Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων - Καταιγίδες μέχρι το πρωί της Τρίτης

Προσοχή!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων - Καταιγίδες μέχρι το πρωί της Τρίτης

Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που είχε εκδοθεί την Παρασκευή προχώρησε η ΕΜΥ σύμφωνα με την οποία έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη.

Η κακοκαιρία αναμένεται να ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας και το Ιόνιο ενώ στη συνέχεια το μέτωπο θα κινηθεί δυτικότερα.

Συγκεκριμένα:

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν από τις πρώτεςπρωινές ώρες της ΔΕΥΤΕΡΑΣ τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες. Προειδοποιεί η ΕΜΥ.

2. Τη νύχτα της ΔΕΥΤΕΡΑΣ και τις πρωινές ώρες της ΤΡΙΤΗΣ α έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο καιρός για Δευτέρα και Τρίτη

Η Δευτέρα αναμένεται δύσκολη καθώς στο Ιόνιο, τα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και πιθανώς στις Σποράδες και την Εύβοια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα δυτικά και τα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6, και πρόσκαιρα στο Ιόνιο και το βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

Την Τρίτη στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά θα παρουσιάσουν βαθμιαία εξασθένηση. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία στη χώρα - Που θα βρέξει

Αλλάζει ο καιρός στη χώρα μας! Ένα ψυχρό μέτωπο, που διασχίζει τη χώρα μας από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, προκαλεί βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στα δυτικά και κεντρικά ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώνονται στην Ήπειρο (νομό Ιωαννίνων) και στο Κεντρικό Ιόνιο.

Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr δείχνουν ότι το ψυχρό μέτωπο κινείται γρήγορα προς τα ανατολικά και θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και αργότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα έως το μεσημέρι στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο, ενώ κυρίως τις μεσημεριανές ώρες στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Παράλληλα, θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων στο Ιόνιο και νοτίων διευθύνσεων στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα επτά μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι οι άνεμοι στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς με την έντασή τους στο Βόρειο Αιγαίο να φτάνει πρόσκαιρα τα οκτώ μποφόρ.