Θα μας τρελάνει ο καιρός: Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό - Από την ζέστη στις βροχές (χάρτης)

Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι;

Αρθρογράφος: Πένυ Πέτρου
Πένυ Πέτρου
Θα μας τρελάνει ο καιρός: Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό - Από την ζέστη στις βροχές (χάρτης)

Ραγδαία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, που μετά την ζέστη "φέρνει" πάλι βροχές. Διαβάστε αναλυτικά πότε αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα και ποια αυτά που μας λένε οι αστρολόγοι. Θα μας τρελάνει εντελώς! Σας έχουμε και χάρτη.

Ειδικότερα σύμφωνα και το meteo.gr o καιρός θα αλλάξει από την Πέμπτη ενώ σήμερα θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αλλά μικρή πτώση σε σχέση τουλάχιστον με τις προηγούμενες ημέρες. όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του μικρή υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα ζέστης τη Δευτέρα 18/05, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να διατηρούνται γενικά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Δυτική και Νότια Ελλάδα (ιδιαίτερα στη Νότια Πελοπόννησο), στην Ανατολική και Νότια Κρήτη, στα Δωδεκάνησα (κυρίως στη Ρόδο) και στην Αττική, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη θερμοκρασιών που ακολουθεί για τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.

χάρτης καιρικών φαινομένων

Τότε θα αλλάξει ραγδαία το σκηνικό του καιρού που έχει βαλθεί να μας τρελάνει - Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχουμε βροχές μετά και την ζέστη

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία μικρή περαιτέρω υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι θερμοκρασίες το διήμερο Τρίτη 19/05 και Τετάρτη 20/05.

Την Πέμπτη 21/5 αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Τι είπε για τον καιρό ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών;

«Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Οι θερμές αέριες μάζες παραμένουν πάνω από την περιοχή μας και ίσως δούμε τιμές κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Κρήτης, της Νότιας Πελοποννήσου και της Ρόδου, στις οποίες αναμένουμε και σήμερα να έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες», λέει στο iefimerida.gr o Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι μέχρι και την Τετάρτη «οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 10 με 14 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια ακραία κατάσταση, καθώς υπάρχει διάρκεια, δεν ήταν ένα “πυροτέχνημα”, για μια ημέρα. Δεν έχουμε δει ξανά αυτό το φαινόμενο σε αυτόν το βαθμό και, κυρίως, με αυτή τη διάρκεια».

Η ομάδα του Meteo, σύμφωνα με τον Κώστα Λαβουγάρδο, θα περιμένει να ολοκληρωθεί το κύμα καύσωνα και στο τέλος θα εκδώσει έναν συγκεντρωτικό χάρτη με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν αυτό το διάστημα.

Ο «καυτός» καιρός των ημερών θα υποχωρήσει μετά το βράδυ της Τετάρτης. «Την Πέμπτη ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ίσως και μεγαλύτερη των 10 βαθμών Κελσίου. Αναμένουμε από το μεσημέρι και το απόγευμα βροχές και καταιγίδες, ίσως και χαλαζοπτώσεις, κάτι που θα γνωρίζουμε καλύτερα αύριο», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, «θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες. Περιμένουμε τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο βροχές και καταιγίδες, πιθανότατα λιγότερα έντονες από την Πέμπτη. Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε ότι από την Πέμπτη έως και το Σάββατο θα έχουμε έναν πιο ανοιξιάτικο καιρό. Ο Μάιος έχει συνήθως πολλές καταιγίδες, όμως αυτή τη φορά θα έχει τεράστια διαφορά με τις συνθήκες που επικρατούν μέχρι σήμερα», προσθέτει. Σας έχουμε ωστόσο εδώ και και αναλυτικά την πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα (18/5). Ποιες περιοχές θα ψηθούν;

Ενα από τα «κλειδιά» του καιρού των προσεχών ημερών θα είναι και η επιστροφή των ανέμων. «Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή θα είναι πολύ ενισχυμένοι οι βοριάδες στο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αναμένουμε μια μικρή άνοδο το Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα έντονο για τον καιρό», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο καιρός αύριο (19/5) σύμφωνα με την ΕΜΥ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις, παροδικά πιο πυκνές στη δυτική Μακεδονία, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Aραιές νεφώσεις που από το απόγευμα στα βόρεια θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στη νότια Κρήτη η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις στα βόρεια και γενικά αίθριος στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις στα νότια 3 με 4 και στα βόρεια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 και στα βόρεια από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.