Εξελίξεις στην Αγία Παρασκευή - Κλείνουν την πλατεία μετά το πάρτι

Τι ανακοινώθηκε;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Εξελίξεις στην Αγία Παρασκευή - Κλείνουν την πλατεία μετά το πάρτι

Εξελίξεις έχουμε αναφορικά με το πάρτι των 300 ατόμων που έγινε στην Αγία Παρασκευή. Η κυβέρνηση κλείνει τώρα την πλατεία του Αγίου Ιωάννη, μετά και τις εικόνες που προκάλεσαν σάλο.

Την ανακοίνωση για το κλείσιμο της πλατείας στην Αγία Παρασκευή έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό με τον ίδιο να λέει ότι θα παραμένει καθημερινά κλειστή από τις 9 το βράδυ ως και τοις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Να υπενθυμίσουμε ότι έγινε χαμός στην πλατεία με 300 περίπου άτομα να πίνουν ποτά και την αστυνομία να επεμβαίνει.

Να σημειωθεί ότι κατά ενημέρωση έγινε γνωστό ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι στο σύνολό τους 2.663, εκ των οποίων 21 είναι τα νέα και 36 διασωληνωμένο και 147 θάνατοι.

Μετά τις εξελίξεις με τη πλατεία στην Αγία Παρασκευή που κλείνει δούμε και το "καμπανάκι' που ήρθε για τα υπαίθρια πάρτι

Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας αναφορικά με τα τελευταία περιστατικά συνωστισμού σε Αγία Παρασκευή και Βόλο, όπου πλήθος πολιτών έστησαν υπαίθρια πάρτι με ποτά στα χέρι, παρά τις σχετικές συστάσεις, και γι' αυτό έρχονται μέτρα και πρόστιμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανευθυνότητας, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκε στη συνοικία Παλαιών στο Βόλο, όπου… μπαρ take away έφτιαχνε κοκτέιλ και ποτά στους πελάτες, οι οποίοι συνωστίσθηκαν στον δρόμο έξω από αυτό. Παρόμοιες εικόνες και στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, με υπαίθρια... καντίνα.

Στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε συνωστισμός τουλάχιστον 300 ατόμων νεαρής ηλικίας. Χρειάστηκε μάλιστα και η επέμβαση της αστυνομίας και η χρήση δακρυγόνων όταν δέχθηκαν επιθέσεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Τα πρόστιμα στα καταστήματα για τα υπαίθρια πάρτι

Σε αρχικό επίπεδο, οι αστυνομικές αρχές περιορίστηκαν μόνο σε αυστηρές συστάσεις, απομακρύνοντας του πολίτες που είχαν συνωστισθεί. Ωστόσο, από την ερχόμενη Δευτέρα (ίσως και νωρίτερα, εάν υπάρξουν νέα παρόμοια περιστατικά) το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που αψηφούν τα μέτρα θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Παράλληλα, θα σφραγίζεται το κατάστημα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι' αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σε αυστηρό τόνο σημείωσε: «Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται. Οι μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται και προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».

Η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει στο προσκήνιο νέους περιορισμούς

Την ίδια ώρα, περιπτώσεις συνωστισμού (μικρότερης βέβαια έκτασης) σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έξω από τράπεζες, ΔΟΥ, υποκαταστήματα της ΔΕΗ και στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ. Παρότι η πρώτη «πιλοτική» εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων θα κυλούσε με μία διακριτική ανοχή στους ελέγχους προκειμένου οι πολίτες να εγκλιματιστούν στη νέα κανονικότητα, δεν αποκλείεται οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν.

Την επόμενη Δευτέρα (11/05) θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι και βεβαιώσεις προστίμων, καθώς σύμφωνα με στελέχη της γ.γ Πολιτικής Προστασίας, θα υπάρχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας που διανύουμε, σε συνδυασμό με τα τεστ που κάνουν τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Αν διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, τότε πιθανότητα θα υπάρξει επαναφορά κάποιων μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Πηγή: iefimerida.gr