Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το γηροκομείο στο Μαρούσι

Τι λένε οι πληροφορίες;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το γηροκομείο στο Μαρούσι

Σε καραντίνα τίθεται το γηροκομείο στο Μαρούσι, όπου επιβεβαιώθηκαν νωρίτερα 19 κρούσματα κορωνοϊού. Τι λένε οι πληροφορίες;

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και έλαβε μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την καραντίνα στο γηροκομείο του Αμαρουσίου λόγω κορωνοϊού

Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Με κορωνοϊό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
    Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.
  • Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.
  • Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00.
  • Εκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στο γηροκομείο στο Μαρούσι
  • Νωρίτερα, όπως σας ενημέρωσε το iefimerida, εντοπίστηκαν 19 κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο Centaurea στο Μαρούσι.
  • Σημειώνεται ότι τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έχουν προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε άλλες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων σε Κηφισιά, Χαλάνδρι, Καλλιθέα και Ν. Σμύρνη.
  • Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκε κρούσμα σε οίκο ευγηρίας στο Μοσχάτο, ενώ συρροή κρουσμάτων, με πολλούς μάλιστα νεκρούς, κατεγράφη σε δύο οίκους ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη.

Οκτώ νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικούς υπαλλήλους

Οκτώ νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους στις υγειονομικές μονάδες της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 108 τον Αύγουστο. Οι 76 εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), από τους οκτώ υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2, οι έξι ήταν ασυμπτωματικοί. Οι πέντε εντοπίστηκαν σε τεστ που τους έγινε μετά την επιστροφή τους από καλοκαιρινή άδεια, ενώ το έκτο άτομο είχε επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι υπόλοιποι δύο υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο κατόπιν ελαφριάς συμπτωματολογίας που έθετε την υπόνοια νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» μια δεύτερη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική καθώς είχε έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια χειρουργείου που είχε διαγνωστεί ως θετική την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς που επέστρεψαν από καλοκαιρινή άδεια είναι ένα διοικητικός υπάλληλος, ένας κλιβανιστής και ένας γυναικολόγος, όλοι ασυμπτωματικοί όπως προαναφέρθηκε. Μέχρι την έκδοση του μοριακού τεστ εργάζονταν κανονικά. Με τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος των τεστ, δέκα συνάδελφοι τους ετέθησαν προληπτικά σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» βρέθηκε μια νοσηλεύτρια της Ογκολογικής Κλινικής θετική όταν επέστρεψε από την καλοκαιρινή της άδεια, χωρίς να έχει συμπτώματα. Έκανε και δεύτερο τεστ μετά από λίγες ημέρες και βγήκε αρνητικό. Να σημειώσουμε πως είναι πιθανά τα μέτρα ακόμη και το 2022.

Επίσης, μια εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, όντας κι αυτή ασυμπτωματική. Δύο συνάδελφοί της έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τέλος, ένας γιατρός και ένας τραυματιοφορέας από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό μετά από μοριακό τεστ που τους έγινε. Και οι δύο είχαν τις προηγούμενες ημέρες εμφανίσει πολύ ήπια συμπτώματα.

«Εκατόν οκτώ οι θετικοί συνάδελφοι σε ένα μήνα με 76 ασυμπτωματικούς. Οι 76 συνάδελφοι δούλευαν κανονικά από δύο ημέρες εως μια εβδομάδα έως ότου γίνουν και εκδοθούν τα τεστ. Ήταν κινούμενες υγειονομικές βόμβες άθελά τους με δεδομένες τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Πηγή: protothema.gr