Θρήνος! Πέθανε πασίγνωστος σεφ

Απέραντη θλίψη!

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Θρήνος! Πέθανε πασίγνωστος σεφ

Θρήνος ξέσπασε στο χώρο της μαγειρικής μετά την τραγική είδηση του θανάτου ενός από τα μεγαλύτερα γαστρονομικά ταλέντα. Ωστόσο, βαρύ είναι και το πένθος μετά την είδηση του θανάτου του Νικόλα Μοσχολιού.

Ο Pierre Troisgros, ο θρυλικός Γάλλος σεφ και επικεφαλής της «μεγαλύτερης γαστρονομικής δυναστείας της χώρας», πέθανε την Τετάρτη (23/09) σε ηλικία 92 ετών, σύμφωνα με το AFP.

Μετά το θάνατο του Paul Bocuse και του Joel Robuchon, η παγκόσμια γευστική σκηνή έχασε έναν από τους μεγαλύτερους μαγειρικούς μύθους που πέρασαν ποτέ από τη Γαλλία.

Γεννημένος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1928 στο Salon sur Saone, ο Pierre Troisgros άρχισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική εντός του οικογενειακού ξενοδοχείου τους στη Roanne

Tο 1957, το εστιατόριο μετονομάστηκε Les Frères Troisgros. Μέσα σε δέκα χρόνια, έγινε το πιο δημοφιλές εστιατόριο στην περιοχή και σύντομα ήταν ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στη Γαλλία. Το 1965, το εστιατόριο, πήρε το δεύτερο αστέρι και, το 1968, το τρίτο.

Πλέον, την παράδοση συνεχίζει ο γιος του Pierre, Michel, και οι εγγονοί του, Cesar και Leo.

Η οικογένεια διατηρεί επίσης και ένα υποκατάστημα στο Τόκιο και δύο ακόμη εστιατόρια. Μάλιστα το France24 τους έχει αποκαλέσει ως «τη μεγαλύτερη γαστρονομική δυναστεία της χώρας».

Πηγή: athensmagazine.gr

Θρήνος! Πέθανε η Ζιλιέτ Γκρεκό

Θρήνος έχει ξεσπάσει στον καλλιτεχνικό χώρο με την είδηση πως πέθανε σε ηλικία 93 ετών η Ζιλιέτ Γκρεκό, μία από τις κορυφαίες τραγουδίστριες της γαλλικής μουσικής σκηνής. Μοναδική τραγουδίστρια αλλά και ηθοποιός, η Ζιλιέτ Γκρεκό ήταν η μούσα του Saint-Germain-des-Près μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η αξέχαστη ερμηνεύτρια των Brel, Gainsbourg, Vian, Roda-Gil, Miossec ή Biolay.

Η συνεισφορά της Ζιλιέτ Γκρεκό στο γαλλικό τραγούδι είναι κάτι περισσότερο από σημαντική. Λάτρεψε το στυλ των μποέμ και την κουλτούρα της μεταπολεμικής εποχής στη Γαλλία και σύντομα η αισθησιακή φωνή της ταυτίστηκε όχι μόνο με τη μουσική και τα τραγούδια τους, αλλά και για την σκέψη και τον τρόπο ζωής τους.

Ταυτίστηκε με το κίνημα των υπαρξιστών και αναδείχθηκε δίκαια η ιέρεια – σύμβολο για την μεταπολεμική γαλλική τέχνη και διανόηση.

Η σπάνια καλλιτέχνιδα, Ζιλιέτ Γκρεκό ενσαρκώνει την ελευθερία, τον επαναστατικό αισθησιασμό, την απελευθέρωση της γυναίκας και του πνεύματος, το άνοιγμα στον κόσμο και το τέλος των ταμπού και των στερεοτύπων.

Μεγάλος της έρωτας ο Μάιλς Ντέιβις, ο κορυφαίος βιρτουόζος τρομπετίστας της τζαζ, που πέθανε το 1991. Ερωμένη του Ντέιβις, υπήρξε σύζυγος του Μισέλ Πικολί, αγαπημένη του κορυφαίου υπαρξιστή φιλόσοφου, Ζαν Πολ Σαρτρ. Ήταν φίλη του Μπόρις Βιάν και του Ζαν Κοκτό, αλλά και “αμόρε” του Σερζ Γκενσμπούργκ. Ο Σαρτρ είπε κάποτε πως “η Γκρεκό (Gréco) είχε εκατομμύρια ποιήματα στη φωνή της”.