Κορωνοϊός: 9 θετικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"

Φόβος από την επιστροφή των αδειούχων

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 9 θετικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο

Τα δημόσια Νοσοκομεία είναι πολύ αυξημένες οι πιθανότητες να αποτελέσουν εστίες για μετάδοση του κορωνοϊού, ενώ συχνά ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι προσβάλλονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" στο οποίο βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 9 εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, φόβους για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μεταξύ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας το επόμενο διάστημα, μιας και αυτήν την περίοδο γυρίζουν μαζικά από τις καλοκαιρινές τους άδειες και υπάρχει η πιθανότητα να κόλλησαν τον ιό οπουδήποτε, εκφράζει στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Τουχτίδης.

9 κρούσματα κορωνοϊού στο "Παπαγεωργίου" - Εργαζόμενοι του νοσοκομείου

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει βραδυφλεγή «βόμβα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς και μάλιστα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορονοϊού, αφού αναγκαστικά και λόγω της έλλειψης προσωπικού θα κλείσουν τμήματα των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου εννέα εργαζόμενοι, μόλις γύρισαν από τις άδειες τους, έκαναν το τεστ και εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό.

Αμέσως, τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν άλλοι τρεις συνάδελφοί τους, οι οποίοι βρίσκονταν σε στενή επαφή με τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

 Κορωνοϊός Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Ο παραπάνω αριθμός των ασθενών και αυτών που τέθηκαν σε καραντίνα δεν είναι μεγάλος για ένα νοσοκομείο που εργάζονται περίπου 2.000 άτομα, με αποτέλεσμα να μην έχει σημειωθεί ακόμα κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του, ωστόσο, η μαζική επιστροφή των εργαζομένων από τις καλοκαιρινές τους άδειες γίνεται αυτές τις μέρες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει σε ποια υγειονομική κατάσταση θα επιστρέψουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα 17 Αυγούστου επέστρεψαν στα καθήκοντά τους από τις άδειες περίπου 150 άτομα, ενώ πολύ μεγάλος θα παραμείνει ο αριθμός των επιστροφών μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα.

«Οι εννέα συνάδελφοι εντοπίστηκαν θετικοί, μόλις επέστρεψαν στην εργασία τους από την καλοκαιρινή τους άδεια και αμέσως εφαρμόστηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η οδηγία είναι, όσοι επιστρέφουν, να φορούν παντού μάσκα, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Όλοι είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν, πως θα προστατευθούν και θα προστατεύσουν τους άλλους. Ωστόσο, επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις μαζικές επιστροφές από τις άδειες. Πιστεύουμε και φοβόμαστε ότι τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων θα αυξηθούν σημαντικά και αυτό θα φανεί την ερχόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

«Ατυχής η ανακοίνωση του υπουργείου»

Ο κ. Τουχτίδης αναφέρθηκε και στη διχογνωμία που υπήρξε μεταξύ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που νόσησαν από κορονοϊό στο «Παπαγεωργίου», χαρακτηρίζοντας ως «ατυχή» την ανακοίνωση του υπουργείου. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για εννέα κρούσματα, ενώ αυτήν του υπουργείου Υγείας για έξι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις και κατηγορίες εκατέρωθεν.

«Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι ατυχής. Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και από κοινού παλεύουμε την πανδημία. Αν κατηγορούμε ο ένας τον άλλον και παίζουμε με τα νούμερα των κρουσμάτων, αποδυναμώνουμε τις άμυνές μας και ενισχύουμε τις ανοησίες που διαδίδουν κάποιοι ότι δεν υπάρχει κορονοϊός.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, επειδή το Υπουργείο Υγείας είχε καθυστερημένη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Έντονο άγχος και απειλή αποτελούν και οι ασυμπτωματικοί νέοι που ξεκινούν σιγά σιγά να επιστέφουν από τις διακοπές τους.

Κορωνοϊός: Η ανακοίνωση για την πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα

Μία αχτίδα φωτός και ελπίδας φαίνεται να προβάλει πίσω από τα γκρίζα σύννεφα που έχει εγκαταστήσει μόνιμα τους τελευταίους μήνες η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας και τον υπόλοιπο πλανήτη. Το εμβόλιο, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, έχει παρασκευάσει η Ρωσία και σύντομα θα γίνει μαζική παραγωγή του. Ποια είναι η σημαντική ανακοίνωση στην οποία προέβη ο Υπουργός Υγείας της χώρας μας για την πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα;

Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί εντός του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό εξέφρασε ο υπουργός Υγείας.

Αυτή είναι η ανακοίνωση για την πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ελλάδα από τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αποκτήσει πρόσβαση σε 700.000 δόσεις του νέου εμβολίου. Θα πρόκειται για το πρώτο πακέτο, όπως είπε, από τις συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που θα λάβει η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα από τις πρώτες δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

"Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση.

κορωνοϊός εμβόλιο Ελλάδα πρώτη δόση

Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά" ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις. Ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, και θα εμβολιαστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες. "Πήραμε 1 εκατ. παραπάνω εμβόλια από πέρυσι και πέρυσι πήραμε 1 εκατ. παραπάνω από πρόπερσι" τόνισε ο υπουργός.

Συζητήσεις γίνονται και για το άνοιγμα των σχολείων. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν 3 πιθανά σενάρια για τη λειτουργία τους. Μάθετε εδώ τα πάντα για τα 3 σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr