Κορωνοϊός: Αυτό είναι το ύφασμα στις μάσκες που μπορεί να καταστρέψει τον ιό

Ποιο είναι αυτό;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Αυτό είναι το ύφασμα στις μάσκες που μπορεί να καταστρέψει τον ιό

Με τον κορωνοϊό να εξαπλώνεται ραγδαία και στην Ελλάδα, ένα ύφασμα στις μάσκες μπορεί να εξοντώσει τον ιό στο λεπτό. Ποιο είναι αυτό;

Αυτό είναι το ύφασμα στις μάσκες που μπορεί να εξοντώσει τον κορωνοϊό

Ηλεκτρισμένα υφάσματα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για την ιατρική φροντίδα σοβαρών τραυμάτων μπορεί να είναι η απάντηση στην ανάγκη για προστασία της ιατρικής και όχι μόνο κοινότητας από την μολυσματικότητα του νέου κορωνοϊού

Με τον αριθμό τω επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού να πλησιάζει πλέον τα τέσσερα εκατομμύρια, η χρήση του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού έχει γίνει απαραίτητη για τους παρόχους υγείας ενάντια στη νόσο COVID-19. Παρόλα αυτά, τα μόρια του ιού προσκολλώνται στις επιφάνειες του εξοπλισμού, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την εξάπλωσή του.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, λοιπόν, δημοσίευσε στο ChemRxiv τα αποτελέσματα μιας σημαντικής μελέτης, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι οι κορωνοϊοί εξοντώνονται με την έκθεση σε ηλεκτρισμένα υφάσματα, δηλαδή υφάσματα με ενσωματωμένο πλαίσιο μικροκυτταρικών μπαταριών που δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο και παράγουν ασύρματα ένα χαμηλό επίπεδο ηλεκτρικής δραστηριότητας στην παρουσία υγρασίας.

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα στο Ηράκλειο

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτη αποφασίστηκαν μερικά νέα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

• Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

• Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Κορωνοϊός κρούσματα

• Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

• Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

Στο ίδιο καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Ζάκυνθος και η Λέσβος.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από Τρίτη 01-09-2020 και Ω/06:00 έως την Τρίτη 15-09-2020 και Ω/06:00, ενώ μόλις πριν από λίγο σημειώθηκε ένας ακόμα νεκρός.

Πηγή: eleftherostypos.gr