Σεισμός τώρα στην Κάρπαθο - Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Τι λένε οι πληροφορίες;

Αρθρογράφος: Πένυ Πέτρου
Πένυ Πέτρου
Σεισμός τώρα στην Κάρπαθο - Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Σεισμός στην Κάρπαθο με τις πληροφορίες να έρχονται ώρα αναφορικά με τα Ρίχτερ της σεισμικής δόνησης. Διαβάστε όλα όσα αναφέρουν. Που ακριβώς σημειώθηκε και ποια η έντασή της;

Ειδικότερα ο σεισμός σημειώθηκε 3 λεπτά μετά της 11 το πρωί της Τρίτης (19/5) και ήταν της τάξης των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εντοπίζεται 64 χιλιόμετρα ανατολικά νοτιοανατολικά της Καρπάθου ενώ να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε σε απόσταση 472 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το εστιακό του βάθος τέλος υπολογίζεται στα 12,4 χιλιόμετρα, ενώ να σημειωθεί ότι είχαμε σήμερα και στην Κρήτη. Διαβάστε εδώ όλα όσα λένε οι πληροφορίες για την δόνηση των 5 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί, που έχει δεχτεί πολλές δονήσεις τις τελευταίες ημέρες.

Από την Κάρπαθο και τον σεισμό των 4 Ρίχτερ που έγινε τώρα - Στον τρόμο που έφερε ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σουηδία

Τον τρόμο σε ολόκληρη τη Σουηδία σκόρπισε ένας σεισμός-ρεκόρ στη Σουηδία, ο οποίος μάλιστα χτύπησε ορυχείο σιδήρου εν ώρα πλήρους εργασίας.

Ο σεισμός ήταν άνω των 4 Ρίχτερ, προερχόμενος από τη σύγκρουση των πλακών στον Αρκτικό Ωκεανό, με τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό να χρονολογείται το 2008, όταν και βρέθηκε στα 4.3 Ρίχτερ

Η δόνηση, μάλιστα, ήχησε τη στιγμή που 13 εργάτες βρίσκονται μέσα στο ορυχείο. Το καλό νέο είναι, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πληροφορία για τραυματισμούς, όπως αναφέρει και το athensmagazine.gr.

μέτρηση Ρίχτερ για σεισμό

Πότε ακριβώς έγινε ο σεισμός που ξύπνησε τον τρόμο;

Μερικά δευτερόλεπτα μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας η βόρεια Σουηδία σείστηκε από σεισμική δόνηση 4,9 της Κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε τρία χιλιόμετρα έξω από το Κιρούνα στη βόρεια Σουηδία και σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές ήταν ο πιο δυνατός σεισμός στη χώρα από το 2008. Αρκετοί άνθρωποι στην πόλη Κιρούνα δήλωσαν ότι παρατήρησαν έντονο κραδασμό στο έδαφος. Να πούμε πάντως ότι σεισμούς είχαμε και στην Κρήτη αυτές της ημέρες.

Εκείνη την ώρα εργάζονταν στο ορυχείο 13 εργάτες αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Το ορυχείο εκκενώθηκε γρήγορα και όλες οι εργασίες σταμάτησαν. Η σουηδική κρατική εταιρεία εξόρυξης LKAB είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στην Ευρώπη. Ανέφερε πως ο σεισμός προκάλεσε πτώση βράχων στο ορυχείο ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται.

Η Aftonbladet αναφέρει πως άμεσα θα λειτουργήσουν οι αντλίες νερού στο ορυχείο για να εμποδίσουν τη στάθμη του νερού να φτάσει στον σταθμό παραγωγής ενέργειας, όπως αναφέρει από την μεριά του το ethnos.gr.