Ανησυχία με τα κρούσματα του κορωνοϊού - Οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Ανησυχία με τα κρούσματα του κορωνοϊού - Οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει στη χώρα τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε επιφυλακή, και έτοιμη να λάβει νέες αποφάσεις για μέτρα που ίσως χρειαστούν προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένουν όλο αυτό το διάστημα σε εγρήγορση και μελετούν προσεκτικά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν καθημερινά για την εξέλιξη της πανδημίας. Σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους και την Πολιτική Προστασία έχουν καταρτιστεί τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την διαχείριση κάθε κατάστασης, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Κυβέρνηση μέτρα για κορωνοϊό

Συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις έχει ο Πρωθυπουργός και είναι αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση πριν από οποιοδήποτε μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης. Από τη μεριά του και ο ΠΟΥ εξέδωσε ανακοίνωση για το lockdown. Δείτε αναλυτικά όσα λέει εδώ.

Δεν αποκλείεται, στο πλαίσιο αυτό, να έχει σήμερα σύσκεψη με τον υπουργό Υγείας τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει ένα κλίμα πανικού, ειδικά την στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα της χώρας για να υποδεχτεί τουρίστες, σε πρώτη φάση στις 15 Ιουνίου και στη συνέχεια την 1η Ιουλίου.

Πρωταρχικός στόχος ο περιορισμός της διασποράς του κορωνοϊού

Βασική προτεραιότητα είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί και να περιχαρακωθεί γρήγορα, για να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Όλα είναι στο τραπέζι», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και περιγράφουν τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση αν υπάρξει πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού κρουσμάτων: «Θα κλείσει. Είτε αφορά μια γεωγραφική περιοχή -μια γειτονιά, ένα νησί ή ένα Νομό- είτε μια δομή, όπως ένα σχολείο, ή οτιδήποτε».

Τα 29 από τα νέα κρούσματα προέρχονται από την περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης, ενώ η πλειοψηφία, τα 30, από πτήσεις του εξωτερικού. Το θετικό από αυτά τα στοιχεία είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη διασπορά στην χώρα, όμως, αναδεικνύεται ο κίνδυνος από πτήσεις του εξωτερικού, ειδικά από συγκεκριμένα αεροδρόμια.

Εξ ου και το σχόλιο στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί». Δεν αποκλείεται να υπάρξει εισήγηση για απαγόρευση πτήσεων από συγκεκριμένα αεροδρόμια ή συγκεκριμένους προορισμούς που δίνουν αρκετά κρούσματα του ιού – όπως έγινε με την Ντόχα του Κατάρ.

Πηγή: iefimerida.gr

Από τη μεριά του και ο Νίκος Χαρδαλιάς προειδοποίησε για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού

«Δεν άλλαξε κάτι στην καθημερινότητα του κ. Τσιόδρα και τη δική μου. Κάθε μέρα κάνουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε όλους αυτούς τους μήνες.

Το ζήτημα λοιπόν είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή, να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το ζήτημα της εξέλιξης του ιού είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο σε σχέση με τον καθένα μας ξεχωριστά. Είναι σε ύφεση ο ιός, αλλά δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει φύγει.

Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωση

Εάν με ρωτάτε αν εξαφανιστούν τα κρούσματα, σας λέω, όχι δεν θα εξαφανιστούν τα κρούσματα. Απλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να φέρουμε λύσεις, να λειτουργήσουμε τα πρωτόκολλα και όλο αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα στη γενικότερη προσπάθεια που κάνουμε ως Ελλάδα.

Παρακολουθούμε επιδημιολογικά όλες τις χώρες και αυτές που είναι στις 29 και αυτές που είναι υψηλού ρίσκου και αναλόγως λειτουργούμε» και συνέχισε: «Η έννοια της δειγματοληψίας δεν έχει να κάνει με το ότι έρχεται μια πτήση και θα πάρουμε πέντε να τους ελέγξουμε.

Έχει να κάνει με ένα σύγχρονο πρωτόκολλο το οποίο έχει έναν αλγόριθμο που έχει να κάνει με το από ποιες περιοχές ήρθαν, αν υπάρχουν τράνζιτ μεταφορές, αν οι προηγούμενες ημέρες στην περιοχή τους έχουν βγάλει κρούσματα, αν οι δικές μας δειγματοληπτικές έρευνες έχουν κρούσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που ξενυχτάνε σε 24ωρη βάση στην Πολιτική Γραμματεία, ούτως ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Υπομονή σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία δουλεύουμε νυχθημερόν για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».