Κορωνοϊός: Τότε ανοίγουν τα δημοτικά

Σας αφορά

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Τότε ανοίγουν τα δημοτικά

Μέσα από την καθιερωμένη ενημέρωση που έγινε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ημερομηνία κατά την οποία πρόκειται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, τα οποία με τη σειρά τους επιστρέφουν στην κανονικότητα.

«Η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά, έχουμε καλά επιδημολογικά στοιχεία, μέρα με τη μέρα προσαρμοζόμαστε», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της εστίασης αλλά και δομών φιλοξενίας από τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Για ακόμη μία φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επέστησε την προσοχή των πολιτών με αφορμή το άνοιγμα των εστιατορίων, ενώ για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.

Τη Δευτέρα επίσης πρόκειται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια των πλοίων. Δείτε εδώ κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν.

«Η φάση του ανοίγματος εξελίσσεται ομαλά. Οι συστάσεις τηρούνται, έτσι πρέπει να συνεχίσουμε», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και ανέφερε ότι η εμπειρία από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια είναι θετική.

Την άποψη ότι μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία εξέφρασε και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του ΓΕΑ, υποπτέραρχος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου που έκανε σήμερα, Κυριακή, την ενημέρωση. Όπως είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, τα δεδομένα είναι καλά και επιτρέπουν το άνοιγμα των Δημοτικών, ενώ ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το εν λόγω θέμα.

«Είναι μικρός ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως και οι επιπτώσεις του ιού σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ μικρές», είπε ο κ. Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας ότι ο ρόλος των παιδιών στη μετάδοση είναι χαμηλός. «Αυτά τα συμπεράσματα οδηγούν τη ζυγαριά να κλίνει προς το άνοιγμα», ανέφερε.

Ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:

Κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, ανακοινώνεται ότι θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020:
– οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
– οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
– οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.

Στην αυριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, στις 13:00 στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, θα συμμετάσχει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών σχετικά με την επαναλειτουργία των ανωτέρω δομών.

Πηγή: iefimerida.gr

Πέρα από το άνοιγμα των δημοτικών, τι άλλο ανακοινώθηκε στην ενημέρωση;

Έσκασε έκτακτο μόλις τώρα. Μέσα από την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, έγινε γνωστό πως καταγράφηκαν 2 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ από την άλλη δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 171.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, είναι 2.838, με το 55,2% να είναι άνδρες και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες.

Συνολικά, 19 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Οι έξι είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες. Το 84,2% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. 100 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ενώ ο κορωνοϊός συνεχίζει να κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας, οι Αθηναίοι δείχνουν να τον έχουν ξεχάσει και να συνωστίζονται στο κέντρο. Δείτε εδώ εικόνες από τη λαοθάλασσα που σχηματίστηκε χθες βράδυ.

Σήμερα δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 171. Το 29,2% ήταν γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη. Το 94, 7% ήταν ηλικιωμένοι ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 153.963 τεστ.