Νίκος Χαρδαλιάς: Νέα μέτρα - Τι ώρα θα κλείνουν τα μπαρ;

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Νίκος Χαρδαλιάς: Νέα μέτρα - Τι ώρα θα κλείνουν τα μπαρ;

Νέα μέτρα ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς, με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας να τονίζει πως όπου χρειαστεί θα αλλάξει το ωράριο των μπαρ, τα οποία θα κλείνουν νωρίτερα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός από την πλευρά των πολιτών. «Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και μπορεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή να είναι διαχειρίσιμη, αλλά χρειάζεται η συνεργασία όλων μας για να διατηρηθεί έτσι», τόνισε.

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

  • Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει Δεκαπενταύγουστου. «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι», επισήμανε και ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.
  • Απαγορεύεται από αύριο Τετάρτη, στις 7 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.
  • Από Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία μέσω Κακαβιάς υποχρεούνται σε 7ήμερη καραντίνα που θα ελέγχεται σύμφωνα με τη διεύθυνση που θα έχει δηλώσει όποιος εισέρχεται στη χώρα.
  • Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσια, κηδείες, ως τις 31/08. Το χώρο αφορά το χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.
    Εντατικοί έλεγχοι θα γίνουν σε εργοστάσια τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς της Covid εντάσσεται και ο ΕΦΕΤ.
  • Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Δείτε εδώ τι ώρα θα βγει αύριο στον αέρα το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή: iefimerida.gr

Ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα νέα μέτρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου για τον κορωνοϊό

Μέσα από την έκτακτη ενημέρωσή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας, έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου σχετικά με την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, τονίζοντας, πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι και πως μπορούν πολύ εύκολα, να νοσήσουν βαριά από τον ιό.

Την ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας. Εξήγησε ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες. «Οι νέοι μπορεί να νοσήσουν σοβαρά» υπογράμμισε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Παράλληλα, εντόπισε τα μεγάλα προβλήματα, έως τώρα, στους γάμους και στον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε διάφορες συγκεντρώσεις, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Αντίθετα, στα καλά νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παρατήρησε ωστόσο ότι και οι νέοι μπορούν να νοσήσουν σοβαρά, ενώ επικαλέστηκε έρευνες, που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στην καρδιά.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πιο επείγουσα κατάσταση των τελευταίων 100 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Εχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό» επισήμανε.

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται, όπως είπε, και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», αναφερόμενος στα κρούσματα που καταγράφηκαν σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμοξιωλογίας τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό, με το άνοιγμα των συνόρων. Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο».

«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση» υπογράμμισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε» τόνισε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: protothema.gr