Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν τη λήψη αυστηρών μέτρων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

"Κόκκινος" συναγερμός

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν τη λήψη αυστηρών μέτρων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική φαίνεται να απειλούνται εντόνως από τον κορωνοϊό, κάτι που θέλει τους ειδικούς να προχωρούν άμεσα στη λήψη σοβαρών μέτρων για τη αντιμετώπιση της κατάστασης. Χαρακτηριστικά, φαίνεται να βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού συνεχίζουν να καταγράφουν Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική προβληματίζοντας τους επιστήμονες. Την Κυριακή 9 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκαν ακόμη 35 κρούσματα COVID, ενώ τις τελευταίες μέρες αυτά ξεπέρασαν τα 80.

Αντίστοιχα στη Χαλκιδική έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» μετά τα 51 θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ εργαζομένων σε εργοστάσιο τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι ειδικοί τις επόμενες ώρες να προχωρήσουν σε λήψη νέων μέτρων προκειμένου να φρενάρουν τη διασπορά του ιού.

Ποια θα έιναι τα αυστηρά μέτρα που θα επιβληθούν ενδεχομένως σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική;

θεσσαλονικη νεα μετρα ιος

Τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα με αυτά που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 9 Αυγούστου στα Αμπελάκια αλλά και στον Πόρο τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με αυτά:

  • Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23:00 έως και τις 7.00 της επόμενης.
  • Χρήση της μάσκας παντού
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, κλπ. Αυτές δεν πρόκειται να γίνουν για τις επόμενες 10 μέρες.


Εστία διασποράς του ιού είναι κυρίως γάμοι που τελέστηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Ενδεικτικό είναι ότι από το γάμο στα Αμπελάκια δύο καλεσμένοι κατέληξαν και είναι διασωληνωμένοι. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους πολίτες και ζητούν την σωστή χρήση της μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Διαβάστε εδώ τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κοινότητα Αμπελώνα στη Λάρισα.

Κορωνοϊός: Απαραίτητη πλέον η χρήση μάσκας στις λαϊκές αγορές - Τι ισχύει για τις αποστάσεις;

Είναι επίσημο πλέον, η μάσκα είναι απαραίτητη και στις υπαίθριες, λαϊκές αγορές, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση που ανακοινώθηκε για την προστασία από τον κορωνοϊό. Τι θα ισχύει για την τήρηση των αποστάσεων; Μάθετε όλες τις πληροφορίες παρακάτω.

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας κατά του κορωνοϊού στις λαϊκές αγορές τόσο από τους πωλητές όσο και από τους καταναλωτές και το κοινό. Παράλληλα στην ΚΥΑ αναφέρεται πως οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τριών μέτρων με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τις λαϊκές αγορές, τη χρήση μάσκας και τις αποστάσεις;

Κανόνες λειτουργίας των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 και των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017

Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων, η λειτουργία των υπαίθριων αγορών της περ. 9 του άρθρου 2 και των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171), επιτρέπεται με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα.
  • . Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους καταναλωτές / κοινό.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία νέας υπαίθριας αγοράς της περ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) σε διαφορετική ημέρα από τη νυν λαϊκή αγορά στον Δήμο Ξάνθης, στον χώρο που ήδη αναπτύσσεται ή επί της οδού Εθελοντή Αιμοδότη.
  • Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών ορίζεται σε τρία (3) μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο κενό - ελεύθερο από αντικείμενα και είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από το προσωπικό των πωλητών και τους καταναλωτές / κοινό.

Κορωνοϊός λαικη αγορα μασκα αποστασεις
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται αρμόδια για την επιβολή των μέτρων των παρ. 1 και 2, μετά από βεβαίωση της μη τήρησης αυτών από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα όπως ορίζονται στον ν. 4177/2013 (Α ́ 173).Σε περίπτωση μη τήρησης της περ. β ́ της παρ. 1 ισχύει η κύρωση της παρ. 2 του άρθρου 3.».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr