδα του βιομηχανικού εταίρου του πανεπιστημίου Chiaphua Industries Ltd.

Έλαβε έγκριση για χρήση από τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διάθεσή του στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ.

Με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της περιοχής, το σπρέι χρησιμοποιήθηκε ήδη σε σπίτια τουλάχιστον χιλίων οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμπορικά κέντρα, σχολεία και χώροι άθλησης στην πρώην βρετανική αποικία έχουν προμηθευτεί το προϊόν.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Συνολικά έχει καταγράψει τέσσερις θανάτους από covid-19 και 1.038 κρούσματα κορωνοϊού.Ποια θα είναι όμως τα πράγματα που θα πρέπει να ξεχάσουμε μετά την καραντίνα. Τι θα αλλάξει στα εστιατόρια

protothema.gr

Εκτός από την ανακάλυψη ωστόσο δείτε και πότε ανοίγουν τα κομμωτήρια

Αναφορά στα κομμωτήρια και στον χρόνο που αναμένεται να ανοίξουν, έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ σχετικό ρεπορτάζ έρχεται και από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πότε θα είναι ξανά ανοιχτά και τι θα γίνει με την λειτουργία τους μετά και την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό;

Ειδικότερα από μεριάς του ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε σήμερα (27/4) τα εξής:

"Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο.

Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου".