Νέος ισχυρός σεισμός "ταρακούνησε" την Κρήτη

Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Αρθρογράφος: Πένυ Πέτρου
Πένυ Πέτρου
Νέος ισχυρός σεισμός

Νέος σεισμός έγινε στην Κρήτη και ήταν μάλιστα ισχυρός. Διαβάστε όλα όσα λένε οι πληροφορίες για την σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το νησί. Πόσα Ρίχτερ ήταν και που ακριβώς σημειώθηκε;

Ειδικότερα ο σεισμός έγινε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (22/5) και ήταν μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο από μεριάς του δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 5 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού, 78 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Τέλος το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 2 χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πολλές σεισμικές δονήσεις. Δείτε εδώ τα όσα λένε οι πληροφορίες για τα Ρίχτερ.

Πριν τον νέο ισχυρό σεισμό στην Κρήτη δόνηση είχε "ταρακουνήσει" και την Πύλο

Σεισμική δόνηση που χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή», μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, κατέγραψε στις 02:43 το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 238 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Πύλου, ή 441 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Κατά την εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), την οποία μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,2 βαθμών (διορθώθηκε στα 5,8 Ρίχτερ λίγα λεπτά αργότερα) και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μεθώνης.

πηγή: protothema.gr

μέτρηση Ρίχτερ για σεισμό

Σεισμός και στη Μυτιλήνη

Σεισμός έντασης 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σήμερα λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι (13:53) στο θαλάσσιο χώρο 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Μυτιλήνης, μπροστά από την είσοδο του κόλπου της Γέρας.

Η σεισμική ένταση με εστιακό βάθος 16,2 χιλιομέτρων έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη της Μυτιλήνης, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί ζημιές.