Κορωνοϊός: Προειδοποίησε επιστήμονας - Το εμβόλιο μπορεί να την βρεθεί ποτέ

Σοκάρουν τα λόγια του

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Προειδοποίησε επιστήμονας - Το εμβόλιο μπορεί να την βρεθεί ποτέ

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να μην βρεθεί ποτέ, δήλωσε και προειδοποίησε ξένος επιστήμονας. Οι δηλώσεις του σοκάρουν για τις επόμενες ημέρες μετά την σταδιακή άρση των μέτρων για την προστασία των πολιτών.

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά ο δρ Ντέιβιντ Ναβάρο, καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου και ειδικός απεσταλμένος στον ΠΟΥ για την Covid-19, τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία απόλυτη εικασία ότι θα αναπτυχθεί ένα εμβόλιο».

Και κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών σημειώνοντας ότι οι επιστήμονες «αντιμετωπίζουν βιολογικά, όχι μηχανικά συστήματα» και προσθέτοντας ότι «ίσως εφαρμοστούν» νέα περιοριστικά μέτρα «σε τμήματα μιας χώρας ή και σε ολόκληρη», ενόψει ενός νέου κύματος της πανδημίας.

«Ηρωικό κατόρθωμα» η ανάπτυξη σύντομα ενός εμβολίου

Μιλώντας στο CNN Ο δρ Ναβάρο προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να πρέπει να φορά μάσκες στο μέλλον και τόνισε «Υπάρχουν κάποιοι ιοί εναντίον των οποίων ακόμη δεν έχουμε εμβόλια. Δεν μπορούμε να κάνουμε την απόλυτη εικασία ότι θα υπάρξει τελικά εμβόλιο, ή ότι αν εμφανιστεί, θα περάσει όλα τα τεστ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Υπάρχουν υψηλές προσδοκίες και μετά τις βλέπεις να διαψεύδονται. Αντιμετωπίζουμε βιολογικά συστήματα, όχι μηχανικά. Εξαρτάται πραγματικά πάρα πολύ από το πώς θα αντιδράσει το σώμα»

Πολλοί ειδικοί, ανάμεσά τους και ο επιφανής Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, αισιοδοξούν ότι κάποια στιγμή θα αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, εν μέρει επειδή σε αντίθεση με προηγούμενες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο HIV, ο νέος κορωνοϊός δεν μεταλλάσσεται τάχιστα. Αρκετοί θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι έτοιμο εντός ενός ή ενάμιση χρόνου, όμως άλλοι, θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι λίαν φιλόδοξο.

Κορωνοϊός εμβόλιο

Αλλά ακόμη κι αν αναπτυχθεί εμβόλιο, θα είναι επίτευγμα άνευ προηγουμένου να κυκλοφορήσει στην αγορά σ’ αυτά τα χρονοδδιαγράμματα. «Ουδέποτε επιταχύναμε την παρασκευή ενός εμβολίου σε 12 με 18 μήνες», δήλωσε ο δρ Πίτερ Χότεζ του Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο, αλλά θα αποτελεί σχεδόν ηρωικό κατόρθωμα. Χρειαζόμαστε σχέδιο Α και σχέδιο Β», υπογράμμισε.

Πηγή: iefimerida.gr

Πριν από λίγες ώρες σήμανε συναγερμός στο ΑΧΕΠΑ με ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Εκτός από τον επιστήμονα που προειδοποίησε για τον κορωνοϊό, σοκ επικρατεί και το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Σοκ έχει προκαλέσει η ανατροπή που έγινε και αφορά το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ευρώπη, το οποίο όπως όλα δείχνουν, «χτύπησε» πολύ πριν γίνει η επίσημη ανακοίνωση και ενώ όλοι θεωρούσαν πως ο ιός ακόμα βρισκόταν στην Κίνα.

Μέχρι σήμερα, ήταν γνωστό πως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Γαλλία είχε καταγραφεί στις 24 Ιανουαρίου, ωστόσο, χθες, ο καθηγητής Ιβ Κοέν από το νοσοκομείο Avicenne, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, δήλωσε ότι ένα δεύτερο σετ από τεστ σε έναν ασθενή που νοσηλεύτηκε τον Δεκέμβριο, έδειξε πως ο κορωνοϊός ήταν στην Γαλλία από τα τέλη του 2019. Ο καθηγητής Κοέν είπε ότι οι συνάδερφοί του έφτασαν στην συγκλονιστική ανακάλυψη αφότου έκαναν ένα τεστ για κορωνοϊό σε δείγματα που συλλέχθηκαν τον Δεκέμβριο.

Πώς εντόπισαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Μιλώντας στο BFM TV, ο Γάλλος γιατρός είπε: «Πραγματοποιήσαμε εκ νέου ανάλυση σε όλα τα αρνητικά τεστ που είχαν γίνει σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με πνευμονία. Από τους 24 ασθενείς, βρήκαμε ένα θετικό στον κορωνοϊό στις 27 Δεκεμβρίου, όταν ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Avicenne», ενώ την ίδια στιγμή, οι νεκροί στην Ελλάδα έφτασαν τους 146.

Ερωτηθείς εάν έκανε ξανά το τεστ προκειμένου να βεβαιωθεί πως τα δείγματα ταιριάζουν με τα αποτελέσματα των τεστ για κορωνοϊό, ο καθηγητής Κοέν επιβεβαίωσε και πάλι την διάγνωσή του. «Ναι, ταιριάζει απόλυτα. Κάναμε δύο φορές τον έλεγχο και ταιριάζει, οπότε έχουμε κρούσμα κορωνοϊού στην Γαλλία από τον Δεκέμβριο».

Τα συγκλονιστικά αυτά ευρήματα προκάλεσαν σοκ στην γαλλική επιστημονική κοινότητα αλλά και στους απλούς πολίτες, δεδομένου ότι μέχρι τώρα, ήταν γνωστό πως ο κορωνοϊός δεν είχε εξαπλωθεί στην Γαλλία μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

κορωνοϊός κρούσμα στην Ευρώπη

Η γυναίκα του εργαζόταν σε ιχθυοπωλείο

Όπως δήλωσε ο γιατρός, ο ασθενής ήταν άρρωστος για 15 ημέρες και μόλυνε τα δύο του παιδιά, αλλά όχι την σύζυγό του που εργάζεται σε ένα ιχθυοπωλείο σούπερ μάρκετ. Ο γιατρός ρώτησε εάν η σύζυγος μπορεί να είχε εκτεθεί σε ψάρια από την Κίνα, αλλά αργότερα επιβεβαίωσε πως είχε εκτεθεί μόνο σε ψάρια που παράγονται στην Γαλλία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο άνδρας αυτός μπορεί να είναι και ο «ασθενής μηδέν». «Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι ασθενείς σε άλλες περιοχές» τόνισε συμπληρώνοντας «Ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα».

Τόσο