«Βόμβα» Πέτσα - Τότε ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες

Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
«Βόμβα» Πέτσα - Τότε ανοίγουν εστιατόρια και καφετέριες

Μέσα από δηλώσεις που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έριξε μία κανονική "βόμβα" μιας και ανακοίνωσε την πιθανότερη ημερομηνία κατά την οποία θα δούμε επιτέλους να ανοίγουν τα εστιατόρια αλλά και οι καφετέριες στην Ελλάδα.

Τρεις κρίσιμες ημερομηνίες για την επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα, μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, από τις 18 Μαΐου θα επιτραπεί η μετακίνηση προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά, πράγμα που αναμένεται να γίνει μετά την 1η Ιουνίου.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα πάρουν τη σκυτάλη και θα ανεβάσουν ρολά την 1η Ιουνίου. Νωρίτερα, από τις 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ με στόχο και τη διευκόλυνση των καταναλωτών που πληρώνουν εκεί διάφορους λογαριασμούς. Σημειώνεται ότι οι μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους από τη μία περιφερειακή ενότητα σε άλλη θα επιτραπεί νωρίτερα από τις 18 Μαΐου.

Το συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα ανακοινώσει στις 18:00 σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες των νέων ρυθμίσεων που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Περνάμε σε μια επόμενη φάση, επανερχόμαστε σταδιακά σε μια κανονικότητα «υγειονομική» αλλά η κρίση με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει, αναμένεται να επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι πλέον θα δοκιμαστεί η ατομική ευθύνη, όχι με τρόπο κατασταλτικό, αλλά ατομικής συμμόρφωσης και θα καλέσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» των μέτρων, όπως συνέβη στη φάση «μένουμε σπίτι».

Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου

«Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού» αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης θα εξηγήσει τι θα πρέπει να κάνουν τα εμπορικά καταστήματα για να λειτουργήσουν.

Πηγή: protothema.gr

Χωρίς δοκιμαστήρια τα καταστήματα ρούχων

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι θα συμβεί μόλις λήξει επιτέλους το lockdown του κορωνοϊού, με τη Μεγάλη Βρετανία να είναι αυτή που θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα για το πώς θα λειτουργούν τα καταστήματα, τα οποία θα είναι χωρίς δοκιμαστήρια.

Οι αγοραστές θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές οδηγίες μόλις ανοίξουν ξανά τα καταστήματα-συμπεριλαμβανομένου του να τους ζητηθεί να ψωνίζουν μόνοι τους ή να αγοράζουν νέα ρούχα χωρίς να τα δοκιμάζουν.

Μια νέα πραγματικότητα ξεκινά καθώς πολλές χώρες - όπως η Ιταλία και η Αυστρία, με πολλές ακόμη να ακολουθούν- ετοιμάζονται να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα μετά την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένα ερώτημα που καίει πολλούς είναι πώς θα γίνονται πλέον οι αγορές σε πολυκαταστήματα.

Σε μια σειρά συστάσεων που εκπονήθηκαν πριν την πολυαναμενόμενη άρση του lockdown στην Μεγάλη Βρετανία, οι ιδιοκτήτες λιανικής πώλησης έλαβαν εντολές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κλείσουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε τουαλέτες και δοκιμαστήρια, να περιορίσουν τον αριθμό των αγοραστών- όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση της Ιταλίας - και να περιορίσουν ή να αφαιρέσουν τα καθίσματα για τους πελάτες εντός των καταστημάτων τους, ενώ δείτε τι συμβαίνει με την υγεία του Μπόρις Τζόνσον.

καταστήματα κορωνοϊός

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό λιανικού εμπορίου, το British Retail Consortium, συμβουλεύει επίσης τα καταστήματα να διατηρήσουν κλειστά τα καφέ και τα εστιατόρια μέχρι νεωτέρας, να βάλουν διαχωριστικά στα ταμεία και να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης συστημάτων μονής κατεύθυνσης γύρω από τα καταστήματα για την διατήρηση της κοινωνικής απόστασης.

Αποφυγή της χρήσης μετρητών και εγκατάσταση σταθμών καθαρισμού

Μεταξύ άλλων μέτρων που εξετάζονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστές είσοδοι και έξοδοι, με τις πόρτες να μπορούν να παραμένουν ανοιχτές όπου είναι δυνατόν. Η πληρωμή με μετρητά, επίσης, θα αποθαρρυνθεί. Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν σταθμοί καθαρισμού για την παροχή απολυμαντικών χεριών και άλλου εξοπλισμού υγιεινής και self-service ταμεία, ενώ οι λαβές των θυρών, τα κουμπιά στα ασανσέρ και οι χειρολαβές θα καθαρίζονται τακτικά.

Το επτασέλιδο έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε από το συνδικαλιστικό σωματείο Usdaw, κυκλοφόρησε εν μέσω αυξανόμενων εικασιών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης που σηματοδοτεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Τα τελευταία στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό υπήρξαν ζοφερά στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξεπέρασαν τους 20.000. Ωστόσο,υπάρχουν ελπίδες πως τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σταδιακή αναζωπύρωση της οικονομίας.

Τα καταστήματα ετοιμάζουν σχέδιο επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο γίγαντας πολυκαταστημάτων John Lewis καταρτίζει ένα σχεδιάγραμμα για ένα σταδιακό πρόγραμμα επαναλειτουργίας, που αναμένεται να είναι έτοιμο να ενεργοποιηθεί μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα. Ο διευθυντής επιχειρήσεων της John Lewis Partnership, Άντριου Μέρφι είπε πως θα χρειαστούν έως και έξι εβδομάδες για την εφαρμογή και θα ξεκινήσει μόνο σε αυστηρή συνεργασία με κυβερνητικούς και υγειονομικούς αξιωματούχους.

Πηγή: iefimerida.gr