Κορωνοϊός: Προσοχή! Σημαντική ανακοίνωση από ΕΦΕΤ - Τι αναφέρει για τα τρόφιμα;

Παραπλάνηση των καταναλωτών

Αρθρογράφος: Πένυ Πέτρου
Πένυ Πέτρου
Κορωνοϊός: Προσοχή! Σημαντική ανακοίνωση από ΕΦΕΤ - Τι αναφέρει για τα τρόφιμα;

Σημαντική ανακοίνωση αναφορικά με τον κορωνοϊό και τις τροφές εξέδωσε ο ΕΦΕΤ, ο οποίος αναφέρεται σε διαφημίσεις που μπορεί να αποπροσανατολίζουν το κοινό. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Τι πρέπει να προσέχουμε;

Ειδικότερα ο ΕΦΕΤ εξέδωσε ενημέρωση για τους καταναλωτές, σχετικά την πιθανή χρήση μη επιτρεπόμενων ισχυρισμών που αφορούν την υγεία, σε σχέση με την COVID-19.

Αυτή είναι η σημαντική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ που μας λέει τι να προσέχουμε για τα τρόφιμα και τον κορωνοϊό

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της προστασίας των συμφερόντων του καταναλωτή και λαμβάνοντας υπόψη την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών και την επιθυμία τους για τρόφιμα που πιθανόν να βοηθούν στην πρόληψη ή και την θεραπεία του κορωνοϊού και το πόσο ευάλωτοι μπορεί να γίνουν σε πιθανή παραπλάνηση από διαφημίσεις/αναρτήσεις σε ιστοσελίδες εταιριών που διακινούν τρόφιμα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, ενημερώνει ότι :

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις/παρουσιάσεις προς πώληση τροφίμων, στις οποίες υπάρχει υπαινιγμός ότι τρόφιμο ή κάποιο συστατικό τροφίμου συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην πρόληψη / αγωγή / θεραπεία από ιογενείς λοιμώξεις ή υπάρχει ισχυρισμός υγείας που υπονοεί την ενίσχυση της ανοσίας έναντι οποιουδήποτε ιού.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες σχετικές με την αποτελεσματικότητα τροφίμων ή συστατικών τροφίμων έναντι του κορωνοϊού και επομένως δεν μπορεί να γίνει κανένας ισχυρισμός υγείας που να τον μνημονεύει". Να πούμε ότι ο ΕΦΕΤ είχε ανακαλέσει πρόσφατα και επικίνδυνο βιολογικό προϊόν. Δείτε εδώ ποιο είναι.

φρούτα σε μπολ τρόφιμα

Μεταδίδεται όμως ο κορωνοϊός από τα τρόφιμα - Τι είχε ανακοινώσει ο ΕΦΕΤ;

Ο ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου Κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων για το πώς να πλένουν τα χέρια τους, πότε, αλλά και το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τροφίμων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του αναφέρει «ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα κατά την προετοιμασία τους ή το χειρισμό τους με βρώμικα χέρια ή εκθέτοντάς τα σε μολυσματικά σταγονίδια όταν βήχει ή/και φτερνίζεται.

Η σωστή εφαρμογή των καλών πρακτικών υγιεινής είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων με τον κοροναϊού SARS-CoV-2. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές ή/και την κατανάλωση τροφίμων».