Σας αφορά: Τι ισχύει από σήμερα με το άνοιγμα των εκκλησιών

Οι νέοι κανόνες που επιβλήθηκαν

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σας αφορά: Τι ισχύει από σήμερα με το άνοιγμα των εκκλησιών

Οι εκκλησίες είναι από σήμερα ξανά ανοικτές για το κοινό και παρακάτω σας έχουμε ένα θέμα που σίγουρα αφορά και εσάς και έχει να κάνει με το πώς ακριβώς πρόκειται να λειτουργήσουν οι ναοί για τους πιστούς και τι νέο ισχύει με τα μέτρα ασφαλείας.

Με μάσκες και αντισηπτικά ανοίγουν σήμερα οι ιεροί ναοί για ατομική προσευχή . Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών που θα χρησιμοποιούν όσοι μπαίνουν στους ναούς ενώ η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους ενώ η ατομική προσευχή θα τελεί υπό την ευθύνη του κατά τον νόμο θρησκευτικού λειτουργού.

μέτρα ασφαλείας εκκλησίες

Σύμφωνα με την ΚΥΑ «ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μεπιφανείας και με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώροι σεμιναρίων και αναγνωστήριων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ.» δείτε εδώ την αναλυτική απόφαση για το άνοιγμα των εκκλησιών.

Επίσης, ορίζεται ότι «οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή ο ανώτατος συνολικός αριθμός, η ως άνω αναλογία αριθμού φυσικών προσώπων/τετραγωνικών μέτρων, η απόσταση μεταξύ τους, καθώς και όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής, ιδίως όσον αφορά σε πρακτικές και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τις εκδηλώσεις του θρησκευτικού φρονήματος. Στις εισόδους των χώρων λατρείας υπάρχουν υποχρεωτικά δυο σταθμοί αντισηπτικών προς χρήση των προσερχόμενων.

Η υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό είναι υποχρεωτική για όλους τους προσερχόμενους κατά την είσοδο στο χώρο λατρείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο λατρείας συνιστάται η χρήση προστατευτικής υφασμάτινης μάσκας από τους προσερχόμενους».

«Ο συνολικός αριθμός των εντός των χώρων λατρείας παρευρισκομένων καθορίζεται σύμφωνα με την αναλογία του ενός (1) ατόμου ανά 10 τ.μ επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση ενός και ημίσεος (1,5) μέτρου μεταξύ τους. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται ο αριθμός πενήντα (50)», αναφέρει, στο πλαίσιο των υποδείξεων του ΕΟΔΥ, για λόγους πρόληψης από τον κορωνοϊό».

Πηγή: protothema.gr

Πέρα από τις εκκλησίες που ανοίγουν, σε λίγες μέρες έρχεται και το άνοιγμα των σχολείων

Έκτακτα είναι τα μέτρα για την προστασία των παιδιών κατά την πανδημία του κορωνοϊού. Ανάμεσα στις νέες ανακοινώσεις, έγινε οριστική και η ημερομηνία που επιστρέφουν οι καθηγητές.

Η επιστροφή καθηγητών των Γυμνασίων και των Λυκείων γίνεται προκειμένου να προετοιμαστεί η επαναλειτουργία των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε Ειδικά Σχολεία (ΣΜΕΑΕ ΔΕ). Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα ακολουθήσουν νεώτερες ενημερώσεις με λεπτομερείς πληροφορίες και οδηγίες για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Μαΐου, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι Πανελλήνιες 2020 ξεκινούν στις 15 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και μία ημέρα μετά για τα ΕΠΑΛ. Μία εβδομάδα αργότερα (18 Μαΐου) θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου, και του Γυμνασίου. Δείτε ωστόσο και την νέα ενημέρωση του Νίκου Χαρδαλιά και όλα όσα ανέφερε για την νέα φάση.

Πηγή: iefimerida.gr