Κορωνοϊός: Θετικές εντυπώσεις από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς στην Ελλάδα

Επιτέλους καλά νέα

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Θετικές εντυπώσεις από τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς στην Ελλάδα

Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από covid-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται με τη νόσο, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό και μέχρι στιγμής, οι εντυπώσεις στην Ελλάδα είναι πολύ θετικές.

Τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο τα κρούσματα με covid-19 αυξάνονται συνεχώς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποτελεσματική θεραπεία, η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανάρρωσαν, δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από τη λοίμωξη covid-19.

Τα παραπάνω αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ προχώρησε σε επείγουσα έγκριση για τη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς σε αρρώστους που νοσηλεύονται από συμπτωματική λοίμωξη covid-19, ενώ όπως έγινε σήμερα γνωστό, η λίμνη Βουλιαγμένης θα μείνει κλειστή λόγω κρούσματος που εντοπίστηκε.

Σημειώνει ότι σχετική μελέτη που βρίσκεται στο στάδιο της προδημοσίευσης και αφορά 35.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, που έλαβαν το πλάσμα μέσα σε 72 ώρες από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, έδειξε ότι όσοι άρρωστοι έλαβαν πλάσμα με υψηλά επίπεδα αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 είχαν 35% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν από τη νόσο. Πρόκειται για τη δεύτερη έγκριση ειδικής αγωγής έναντι του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2, μετά την έγκριση της ρεμδεσιβίρης.

Πηγή: iefimerida.gr

Κορωνοϊός: Οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για τα lockdown

«Δεν υπάρχει θέμα γενικού lockdown και είμαστε μακριά ακόμα και από τοπικά lockdowns», δήλωσε σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς με αφορμή τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό.

«Πραγματικά όλες οι αναφορές για lockdown είναι τουλάχιστον άστοχες. Για να παραμείνουμε σε αυτή την κατάσταση πρέπει να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και για να γίνει αυτό, πρέπει να τα εφαρμόσουμε. Γιατί αυτό είναι το καλύτερο για όλους εμάς», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο υφυπουργός σχολίασε: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά είναι πρόωρο θαρρώ να μιλήσουμε για δεύτερο κύμα. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μας υπενθυμίζουν ότι χρειάζεται εγρήγορση και επιφυλακή». Να σημειώσουμε πως σήμερα ακόμη μια γυναίκα με κορωνοϊό μπήκε στην ΜΕΘ.